Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανεφεραν, χθες (19/6), υψηλόβαθμα στελέχη της Motor Oil, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ενεργειακού ομίλου, εντός των επόμενων δύο μηνών αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο στην Κομοτηνή, έργο που αναπτύσσουν από κοινού η Motor Oil και η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ.
Με βάση τον σχετικό προγραμματισμό, η Motor Oil ετοιμάζει την «απόβασή της» στη Θράκη, βάζοντας στην «πρίζα» τη «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής», ισχύος 877 MW και επενδυτικού κόστους 375 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, θα ενταχθεί κανονικά στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας έως τις αρχές φθινοπώρου, συμβάλλοντας τόσο στη μείωση της εξάρτησης από τον λιγνίτη, η συμμετοχή του οποίου πλέον είναι σχεδόν μηδενική, αλλά και παρέχοντας ευελιξία για την απορρόφηση της διαρκώς αυξανόμενης παραγωγής από ΑΠΕ.
Οι ΑΠΕ
Σε σχέση με την «πράσινη ενεργειακή παραγωγή», η Motor Oil εμφανίζεται θωρακισμένη από τους «κλυδωνισμούς» που φέρνουν στην αγορά οι μηδενικές και αρνητικές τιμές. Όπως τόνισαν σχετικά κύκλοι του ομίλου, στο περιθώριο της Γ.Σ., ο όμιλος, ήδη, διαθέτει 839 MW εν λειτουργία έργων ΑΠΕ, με το 93% εξ’ αυτών να είναι αιολικοί σταθμοί και δη, έργα με ταρίφα για τα επόμενα 16 έτη. Άρα, δεν επηρεάζονται από τις χαμηλές τιμές της χονδρεμπορικής, όπως άλλες επενδύσεις του χώρου. Ουσιαστικά, έχουν σταθερές αποδόσεις, μη έχοντας ρίσκο.
Παράλληλα, σε σχέση με τις υποδομές φωτοβολταϊκών που αναπτύσσει, επιλέγεται η σύνδεσή τους με μακροχρόνιες συμφωνίες αγοράς της πράσινης ενέργειας (PPAs), προκειμένου να έχουν σταθερές αποδόσεις, αλλά και να μπορούν να εξασφαλίζουν άνετη χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα.
Με κινήσεις στη διεθνή «σκακιέρα», η Motor Oil προωθεί νέα έργα ύψους 1,9 γιγαβάτ στον τομέα των ΑΠΕ. Πρόσφατη είναι η εξαγορά του 50% υπό ανάπτυξη φωτοβολταικών στη Ρουμανία. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα, η Motor Oil ανακοίνωσε τη συμμετοχή της θυγατρικής της εταιρείας MORE, με ποσοστό 49%, σε κοινοπρακτικό σχήμα (Joint Venture) του οποίου μέτοχος πλειοψηφίας με ποσοστό 51% είναι η Alive Renewable Holding Limited. Η τελευταία είναι θυγατρική της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου εταιρείας PREMIER ENERGY PLC.
Η κοινοπραξία ανέλαβε την κατασκευή δύο φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 86 MW που θα είναι συνδεδεμένοι με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας χωρητικότητας 18 MW και θα βρίσκονται στην περιοχή της κομητείας Buzău στη Ρουμανία. H ολοκλήρωση της κατασκευής των έργων τοποθετείται το δεύτερο εξάμηνο του 2025.
Παράλληλα, ο Όμιλος αναζητά κι άλλες επενδυτικές ευκαιρίες στις γειτονικές χώρες, στον τομέα των ΑΠΕ. Η Βουλγαρία θεωρείται ότι έχει μεγάλες πιθανότητες να αποτελέσει σύντομα πεδίο δραστηριοποίησης της Motor Oil.
Εναλλακτικά καύσιμα
Η Motor Oil προχωρά προσεκτικά και σε νέα πράσινα ενεργειακά προϊόντα. Ειδικότερα, κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων ο πρόεδρος του ομίλου Γιάννης Βαρδινογιάννης, αναφερόμενος στις προοπτικές της κοινοπραξίας με τη ΔΕΗ (Helleniq Energy) στον τομέα του υδρογόνου, μίλησε για μια νέα αγορά, στην οποία η Motor Oil οφείλει να είναι παρούσα. Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, επέλεξε να είναι συνοδοιπόρος με μια άλλη μεγάλη ενεργειακή εταιρεία, όπως η ΔΕΗ, σε έναν δύσκολο δρόμο που κανένας δεν ξέρει ακόμη πως θα εξελιχθεί.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γιάννης Βαρδινογιάννης, αναφερόμενος στην κοινή εταιρεία Hellenic Hydrogen, που έχει συσταθεί με τη ΔΕΗ, τόνισε ότι η χρήση του εξαρτάται από το κόστος και ότι αποτελεί μια μελλοντική δραστηριότητα «αλλά οφείλουμε να είμαστε μέσα στις εξελίξεις. Είμαστε, συμπλήρωσε, συνοδοιπόροι με τη ΔΕΗ σε έναn δύσκολο δρόμο που δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί».
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η εταιρεία δεν θα παράγει μόνο πράσινο υδρογόνο, αξιοποιώντας κατά κύριο λόγο, την περίσσεια ανανεώσιμης ενέργειας, αλλά και άλλες μορφές.
«Έχουμε τεράστια ευθύνη μπροστά μας, να υλοποιήσουμε ταχύτατα τις επενδύσεις που σχεδιάσαμε και πραγματοποιούμε τα τελευταία 5 χρόνια. Η εξέλιξη πρέπει να γίνει μέσα σε πλαίσιο ασφάλειας και ισορροπίας, ώστε να συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες σαν όμιλος στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, πρωτοπορώντας», σημείωσε στη Γενική Συνέλευση ο Πέτρος Τζαννετάκης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου.
Αναλυτικά, στην τοποθέτησή του, ο κ. Πέτρος Τζαννετάκης ανέφερε ότι: «Η ενέργεια έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Είναι μια ποιότητα συνδεδεμένη με την ίδια τη ζωή, την ανάπτυξη, και τη δημιουργία. Μετά από μισό αιώνα ιστορίας, εξέλιξης και πρωτοπορίας, η Motor Oil καλείται να πρωταγωνιστήσει και πάλι στις εξελίξεις στον ευρύτερο κλάδο της ενέργειας. Έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη ευθύνη και ένα τεράστιο στοίχημα: να παραμείνουμε δυνατοί και αταλάντευτοι σε ένα περιβάλλον ανατροπών και διεθνών κλυδωνισμών και να υλοποιήσουμε τη στρατηγική μας με τις απαραίτητες, ιδιαίτερα σημαντικές, επενδύσεις σε νέες μορφές ενέργειας.
Αρχίσαμε να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε αυτή τη διαδρομή πριν από περίπου 6 χρόνια, πιστεύουμε με συνέπεια και επιτυχία. Αυτή η μετεξέλιξη, η ενεργειακή μετάβαση δηλαδή, είναι κάτι το οποίο έχουμε ήδη προβάλει ως όμιλος ότι πρέπει να γίνει, μέσα σε ένα πλαίσιο ασφάλειας αλλά και ισορροπίας. Μόνο έτσι θα μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του μέλλοντος και να συνεχίσουμε, ως όμιλος, να είμαστε παρόντες και πρωτοπόροι στις ενεργειακές εξελίξεις της χώρας μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής στην οποία δραστηριοποιούμαστε.»
Στις σημαντικότερες εξελίξεις της χρονιάς, για τον όμιλο, ήταν, μεταξύ άλλων, η ίδρυση της Hellenic Hydrogen, στην οποία η ΜΟΗ έχει το 51% και η ΔΕΗ το 49%, η επανένταξη της ΜΟΗ στο MSCI, τον Μάρτιο, η ολοκλήρωση της εξαγοράς της Θαλής στην κυκλική οικονομία, ενώ πέρυσι, ήταν η πρώτη πλήρης χρονιά λειτουργίας νέου συγκροτήματος κατεργασίας νάφθας.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr