Αυτό που είναι αντιληπτό εδώ και αρκετές εβδομάδες (από τις 17/5 και μετά) είναι ότι έχει χαθεί το θετικό momentum που υπήρχε στην αγορά και αντικατοπτριζόταν όχι μόνο στις τιμές αλλά περισσότερο στην επενδυτική ψυχολογία των συμμετεχόντων ιδιωτών και θεσμικών.
Λίγο οι πωλήσεις βασικών μετόχων – ανεξαρτήτως του σωστού ή μη σκοπού – λίγο η έλλειψη νέων επιχειρηματικών εξελιξεων συνδυαστικά με τις αβέβαιες πολιτικές εξελίξεις στην ΕΕ και τα νέα ερωτηματικά που μπήκαν από τις δύο κεντρικές τράπεζες (ΕΚΤ & Fed) σχετικά με την πορεία αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, δημιούργησαν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ στις αγορές με το πλέον ζωντανό παράδειγμα το χρηματιστήριο στο Παρίσι όπου o Cac έχασε όλα τα φετινά του κέρδη.
Δεν ξέφυγε και το ΧΑ από το περιβάλλον αυτό με τον ΓΔ χθες να κλείνει μεν θετικά στις 1426 μονάδες +0,27%, χωρίς όμως ιδιαίτερη ορμή και αναμένοντας την εισροή νέας ρευστότητας είτε από τα μερίσματα της επόμενης εβδομάδας (άνω των 600 εκ.) είτε από το κλείσιμο της συμφωνίας της TENEΡΓ με την Masdar (ανακοινωθηκε στην τιμή των 20 ευρώ/μετοχή) όπου σε δεύτερο χρόνο θα υπάρξει ΔΠ για το εναπομείνων ποσοστό πέραν του 67% που θα αναλογεί σε ένα ποσό κοντά στα 800 εκ. (με συνολική αποτίμηση της εισηγμένης στα 2,4 δις.)
Αυτές οι δύο πηγές ρευστότητας – ετεροχρονισμένες βέβαια – είναι ικανές (στο βαθμό που θα επανεπενδυθεί μεγάλο ποσοστό) να επαναφέρουν την αγορά σε επίπεδα υψηλότερα των τεχνικών αντιστάσεων (ΓΔ 1455) και κυριότερα να τονώσουν την τρωθείσα τελευταία επενδυτική ψυχολογία.
Ο τραπεζικός κλάδος , σηματωρός στο ξεκίνημα της χρονιάς για την υπεραπόδοση του ΓΔ που έφτασε στα μέσα Μαίου στις 1505 μονάδες ή +16% , εκτός από το θέμα της μείωσης (?) των επιτοκίων του ευρώ που επηρεάζει άμεσα τα αποτελέσματά τους , έχει να αντιμετωπίσει και άλλα δύο θέματα, 1. Την πίεση που ασκείται τελευταία από θεσμικούς (και κυβερνητικούς ) παράγοντες για καλύτερη τιμολόγηση και μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα σε προμήθειες κα και 2. Την προτροπή της Commission για σύνδεση των μερισμάτων των τραπεζών με τον περιβόητο αναβαλλόμενο φόρο που ακόμα υπάρχει στους ισολογισμούς τους. Πιστεύουμε ότι τα παραπάνω έχουν παίξει τον ρόλο τους στην πτώση του ΔΤΡ από τα υψηλά τους κατά 8% περίπου (υψ 1360 χαμ 1240), όπου σε επιμέρους περιπτώσεις (ΠΕΙΡ) φτάνει και στο -17% (υψ.4,22 / χαμ. 3,49), από την άλλη μεριά η προσδοκία για το τελευταίο τραπεζικό placement της ΕΤΕ για τον Σεπτέμβριο κρατάει την μετοχή στον αφρό έχοντας τα καλύτερα αντανακλαστικά από όλες.
Από την χθεσινή ημέρα κρατάμε επίσης την πορεία της ΜΟΗ με κλείσιμο στο +3,7% μετά τις αποφάσεις της ΓΣ, όπου όμως περιμένουμε (αντίστοιχα και για τα ΕΛΠΕ) την σημερινή αντίδραση μετά την ανακοίνωση του Υπ.Εθ.Οικ για ‘Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης 33% με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη του 2023’ .
Επίσης να αναφέρουμε την τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση του ΕΛΛΑΚΤΩΡ με κλείσιμο στο 2,52 στην προσπάθεια που κάνει να ανακάμψει από τα πρόσφατα χαμηλά των 2,32 όπου αξίζει να θυμίσουμε ότι η μετοχή μετά την ανακοίνωση από την εταιρία της θηριώδους επιστροφής κεφαλαίου ύψους 0,5 ευρώ/μετοχή έφτασε στα 2,84 και από εκεί ξεκίνησε μια πλαγιοκαθοδική πορεία που δείχνει να τελειώνει. Το συγκεκριμένο μάλλον επιβεβαιώνεται και από τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για έξοδο (ολική ?) από το μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης του γνωστού εφοπλιστή Διαμ.Διαμαντίδη που κατείχε περισσότερες από 10 εκ. μετοχές, αν και στην χθεσινή συνεδρίαση εμφανίσθηκε ισχυρός πωλητής στα επίπεδα του 2,55.
Με τις αμερικάνικες αγορές κλειστές χθες, τα φώτα είναι στραμμένα στην Ευρώπη για να δούμε αν θα επιχειρηθεί προσπάθεια ανάκαμψης ή θα παραμείνουν στο πλάγιο κανάλι που έχει δημιουργηθεί μετά την 9η Ιουνίου.
Στα δικά μας όπως έχει αναφερθεί καταλύτης θα είναι ο τζίρος και το πώς θα εκλάβει η αγορά τα θετικά (ΤΕΝΕΡΓ) αλλά και τα αρνητικά (Διυλιστήρια) νέα, σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις που αναμένονται από τον Msci για την πιθανότητα να μπει το ΧΑ σε watchlist to developed !
Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management
* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr