Η MYTILINEOS, από φέτος ένας εκ των δέκα στρατηγικών εταίρων του RE-Source Platform, έδωσε το «παρών» στη μεγαλύτερη συνάντηση παραγωγών, παρόχων και καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ εν μέσω μίας κρίσιμης συγκυρίας στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Η πλατφόρμα Re-Source φιλοξενεί τις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ΑΠΕ πανευρωπαϊκά, καθώς και εκπροσώπους θεσμών σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.
Εν μέσω μίας κρίσιμης συγκυρίας στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, έμπειρα στελέχη της MYTILINEOS συνομίλησαν με κορυφαίους εκπροσώπους του κλάδου και παρουσίασαν τις απόψεις της εταιρείας για την υιοθέτηση μέτρων που θα αντιμετωπίσουν την παρούσα ενεργειακή κρίση και θα δίνουν κίνητρα στις επιχειρήσεις να επενδύσουν μακροπρόθεσμα σε έργα ΑΠΕ – κάνοντας πράξη, ουσιαστικά, τη «πράσινη» ενεργειακή μετάβαση.
Ο Νίκος Κεραμίδας, Διευθυντής Ευρωπαϊκών και Ρυθμιστικών Θεμάτων, αναφέρθηκε στο Green Pool, το καινοτόμο σχήμα που η Ελληνική Κυβέρνηση έχει κοινοποιήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και που φιλοδοξεί να βοηθήσει το σύνολο της ενεργοβόρου βιομηχανίας της χώρας να μειώσει το ενεργειακό κόστος και να επενδύσει στις ανανεώσιμες πηγές.
Από την πλευρά του ο Νίκος Μπίτσιος, επικεφαλής του γραφείου Βρυξελλών της MYTILINEOS, εστίασε στα «πράσινα» διμερή συμβόλαια (PPAs) τα οποία, καθώς είναι ένας ουσιαστικός παράγοντας για την επίτευξη των στόχων κατά της κλιματικής αλλαγής, απαιτούν σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο και ευθυγραμμισμένη ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική που θα διασφαλίζει πρόσβαση σε ανταγωνιστικό ρεύμα.
Τα PPAs και η επιβολή πλαφόν
Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα «πράσινα» PPAs (Power Purchase Agreements), δηλαδή οι διμερείς συμφωνίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ παραγωγών ΑΠΕ και τελικών καταναλωτών. Πρόκειται για ένα πολλά υποσχόμενο εργαλείο, τόσο για την επίτευξη των στόχων κατά της κλιματικής αλλαγής, όσο και για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη, με πολλαπλά οφέλη: διατήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας και προσιτή ενέργεια για όλους.
Η άνευ προηγουμένου κρίση που βιώνει η ενεργειακή αγορά το τελευταίο έτος, εξαναγκάζει θεσμούς και επιχειρήσεις να κινηθούν γρήγορα σε μία νέα πραγματικότητα που δε θα αποκλίνει από τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (European Green Deal) αλλά παράλληλα θα μπορεί με ρεαλιστικό τρόπο να συμβάλει θετικά στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλλει την αποφασιστική υιοθέτηση μέτρων που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στη ρίζα του και θα δίνουν ουσιαστικά κίνητρα στις επιχειρήσεις να επενδύσουν μακροπρόθεσμα σε έργα ΑΠΕ – κάνοντας πράξη, ουσιαστικά, την ενεργειακή μετάβαση. Εφόσον υιοθετηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προτάσεις όπως το Green Pool, μπορεί να απελευθερωθεί ένα τεράστιο δυναμικό στην αγορά, συνδυάζοντας την ταχύτατη διείσδυση σημαντικής ισχύος νέων ΑΠΕ με το πρασίνισμα της ενεργοβόρου βιομηχανίας.
Το καινοτόμο σχήμα που η Ελληνική Κυβέρνηση έχει κοινοποιήσει στην Επιτροπή θα βοηθήσει το σύνολο της ενεργοβόρου βιομηχανίας της χώρας να αναλάβει σημαντικό ρίσκο χρηματοδοτώντας απευθείας νέες μονάδες ΑΠΕ, παράλληλα -μέσα από ανοιχτή ανταγωνιστική διαδικασία- βελτιστοποιώντας και μερικώς αντισταθμίζοντας το κόστος που προκύπτει από την ανάγκη προσαρμογής της στοχαστικής παραγωγής ΑΠΕ στο προφίλ κατανάλωσης της βιομηχανίας.
«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία κρίσιμη συγκυρία και η απάντηση στις προκλήσεις δεν μπορεί να είναι η διαρκής πλασματική αύξηση ή επίσπευση των πράσινων στόχων χωρίς κατάλληλες υποστηρικτικές ενέργειες», ανέφερε ο Νίκος Κεραμίδας, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο του συνεδρίου, με αφορμή και το REPowerEU, το σχέδιο που ανακοίνωσε η Κομισιόν για την απεξάρτηση της ΕΕ από ρωσικές πηγές ενέργειας.
Η επενδυτική ελκυστικότητα των PPAs εξαρτάται από πολλούς και σύνθετους παράγοντες. Τα συμβόλαια απευθείας πώλησης της παραγωγής χαρτοφυλακίων ΑΠΕ είναι εκ φύσεως μακροχρόνια και για αυτό απαιτούν:
1) Σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο με στόχο την δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης στους επενδυτές αλλά και τους αγοραστές και
2) μια ευθυγραμμισμένη ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική που θα διασφαλίζει πρόσβαση σε ανταγωνιστικό ρεύμα.
Στη σημασία των διασυνοριακών PPAs αναφέρθηκε στο πλαίσιο panel discussion, με τη συμμετοχή και της Ευρ. Επιτροπής, ο Νίκος Μπίτσιος.
Παράλληλα, η επιβολή πλαφόν στις τιμές ρεύματος από ΑΠΕ αλλά και το άναρχο τοπίο παρεμβάσεων στις εθνικές αγορές που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα κράτη μέλη ουσιαστικά «παγώνει» κάθε σκέψη για σύναψη μακροχρονίων PPAs, που αποτελούν κομβικό μέσο για τη χρηματοδότηση νέων ΑΠΕ.
Ισχυρό «παρών» με φόντο την επόμενη μέρα
Στο συνέδριο παρευρέθηκαν πάνω από χίλιοι συμμετέχοντες από εταιρείες που εκπροσωπούν τους μεγαλύτερους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος, παραγωγούς, επενδυτικά funds αλλά και ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού – βλ. DRAX, DLA Piper, AXPO, ECOHZ, ENEL, ENGIE, AMAZON, IBERDOLA, PEXAPARK AG, SCHNEIDER ELECTRIC, SHELL ENERGY, TOTAL ENERGY, UMICORE, STATKRAFT, SOLARCLOFT, RESOLV Energy, s.r.o., ATLAS COPCO και πολλές ακόμη. Εντυπωσιακή ήταν και η παρουσία θεσμικών και χρηματοπιστωτικών παραγόντων από Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και πολλές ευρωπαϊκές κλαδικές και καταναλωτικές οργανώσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr