Ο καθηγητής και πρώην υπουργός, Γιάννης Μανιάτης ανέφερε ότι για τις τιμές του φυσικού αερίου υπάρχει με ευθύνη της Γερμανίας πλήρης σύγχυση. Ναι σε πλαφόν στις τιμές υπό προϋποθέσεις .
Σχετικά με τη παγκόσμια αναταραχή σημείωσε ότι δεν είναι μόνο ο Πούτιν που ευθύνεται για την ενεργειακή κρίση. Φταίει και η Ε.Ε. με ευθύνη κυρίως της Γερμανίας. Η Ελλάδα επέλεξε να πάει σε γρήγορη κίνηση απολιγνητοποίηση και τώρα προσπαθεί να ισορροπήσει
Όσον αφορά την πράσινη μετάβαση επεσήμανε ότι πρέπει να κινηθούμε πιό γρήγορα δεδομένου ότι η Ευρώπη συνεχίζει να μην έχει στρατηγική για τις πρώτες ύλες αφού η Κίνα κατέχει σχεδόν αποκλειστικά τις πρώτες ύλες και τη τεχνολογία για τη πράσινη ανάπτυξη.
Για την Ελλάδα υποστήριξε ότι συνεχίζει να έχει μειωμένη παραγωγή ενέργειας από εναλλακτικές πηγές βιομάζα, αιολική και χάρη στις σωστές στρατηγικές επιλογές με τις συμφωνίες πριν από 10 χρόνια για το φυσικό αέριο είμαστε σε καλύτερη θέση. “Τότε συμφωνήσαμε τον ΙGB που εγκαινιάστηκε προχθές. Δεν αξιοποιήσαμε ακόμη τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης. Δεν κάναμε όσα σχεδιάσαμε. Να προχωρήσουμε στην κατασκευή της υπόγειας αποθήκης στη Καβάλα, στην τοποθέτηση έξυπνων μετρητών, γρήγορη επέκταση στη τοποθέτηση ηλιακών όπου είμαστε πρωτοπόροι.”
Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό η Ελλάδα έχει τεράστια ευκαιρία. Τα κοιτάσματα στην ΝΑ Ευρώπη και ο ΕASTMED μπορούν αξιοποιηθούν για να λύσουν πολλά προβλήματα στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ευκαιρία τα τρία μεγαλύτερα κόμματα να συνεννοηθούν για να είναι η Ελλάδα
Η νομικός και διεθνολόγος, Μαρίκα Καραγιάννη σημείωσε ότι η Ελλάδα και ο ευρωπαϊκός νότος είναι σε καλύτερη θέση από τη Βόρεια Ευρώπη και κυρίως από τη Γερμανία. Πρόσθεσε εγκαίρως και μέσα στα Μνημόνια είχαμε σχέδια από τα οποία επελέγη ο ΤΑΡ. Η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο για να γίνει κόμβος ενέργειας για την Ευρώπη. Στο άμεσο μέλλον απαιτείται να διαμορφωθεί νομικό πλαίσιο για τη χρήση του υδρογόνου. Ήδη χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης επικεντρώνονται στη διαμόρφωση «διάδρομο υδρογόνου”.
O Κώστας Καρτάλης, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της ΕΕ για την Κλιματική Αλλαγή με την σειρά τους ανέφερε ότι η ενεργειακή μετάβαση και επάρκεια εξασφαλίζεται με καθαρή και φθηνή ενέργεια. Δεν μπορούμε να πάμε αύριο αλλά στόχος πρέπει να είναι το 2050 όπως έχει τεθεί. Βασικός στόχος πρέπει να είναι μείωση κατανάλωσης- ΑΠΕ- οι διασυνδέσεις. Για να έχουμε πράσινη καθαρή ενέργεια δεν πρέπει να πάρουμε αποφάσεις βραχυπρόθεσμες υπονομεύοντας μακροχρόνιες επιλογές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr