Εφόσον, δε καταγραφούν στοιχεία που παραπέμπουν ερευνητικές γεωτρήσεις και στα έξι “οικόπεδα” τότε θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν επενδύσεις ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα θα μπορούσαν να υπάρξουν το 2028 -2029.
Ειδικότερα μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα εξής έξι οικόπεδα:
Ιωάννινα: Πρόκειται για χερσαία περιοχή, όπου η εταιρία Energean, που έχει αναλάβει τις έρευνες έχει ολοκληρώσει την πρόσκτηση δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων το 2019 και αναμένεται να προχωρήσει σε ερευνητική γεώτρηση που προγραμματίζεται για το 2023. Ανάλογα με τα αποτελέσματα θα μπορούσε η φάση ανάπτυξης του κοιτάσματος να ξεκινήσει το 2024-2025, με την έναρξη της παραγωγής να προσδιορίζεται για την περίοδο 2025-2026.
Μπλοκ 2 στο Ιόνιο. Και πάλι η Energean είναι η εταιρία που έχει αναλάβει τις σχετικές έρευνες. Μάλιστα σχεδιάζει την πρόσκτηση τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων προς το τέλος του έτους, με δεδομένη την ύπαρξη εντοπισμένου στόχου. Ανάλογα με τα αποτελέσματα η λήψη της επενδυτικής απόφασης μπορεί να γίνει το 2024-2025 και η παραγωγική διαδικασία θα μπορούσε να ξεκινήσει εντός του 2028.
Μπλοκ Ιόνιο και Μπλοκ 10 (Κυπαρισσιακός Κόλπος). Είναι περιοχές όπου δραστηριοποιείται ο Όμιλος των τα ΕΛΠΕ και με βάση όσα έχει αναφέρει πρόσφατα η διοίκηση “τρέχει” η φάση επεξεργασίας και ερμηνείας των 2D σεισμικών δεδομένων, μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση των σχετικών ερευνών. Απαιτείται, δε, ένα διάστημα 6-12 μηνών για την ολοκλήρωση της σχετικής ανάλυσης των δισδιάστατων δεδομένων που στη συνέχεια θα καταδείξει εάν θα πραγματοποιηθούν οι τρισδιάστατες (3D) σεισμικές μελέτες το 2023. Μετά από αυτές θα αποφασιτεί εάν θα γίνουν ερευνητικές γεωτρήσεις, πιθανόν σε διάστημα μέχρι το 2023). Τέλος η φάση της ανάπτυξης του κοιτάσματος (2026-2027) εάν προκύψουν ευρήματα από τις ερευνητικές γεωτρήσεις και πιθανή έναρξη παραγωγής εντός του 2028.
Μπλοκ Δυτική και Νοτιοδυτική Κρήτη. Εκεί παραχωρησιούχος είναι η κοινοπραξία Total-Exxon Mobil -ΕΛΠΕ: Στόχος της κυβέρνησης είναι η πρόσκτηση δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων τη χειμερινή περίοδο 2022-2023, ώστε να ακολουθήσουν οι 3D σεισμικές μελέτες το 2024. Μετά, δε, από τρία χρόνια και ανάλογα με τα δεδομένα των ερευνητικών γεωτρήσεων μπορεί να προχωρήσει η ανάπτυξη των κοιτασμάτων, ενώη έναρξη της παραγωγής εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει προς το τέλος της δεκαετίας.
Όσο για το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι οι εξορύξεις θα φτάσουν στο στάδιο παραγωγής και δημιουργίας εσόδων σε 6-7 χρόνια από σήμερα.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr