«Έχουμε σχεδιάσει ένα τεράστιο κύμα αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος της χώρας με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, το τρέχον και το επόμενο ΕΣΠΑ. Όμως τα χρήματα δεν είναι απεριόριστα γι αυτό και θα χρειαστούμε νέες πηγές χρηματοδότησης. Ένα παράδειγμα είναι η αναβάθμιση κτιρίων του Δημοσίου με αποπληρωμή της επένδυσης από το όφελος που προκύπτει μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας», δήλωσε ο υπουργός. Ενώ, υποστήριξε ότι τα οφέλη των επενδύσεων στην εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, εκτός από την μείωση των ρύπων περιλαμβάνουν την αναζωογόνηση του κατασκευαστικού κλάδου και τη μείωση του κόστους της ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Ο Εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Δημήτριος Αθανασίου, τόνισε πως είναι υπό αναθεώρηση η Οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων ούτως ώστε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την αύξηση του στόχου μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα το 2030 στο 55 % σε σχέση με το 1990 (από 42 % που ήταν πριν). Επιπλέον, μίλησε για θέσπιση ελάχιστων απαιτήσεων ενεργειακής απόδοσης στα κτίρια που νοικιάζονται ή πωλούνται, πράγμα το οποίο, όπως είπε, χρειάζεται χρόνο για να αφομοιωθεί από την αγορά και χρήμα για την ενίσχυση των ιδιοκτητών ακινήτων που θα υποχρεωθούν σε αναγκαστική ανακαίνιση των κτιρίων τους.
Ο Γιώργος Στασινός, πρόεδρος του ΤΕΕ, αφού απέδωσε τα εύσημα στην κυβέρνηση για το σχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για καθυστερήσεις στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας που θα πρέπει όπως είπε να αντιμετωπιστούν προκειμένου η χώρα μας να συμβαδίσει με τις διεθνείς εξελίξεις. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για την αναβάθμιση κτιρίων του Δημοσίου, την ενεργοποίηση των εταιριών ενεργειακών υπηρεσιών κ.α. ενώ τόνισε την ανάγκη για συνολική και όχι μόνο ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.
Ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Δημήτρης Σταμάτης, ανέφερε πως το πρόγραμμα «Ηλέκτρα», με προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ ξεκινά με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το ΤΠΔ, ενώ, υπογράμμισε πως αν οι πόροι απορροφηθούν γρήγορα, το πρόγραμμα θα διευρυνθεί.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΚΑΠΕ, Λάμπρος Πυργιώτης, επισήμανε, εξάλλου, ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι χρειάζεται υπερδιπλασιασμός των κτιριακών ανακαινίσεων κατά τη δεκαετία που διανύουμε κάτι που έχει ως προϋπόθεση την εφαρμογή έξυπνων λύσεων και την πλέον αποδοτική χρήση της διαθέσιμης δημόσιας χρηματοδότησης.
Σε χαιρετισμό που απηύθυνε ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ, Σπύρος Οικονόμου, ανέφερε ότι η σύγχρονη έρευνα προσβλέπει σε κτίρια που παράγουν περισσότερη ενέργεια από αυτήν που καταναλώνουν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr