Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο Υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, υπογράμμισε πως το έργο γίνεται με έκπτωση 30% όντας ένα από τα πιο ανταγωνιστικά έργα στην Ευρώπη αυτή την στιγμή, μιας και το κόστος αναλογεί σε 420 χιλιάδες ευρώ ανά μεγαβάτ.
«Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 110 εκατομμύρια ευρώ. Τελικά προέκυψε οικονομική προσφορά, η συμφερότερη, 83 εκατομμύρια ευρώ, με μία έκπτωση της τάξης των 30 εκατομμυρίων ευρώ, για 200 μεγαβάτ» ανέφερε ο κ. Σκρέκας που προσέθεσε ότι: «για όσους ασχολούνται με την κατασκευή φωτοβολταϊκών μπορούν να καταλάβουν πόσο συμφέρουσα, πραγματικά, είναι αυτή η τιμή των 420.000 ευρώ το μεγαβάτ. Η, δε, τιμή αποζημίωσης είναι, περίπου, στα 49 ευρώ. Πολύ χαμηλότερη από την μέση τιμή της προημερήσιας αγοράς, τη μέση χονδρεμπορική τιμή που έχουμε σήμερα. Άρα παράγουμε ενέργεια με χαμηλότερο κόστος από αυτό που σήμερα προκύπτει μέσα από το χρηματιστήριο ενέργειας και μέσα από το μοντέλο στόχος, το target model. Άρα συμφέρον και για το σύστημα, συμφέρον και για τη ΔΕΗ, συμφέρον και για το πολίτη και, τελικά, για το δημόσιο» σημείωσε ο κ. Σκρέκας.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, κ. Κ. Μαύρος έδωσε το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης και ηλέκτρισης του έργου.
«Ο χρόνος εκτέλεσης και ηλέκτρισης του έργου, έχει οριστεί σε 16 μήνες. Άρα, μετά την απόφαση της Επιτροπής, ξεκινούμε και μετράμε 16 μήνες αντίστροφα. Ενώ, η συνολική διάρκεια είναι 42 μήνες και συμπεριλαμβάνει την οριστική παραλαβή του έργου».
Αναφερόμενος επίσης στους στόχους της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ο κ. Μαύρος είπε ότι ο σχεδιασμός «είναι να φτάσουμε το 1,5 GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το τέλος του 2023 αρχές του 2024. Θυμίζω, ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, είχε εγκατεστημένη ισχύ πριν από ένα χρόνο, που δεν υπερέβαινε τα 150 MW. Σήμερα, που μιλάμε, ξεπερνάμε τα 230 και θα φτάσουμε τα 250 και με τα έργα που έχουμε πλέον δρομολογήσει το Νοέμβριο του 2022». Όπως είπε «έχουμε ξεπεράσει τις περισσότερες εταιρείες και πλέον η ΔΕΗΑΝ έχει καταστεί εταιρεία οδηγός της εν λόγω αγοράς ξεπερνώντας τα 500 MW, στο δρόμο για το 1,5 GW. «
Όπως αναφέρθηκε από το συγκεκριμένο έργο θα παράγονται ετησίως 352 γιγαβατώρες καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας και δυνητικά75.000 νοικοκυριά θα μπορούν να ηλεκτροδοτούνται με αντίστοιχη αποφυγή 178 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα.
Το κρίσιμο ερώτημα του οφέλους για την τοπική κοινωνία και για τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας από το έργο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες φωτοβολταϊκού σταθμού, ονομαστικής ισχύος 200 MW στη θέση Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας των Δήμων Εορδαίας και Κοζάνης, έθεσε, κατά την τοποθέτησή του στη σχετική επιτροπή στη Βουλή, ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.
Δήλωσε συγκεκριμένα ότι: «Δε μας έχετε πει πόσα και ποια θα είναι τα οφέλη της τοπικής κοινωνίας από το έργο και γενικότερα από τα έργα ΑΠΕ της ΔΕΗ. Θα είναι θέσεις εργασίας, δημιουργία τοπικής απασχόλησης ή ενίσχυση παραγωγικών δραστηριοτήτων και τοπικού οικονομικού προϊόντος; Γιατί φοβόμαστε ότι οι όσες, λίγες θέσεις εργασίας αφορούν την περίοδο κατασκευής του έργου, θα είναι προσωρινές και το σύνολο του εξοπλισμού εισαγόμενο. Οι κάτοικοι των λιγνιτικών περιοχών δικαίως ανησυχούν. Δεν ακούσαμε σήμερα όμως τίποτα και για συμμετοχή των κατοίκων στα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της ΔΕΗ έστω με 5%, όπως είχε ανακοινώσει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, τον Οκτώβριο του 2020. Μάλλον και αυτή η εξαγγελία ήταν «τουφεκιά στον αέρα»».
Από την πλευρά της η Βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ Πέτη Πέρκα σημείωσε ότι η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έγινε το ηλεκτρικό ρεζερβουάρ της Ελλάδας με μεγάλο κοινωνικοοικονομικό, περιβαλλοντικό κόστος, για την περιοχή. «Αντί να πάμε σε αποκατάσταση εδαφών και αλλαγή χρήσεων, με έμφαση στον πρωτογενή τομέα, τον αγροτοδιατροφικό τομέα, τον τουρισμό, πάλι ρεζερβουάρ της Ελλάδας; Πρέπει να μοιραστεί κάπως αυτό, γιατί και τα στρέμματα δεν βγαίνουν» ανέφερε.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr