Σύμφωνα με την σχετική απόφαση, δικαιούχοι της αποζημίωσης είναι οι εποχικά εργαζόμενοι του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου που πληρούν όλες τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
- Απασχολήθηκαν κατά το 2019 -με πλήρη ή μερική απασχόληση- χωρίς να υπάρχει υποχρέωση επαναπρόσληψης κατά τις ισχύουσες διατάξεις το 2020
- Έλαβαν τακτική επιδότηση ανεργίας διάρκειας 3 μηνών και 5 ημερών κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου 2019-Φεβρουαρίου 2020 ή τακτική επιδότηση ανεργίας επιμηκύνθηκε κατά 1 μήνα το ως άνω χρονικό διάστημα
- Δεν είναι δικαιούχοι και δεν έλαβαν, δεν λαμβάνουν και δεν θα λάβουν τακτική επιδότηση ανεργίας για το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου 2020-Φεβρουαρίου 2021
- Δεν έλαβαν τακτική επιδότηση ανεργίας ή το επίδομα μακροχρονίως ανέργων για τους μήνες Σεπτεμβρίου 2020-Φεβρουαρίου 2021
- Δεν είναι δικαιούχοι, δεν έλαβαν, δεν λαμβάνουν ή δεν θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού από άλλη αιτία για το πρώτο δίμηνο του έτους
Η καταβολή πραγματοποιείται μετά από έλεγχο στο μητρώο εγγεγραμμένων ανέργων του ΟΑΕΔ για το αν πληρούνται οι προϋποθέσεις που έχουν προαναφερθεί και διασταύρωση με τα στοιχεία που τηρούνται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.
Στη συνέχεια, οι δικαιούχοι θα κληθούν από τον ΟΑΕΔ να επικαιροποιήσουν στην ηλεκτρονική τους πλατφόρμα στοιχεία όπως το ΑΜΚΑ, το ΑΦΜ τους και τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ) και να υποβάλλουν ηλεκτρονικά υπεύθυνη δήλωση ότι παραμένουν άνεργοι, ότι δεν απορρέει υποχρέωση επαναπρόσληψης από τη σύμβασή τους και ότι σε περίπτωση ανάληψης εργασίας θα ενημερώσουν άμεσα τον Οργανισμό.
Θα ακολουθήσει ενημέρωση από τον ΟΑΕΔ για τον ακριβή χρόνο της καταβολής. Ο προϋπολογισμός του μέτρου εκτιμάται στα 18 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται ότι αφορά σε 20.000 περίπου εργαζομένους.
Παρατείνεται η προθεσμία για τις αιτήσεις
Σημειώνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, 19 Απριλίου, να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για την χορήγηση του επιδόματος των 400 ευρώ στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος ενημέρωσης των δικαιούχων.
Πιο συγκεκριμένα, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (Β΄ 1487/13.4.2021) η Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη και του υφυπουργού Οικονομικών, Απόστολου Βεσυρόπουλου, με την οποία τροποποιείται η ΚΥΑ με αριθμό 5629/22 της 4ης Φεβρουαρίου 2021 (Β’ 450/2021), με τίτλο «Καθορισμός ύψους, προϋποθέσεων, κριτηρίων και διαδικασίας χορήγησης και πληρωμής της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε δικηγόρους, μηχανικούς, οικονομολόγους και γεωτεχνικούς, από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων».
Διευκρινίζεται ότι, με βάση τα νέα κριτήρια της εκδοθείσας απόφασης, θα επανεξεταστούν όλες οι αιτήσεις που είχαν απορριφθεί κατά τον πρώτο κύκλο υποβολής αιτήσεων, καθώς και όσες υποβληθούν, μέχρι τις 19 Απριλίου 2021, στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» ως τροποποιητικές ή νέες αιτήσεις.
Όσοι καθίστανται δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ και έχουν ήδη υποβάλει αίτηση, δεν χρειάζεται να το πράξουν εκ νέου.
Περισσότεροι δικαιούχοι
Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, διευρύνθηκε ο αριθμός των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων που καθίστανται δικαιούχοι της εν λόγω έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης.
Δικαιούχοι του εν λόγω επιδόματος είναι οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες με τους ακόλουθους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ):
6910: Νομικές Δραστηριότητες
7111: Αρχιτέκτονες
7112: Μηχανικοί και συναφείς δραστηριότητες παροχής τεχνικών συμβουλών
8621: Γενικά ιατρικά επαγγέλματα
8622: Ειδικά ιατρικά επαγγέλματα
8623: Οδοντιατρικά επαγγέλματα
7500: Κτηνίατροι
6920: Δραστηριότητες λογιστικής και παροχή φορολογικών συμβουλών
7022: Δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης
Οι σημαντικότερες αλλαγές
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες που έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος έως και την 31η Δεκεμβρίου 2014 θα πρέπει, για να είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, αφενός μεν να εμφανίζουν μείωση κύκλου εργασιών ή ακαθάριστων εσόδων την περίοδο Απριλίου-Δεκεμβρίου 2020 αφετέρου δε το οικογενειακό εισόδημά τους για το 2020 να μην υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ (κάτι που θα επαληθευθεί από τη φορολογική δήλωση του έτους, όταν υποβληθεί).
Για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες που έκαναν έναρξη επαγγέλματος, μετά την 1η Ιανουαρίου 2015 και έως την 5η Φεβρουαρίου 2021, η μόνη προϋπόθεση που τίθεται είναι να μην εμφανίζουν οικογενειακό εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ.
Δεν ισχύει κανένα εισοδηματικό κριτήριο για τους ασκούμενους δικηγόρους που έχουν ασφαλιστεί, μετά την 1η Ιανουαρίου 2017 ή είναι εγγεγραμμένοι στον οικείο δικηγορικό σύλλογο, μετά την ημερομηνία αυτή.
Υπενθυμίζεται ότι η «ΕΡΓΑΝΗ» είναι ανοιχτή από τις 19 Μαρτίου για καταχώρηση διορθώσεων κατά τον πρώτο κύκλο της υποβολής αιτήσεων (π.χ. σε περιπτώσεις που έγινε λάθος στο ΙΒΑΝ). Στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» στην ίδια προθεσμία μπορούν να υποβάλουν αίτηση και όσοι δεν το έπραξαν για οποιονδήποτε λόγο την προηγούμενη φορά.
Όσοι καθίστανται δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ και είχαν ήδη υποβάλει αίτηση, δεν χρειάζεται να το πράξουν εκ νέου.
Για να γίνει αποδεκτή η αίτηση, θα πρέπει πρώτα οι δυνητικά δικαιούχοι να έχουν υποβάλει δήλωση για τα έσοδά τους κατά την περίοδο αναφοράς του 2020 στην πλατφόρμα myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Τα στοιχεία που δηλώνονται στις υπεύθυνες δηλώσεις διασταυρώνονται με τα διαθέσιμα στοιχεία στις πλατφόρμες της ΕΡΓΑΝΗΣ, της ΑΑΔΕ και του e-ΕΦΚΑ, για να διαπιστωθεί, αν πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης της ενίσχυσης.
Το αρχείο με την αναλυτική κατάσταση των δικαιούχων, που θα προκύψει, θα διαβιβαστεί κατόπιν στον ΟΑΕΔ, που θα προχωρήσει στην καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης 30 ημέρες, μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αίτησης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr