Πρόκειται για το δεύτερο mega-φωτοβολταϊκό στην περιοχή που μπαίνει στις «ράγες», μετά από τον σταθμό ισχύος 204 MW στην Κοζάνη που κατασκευάζεται από τη γερμανική Juwi για λογαριασμό των ΕΛ.ΠΕ.
Όπως σημείωσε μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο προϋπολογισμός του έργου διαμορφώθηκε στα 83,7 εκατ. ευρώ (από 110 εκατ. ευρώ που ήταν αρχικά) καθιστώντας το έργο ως ένα από τα πιο ανταγωνιστικά στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η τιμή της αποζημίωσης της παραγόμενης ενέργειας -49,11 ευρώ/MWh- που προέκυψε από τη δημοπρασία της ΡΑΕ τον Απρίλιο του 2020 και είναι η χαμηλότερη ιστορικά τιμή που έχει προκύψει από ανταγωνιστική διαδικασία- είναι «εξαιρετικά συμφέρουσα τόσο για τη ΔΕΗ όσο και για τους πολίτες».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗΑΝ Κωνσταντίνος Μαύρος από την πλευρά του ανέφερε ότι ο χρόνος εκτέλεσης και ηλέκτρισης του έργου είναι 16 μήνες από την έγκριση της σχετικής επένδυσης από την Βουλή, προσδιορίζεται δηλαδή μέσα στο καλοκαίρι του 2022, ενώ η τελική παράδοση του έργου να αναμένεται σε 42 μήνες. Ο ίδιος πρόσθεσε προσθέτοντας πως το τελικό κόστος του έργου αποτελεί την καλύτερη τιμή που υπάρχει αυτή την στιγμή στην Ευρώπη.
Μετά από την έγκριση της Βουλής, η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ οι εργασίες αναμένεται να αρχίσουν μετά το Πάσχα.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο της ΔΕΗΑΝ αποτελεί μέρος ενός cluster τριών πάρκων συνολικής ισχύος 230 MW, το μεγάλο πάρκο των 200 MW και δυο «μικρά», ισχύος 15 MW το καθένα. Το πρώτο από τα δύο 15άρια του συμπλέγματος έχει ήδη ολοκληρωθεί (ΜΕΤΚΑ), ενώ σύντομα αναμένεται η ολοκλήρωση του δεύτερου από την ανάδοχο ΤΕΡΝΑ.
Όσον αφορά στην πρόοδο του project των ΕΛΠΕ, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε πρόσφατα η εταιρεία, οι κατασκευαστικές εργασίες εξελίσσονται σύμφωνα με το πρόγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό στην περιοχή της Κοζάνης. Τα έργα μηχανικού έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό πάνω από 20%, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και οι εργασίες εγκατάστασης του μηχανικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού. Ανάδοχος του έργου είναι η γερμανική Juwi και η εμπορική του λειτουργία προγραμματίζεται για το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Η κατασκευή ενός ακόμα μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου-μαμούθ, ισχύος 1,15 GW, βρίσκεται στην καρδιά και του «White Dragon”, του project παραγωγής πράσινου υδρογόνου που –όπως όλα δείχνουν- θα είναι ένα από τα έργα που θα «κατέβουν» στην ελληνική πρόσκληση για το ευρωπαϊκό IPCEI «Υδρογόνο».
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Καλλιόπη Κυριακίδου, υπάρχουν καταγεγραμμένα –σε διάφορα στάδια- φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος άνω των 11 GW, τα οποία προγραμματίζονται να αναπτυχθούν σε έκταση 253.810. Χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι θα περάσουν όλα τα έργα από το στάδιο της κατασκευής στο στάδιο της υλοποίησης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr