Όπως είπε, η ανανεώσιμη ενέργεια θα παίξει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη του ομίλου Mytilineos, καθώς εταιρείες και χώρες ολόκληρες επικεντρώνονται στην ταχύτερη ενσωμάτωση της πράσινης ενέργειας στο ενεργειακό τους μείγμα. Στο πλαίσιο αυτό, οι δραστηριότητες του ομίλου στον Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας θα αποτελέσουν «σημαντικό καταλύτη» για τη λειτουργική κερδοφορία του το ερχόμενο έτος, με «σημαντική αύξηση» των έργων που θα κληθεί να υλοποιήσει ο όμιλος, πρόσθεσε.
Ο στόχος επίτευξης μηδενικών εκπομπών άνθρακα αφορά πλέον, σύμφωνα με τη Fitch Ratings, οικονομίες που καλύπτουν πάνω από το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ, γεγονός που έχει αρχίσει ήδη να επηρεάζει τις στρατηγικές αποφάσεις εταιρειών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Και η Mytilineos είναι ο όμιλος που επιλέγουν για τον σχεδιασμό, την προμήθεια και την κατασκευή ενεργειακών projects μεγάλης κλίμακας πολλοί σημαντικοί επενδυτές στον τομέα της πράσινης ενέργειας, όπως αποδεικνύεται και από την πελατειακή βάση του ομίλου, σημειώνει ο κ. Καλαφατάς.
Την ίδια ώρα, ο όμιλος αναπτύσσει και ηλιακές εγκαταστάσεις, πριν από τη διάθεσή τους στον τελικό επενδυτή.
Oι προοπτικές
Οι προοπτικές για τον τομέα της μεταλλουργίας είναι «πολύ καλές» για το 2021, «καθώς έχουμε ήδη εξασφαλίσει ένα καλό επίπεδο τιμής για το αλουμίνιο, ενώ εξακολουθούμε να έχουμε υπό απόλυτο έλεγχο τη βάση κόστους μας», ανέφερε ο κ. Καλαφατάς, προσθέτοντας ότι η εταιρεία είναι πιθανό επίσης να αναζητήσει και ευκαιρίες επέκτασης στον συγκεκριμένο τομέα.
Η Mytilineos στοχεύει να αυξήσει τη συνολική παραγωγή αλουμινίου της κατά 33% στους 250.000 τόνους το ερχόμενο έτος, σε σχέση με την παραγωγή του 2019, με ένα 25% σχεδόν να προέρχεται από την ανακύκλωση αλουμινίου. Αυτό θα βοηθήσει στην αύξηση των «πράσινων» Ebitda της εταιρείας κατά 25% από το επίπεδο του 2020.
Ο όμιλος εμφανίζεται πιο συγκρατημένος για τις προοπτικές των δραστηριοτήτων του στον Τομέα Ενέργειας και Φυσικού Αερίου το 2021, μετά τη φετινή, αναμενόμενη, κερδοφορία ρεκόρ, η οποία επιτεύχθηκε χάρη στα εξαιρετικά περιθώρια κέρδους μετά την κατάρρευση της τιμής του φυσικού αερίου, τόνισε ο κ. Καλαφατάς.
Όμως, τα έσοδα από την Ενέργεια και το Φυσικό Αέριο εκτιμάται ότι θα αυξηθούν περισσότερο από 40% από το 2022 και μετά, με την έναρξη λειτουργίας του νέου εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής των 826 megawatt το επόμενο έτος. Η λειτουργία του θα συμβάλλει κατά μέσο όρο 35%-40% στα συνολικά Ebitda της εταιρείας, δήλωσε ο Καλαφατάς. Σημειώνεται πως η Μυτιληναίος είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.
Μετά την αναδιοργάνωσή του τον Ιούλιο, o επιχειρηματικός Τομέας Βιώσιμων Τεχνικών Λύσεων (Sustainable Engineering Solutions) επιστρέφει πολύ ισχυρότερος και «βρίσκεται πολύ κοντά στην υπογραφή σημαντικών συμβάσεων που συνάδουν με τη νέα του στρατηγική κατεύθυνση», δήλωσε ο Καλαφατάς.
Εκτός από την κατασκευή θερμοηλεκτρικών σταθμών, οι δραστηριότητες του Τομέα περιλαμβάνουν πλέον και τη διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων, έργα υβριδικής ενέργειας και την ανάπτυξη δραστηριότητας στο υδρογόνο.
«Το υδρογόνο είναι ένα πολύ «καυτό» θέμα αυτήν τη στιγμή και παρακολουθούμε από πολύ κοντά την ανάπτυξή του», τόνισε, προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητήσει συγκεκριμένες και απτές ευκαιρίες. «Αν ωριμάσει αρκετά η μετάβαση αυτή, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα είμαστε σίγουρα μέρος αυτής, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr