Ενδεικτικά ανέφερε ότι τέλος του 2020, αντί για το 2022, θα ολοκληρωθεί η ηλεκτρική διασύνδεση των κυκλαδίτικων νησιών Σύρου, Πάρου και Μυκόνου και ως το 2023 θα έχει ολοκληρωθεί και αυτή των Νότιων Κυκλάδων «το οποίο και θα ξεκινήσει φέτος με τον διαγωνισμό Σαντορίνη-Νάξος».
Για το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης, ο κ. Μανουσάκης τόνισε ότι «το Project προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Έχει ολοκληρωθεί η επιλογή των αναδόχων σε ό,τι αφορά τα καλωδιακά τμήματα και το αμέσως επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί και η επιλογή των αναδόχων για τους σταθμούς μετατροπής που θα τοποθετηθούν στην Αττική και στην Κρήτη. Έτσι, στο πρώτο τρίμηνο του 2020 θα υπογράψουμε τις συμβάσεις και θα ξεκινήσει η κατασκευή του έργου που ευελπιστούμε να ολοκληρωθεί εντός του 2023″.
Επιταχύνονται τα χρονοδιαγράμματα όλων των διασυνδέσεων
Υπογράμμισε μάλιστα, ότι στο νέο 10ετές επενδυτικό πλάνο (2021-2030) που κατέθεσε ο ΑΔΜΗΕ με βάση τη ρυθμιστική του υποχρέωση, «συμπεριλαμβάνονται οι διασυνδέσεις των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, από δύο διαδρομές, από την Εύβοια και τη Θράκη. Με αυτόν τον βρόγχο που θα κλείσει συνολικά στο δίκτυο, θα διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια του ΒΑ Αιγαίου και βεβαίως θα βελτιωθεί το ενεργειακό της αποτύπωμα, καθώς θα πάψει πλέον να παράγεται ενέργεια με ρυπογόνα καύσιμα όπως γίνεται αυτή τη στιγμή», υπογράμμισε.
«Ο ΑΔΜΗΕ στα 10ετή πλάνα που βγάζει έχει επιταχύνει τα χρονοδιαγράμματα όλων των διασυνδέσεων της νησιωτικής χώρας, διότι είναι ώριμη η διασύνδεση της ηπειρωτικής χώρας. Στη νησιωτική διασύνδεση ήμασταν πολύ καθυστερημένοι, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να εντάξουμε ΑΠΕ για να αλλάξει το ενεργειακό μίγμα και να βελτιωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των νησιών, αλλά και να μην μπορούμε να καλύψουμε επαρκώς, με την αύξηση της ζήτησης που προκύπτει από την ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας, τις ενεργειακές ανάγκες των νησιών», σημείωσε.
Τι περιλαμβάνει ακόμη το επενδυτικό πλάνο του ΑΔΜΗΕ
Αναφερόμενος στα οφέλη των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών, ο ίδιος σημείωσε ότι «αφενός μεν διασφαλίζουν σίγουρα την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, μειώνουν το κόστος των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος όλων των πολιτών της χώρας, οι οποίοι ως τώρα επιβαρύνονταν μέσω των ΥΚΩ από τον ακριβότερο τρόπο παραγωγής ενέργειας στα νησιά, και βελτιώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και κατά επέκταση και τον τουριστικό προϊόν των νησιών μας».
Το επενδυτικό πλάνο του ΑΔΜΗΕ ως το 2030, πέραν των προαναφερομένων, αφορά μεταξύ άλλων στην ολοκλήρωση των νησιωτικών διασυνδέσεων συμπεριλαμβανομένου και των Νοτίων Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων και των νησιών του Β. Αιγαίου, αλλά και την ολοκλήρωση του ανατολικού διαδρόμου της Πελοποννήσου που θα οδηγήσει στην άρση του κορεσμού του δικτύου της Πελοποννήσου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr