Μέχρι την Πέμπτη το απόγευμα οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί ξεπέρασαν τις 1.000 και ουσιαστικά κάλυψαν το στόχο που είχε θέσει η τράπεζα.
Με βάση τα αποτελέσματα του προγράμματος εθελουσίας της Εθνικής Τράπεζας, η Τράπεζα φαίνεται ότι ήδη πιάνει τον στόχο της μείωσης του προσωπικού της στα 9.950 άτομα, ο οποίος είχε τεθεί με ορίζοντα το 2018.
Πώς, όμως, εξηγείται η μεγάλη συμμετοχή;
Ο φόβος για νέες αλλαγές στα εργασιακά και ο «μπαμπούλας» των ομαδικών απολύσεων φαίνεται πως οδήγησε πολλούς από τους εργαζομένους να πουν «ναι» στην εθελούσια έξοδο, ενώ παλαιότερα ήταν περισσότερο επιφυλακτικοί.
Γενικώς, η κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η αγορά εργασίας στη χώρα μας «απελευθερώνει» σε πολλές περιπτώσεις όσους εργαζομένους βλέπουν να ανοίγεται μπροστά τους μία διαφορετική ευκαιρία.
Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγείται κανείς και με βάση τα στοιχεία από την Εθνική που δείχνουν πως ένα μεγάλο ποσοστό από τα άτομα που έχουν υποβάλλει αίτηση εθελουσίας εξόδου είναι σχετικά νεαρής ηλικίας.
Μόλις 380 έχουν θεμελιώσει δικαίωμα αποχώρησης ώστε να πάρουν σύνταξη. Οι υπόλοιποι προφανώς βλέπουν την εθελουσία ως ευκαιρία για να κάνουν κάτι άλλο στη ζωή τους.
Παλιότερα, δύσκολα κάποιος άφηνε μία θέση στην τράπεζα, ωστόσο, τώρα φαίνεται πως τα δεδομένα έχουν αλλάξει και ο φόβος της απόλυσης «απελευθερώνει» ορισμένους που παίρνουν πια πιο εύκολα το ρίσκο να αλλάξουν ζωή.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα εθελουσίας της Εθνικής ξεκίνησε την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου και απευθυνόταν στο σύνολο του προσωπικού με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου που δουλεύουν σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης, καθώς και σε όσους δικηγόρους απασχολούνται με σύμβαση έμμισθης εντολής. Επίσης περιελάμβανε και το προσωπικό της τράπεζας που παρέχει υπηρεσίες σε θυγατρικές σε Ελλάδα και εξωτερικό ή σε άλλους φορείς με απόσπαση.
Ελάχιστες προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ήταν ο εργαζόμενος να έχει συμπληρώσει τα 30 έτη ηλικίας και τα 3 χρόνια προϋπηρεσίας (2 χρόνια για έμμισθους δικηγόρους) έως τις 30/11/2016.
Το πρόγραμμα προέβλεπε δυνατότητα άμεσης αποχώρησης με καταβολή αποζημίωσης μέχρι 42 μηνιαίους μεικτούς μισθούς ή δυνατότητα διετούς άδειας με πλήρεις αποδοχές. Η μέγιστη αποζημίωση ανερχόταν στις 180.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι για την αποζημίωση προβλεπόταν προσαύξηση ανάλογα με την ηλικία, ενώ ήταν προσαυξημένη κατά 20% για τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε καταστήματα τα οποία έχει ανακοινωθεί ότι θα κλείσουν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr