Την ίδια στιγμή οι απώλειες των μετοχών των τεσσάρων συστιμικών τραπεζών από την αρχή του έτους κυμαίνονται από 66% ως και 90%!!!!
Τραπεζικοί αναλυτές σχολιάζοντας στο Reporter το κύμα ρευστοποιήσεων τραπεζικών μετοχών από μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια έκαναν λόγο για ύπαρξη σαφέστατης ανησυχίας που πυροδοτείται από την διάχυτη φημολογία στην αγορά ότι το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων θα είναι τελικά υψηλότερο από τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις.
Οι πληροφορίες επιμένουν ότι Ε.Κ.Τ., SSM και Δ.Ν.Τ. φαίνονται αποφασισμένοι η επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών να είναι και η τελευταία προκειμένου να θωρακιστούν οι τράπεζες έναντι οποιοδήποτε πιθανού μελλοντικού κινδύνου σε βάθος τριετίας ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στον κλάδο και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων.
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες που κυκλοφορούν έντονα τις τελευταίες ώρες, τα αποτελέσματα από την εξέταση της ποιότητας των χαρτοφυλακίων των επιχειρηματικών δανείων είναι δυσμενέστερα αυτών που ανέμεναν οι τράπεζες, ενώ ανάλογη προδιαγράφεται η εικόνα και για τα δάνεια προς τα νοικοκυριά, καθώς η ΕΚΤ χρησιμοποιεί για την αξιολόγηση των εγγυήσεων των στεγαστικών δανείων τιμές ακινήτων κατά 30% μειωμένες από αυτές που πρότειναν οι τράπεζες.
Έτσι, από την αξιολόγηση των χαρτοφυλακίων εκτιμάται ότι προκύπτει ένα κεφαλαιακό έλλειμμα που ξεπερνάει τα 10 δισ. ευρώ και πάνω σε αυτό θα προστεθούν οι ανάγκες που θα προκύψουν από το stress test, δηλαδή την εξέταση των επιπτώσεων στα χαρτοφυλάκια δανείων και κατ’ επέκταση στα κεφάλαια των τραπεζών σε ορίζοντα τριετίας. Στο πλαίσιο αυτό, αναλυτές εκτιμούν ότι το τελικό ύψος των κεφαλαιακών αναγκών μπορεί να προσεγγίσει τα 20 δισ. ευρώ.
Ένα μέρος αυτών των χρημάτων είναι βέβαιο ότι θα καλυφθεί από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, θυγατρικών κτλ και συνεπώς ο λογαριασμός των Κεφαλαίων που θα χρειαστεί να αντλήσουν από τις αγορές θα είναι μικρότερος.
Ωστόσο εάν ο τελικός λογαριασμός των Κεφαλαίων που θα πρέπει να αντληθούν από τις αγορές είναι τελικά διψήφιο νούμερο το εγχείρημα κρίνεται σαφώς δυσκολότερο.
Σε κάθε περίπτωση οι ελληνικές τράπεζες επιδιώκουν την υιοθέτηση ενός μοντέλου ανακεφαλαιοποίησης όπου το άθροισμα των κεφαλαιακών αναγκών που θα δείξει το AQR και το “βασικό σενάριο” να καλυφθεί από ιδιωτικά Κεφάλαια. Η διαφορά που θα προκύπτει ως το “ακραίο σενάριο” γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί με CoCos αν και η ΕΚΤ φαίνεται να διατηρεί ενστάσεις για τη συγκεκριμένη επιλογή.
Από την άλλη μεριά, οι επενδυτές και οι ιδιώτες μέτοχοι των τραπεζών πιέζουν ώστε οι κεφαλαιακές ανάγκες να μην οδηγήσουν σε μια μεγάλη μείωση των ποσοστών συμμετοχής των υφισταμένων μετόχων.
Υπενθυμίζουν ότι την περασμένη άνοιξη, ιδιώτες επενδυτές, μετά το τότε stress test, τοποθέτησαν περίπου 8,3 δισ. ευρώ στις εγχώριες τράπεζες και σημειώνουν ότι η «εξόντωση» των υφισταμένων μετόχων δεν θα συμβάλει στην αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης για τη χώρα, που είναι τόσο σημαντική ώστε να επιταχυνθεί η ανάκαμψη της οικονομίας.
Την ίδια το κλίμα επιδείνωσε ακόμη περισσότερο η ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία παρατείνεται μέχρι τέλος Οκτωβρίου, η δυνατότητα των Τραπεζών για την δημοσίευση των αποτελεσμάτων A΄ εξαμήνου, κάτι που ενέτεινε τις υποψίες για αρνητικές εκπλήξεις, παρά το γεγονός ότι κατά το πρώτο εξάμηνο και πλην των τελευταίων δύο ημερών, δεν είχαν ξεκινήσει τα capital controls.
Πιο συγκεκριμένα, τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να ανακοινωθούν, μετά από δύο αιτήματα παράτασης, τα αποτελέσματα του β' τριμήνου των Ελληνικών Τραπεζών. Η καθυστέρηση οφείλεται αφενός στο γεγονός ότι οι Ελληνικές Τράπεζες υπόκεινται σε "stress tests" από την ΕΚΤ και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, αφετέρου, στην προεκλογική περίοδο που μεσολάβησε μέχρι τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στις 25 Οκτωβρίου αναμένεται η δημοσιοποίηση του τελικού λογαριασμού των "stress tests".
Εφιαλτικές απώλειες στο ΧΑ
Την ίδια στιγμή η εικόνα στο τραπεζικό ταμπλό επιβαρύνεται δραματικά με τις απώλειες από την αρχή του χρόνου να είναι έως και εντυπωσιακές.
Ο τίτλος της ALPHA BANK από το κλείσιμο της 31/12/2014 καταγράφει απώλειες 72,86%, ενώ η κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας έχει μειωθεί κατά 4,354 δισ ευρώ.
Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ κατά το ίδιο διάστημα σημειώνει απώλειες 65,99%, ενώ η κεφαλαιοποίησή της έχει συρρικνωθεί κατά 3,373 δισ.
Στην περίπτωση της μετοχής της ΠΕΙΡΑΙΩΣ οι απώλειες από την αρχή του χρόνου φθάνουν στο 89,89%, ενώ η κεφαλαιοποίηση σημειώνει απώλειες 4,991 δισ.
Τέλος ο τίτλος της EUROBANK που XUEW έκλεισε σε νέα ιστορικά χαμηλά από την αρχή του χρόνου σημειώνει απώλειες 83,42%, με την κεφαλαιοποίηση να έχει υποχωρήσει κατά 2,295 δισ ευρώ.
Εικόνα καταστροφής και στα Τραπεζικά warrants. Από την αρχή του χρόνου, ο παραστατικός τίτλος της ALPHA BANK καταγράφει απώλειες 97,34%, της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ απώλειες 71,25% και της ΠΕΙΡΑΙΩΣ υποχωρεί κατά 93,65%.
Εν τω μεταξύ σε νέο γύρο εντατικών επαφών με ξένα funds και επενδυτές μπαίνουν οι τράπεζες από την ερχόμενη εβδομάδα. Οι διοικήσεις και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα παρευρεθούν στο ετήσιο τραπεζικό επενδυτικό event της Merrill Lynch στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο, ενώ μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου θα ακολουθήσουν τα events της UBS στη Φρανκφούρτη (1/10), της JP Morgan στη Νέα Υόρκη (6/10) και της Deutsche Bank (9/10).
Κώστας Παπαγρηγόρης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr