Δεν είναι καθόλου τυχαία η συνάντηση του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου την Τετάρτη με τους τραπεζίτες, αφού ο φόβος για την κατάσταση των Ευρωπαϊκών τραπεζών και το αν η κρίση μπορεί να "ξεφύγει", επιστρέφει. Το διάστημα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου είναι ιδιαίτερα κρίσιμο υποστηρίζουν Έλληνες διαχειριστές στο εξωτερικό και συνομιλητές των τραπεζιτών στη χώρα μας.
Διάστημα κατά το οποίο θα έχει φανεί το αν τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα θα παραμείνουν ανθεκτικά στις ασκήσεις αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Άλλωστε, το αποτέλεσμα των stress tests θα κρίνει το αν θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές για το χρέος, συμφωνία με την τρόικα για τον προϋπολογισμό του 2015 και συμφωνία με την τρόικα για να εξασκήσουν τα warrants οι ίδιες οι τράπεζες.
Ταυτόχρονα, όσο πλησιάζει η ημερομηνία εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, τόσο το πολιτικό παιχνίδι θα προκαλεί ανασφάλεια στους διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι από τον Απρίλιο κι έπειτα αρκούνται σε κινήσεις συντήρησης στο Χ.Α.
Με βάση τα Ευρωπαϊκά stress tests, το καλό σενάριο είναι να προκύψουν 2,5 δισ. ευρώ νέες κεφαλαιακές ανάγκες. Μια τέτοια εξέλιξη θα συνιστά επιτυχία για τις ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο, εάν τα πράγματα εξελιχθούν με το δυσμενές σενάριο, ενδέχεται η "τρύπα" να διαμορφωθεί μέχρι και τα 6 δισ. ευρώ με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Το μεγάλο πρόβλημα για τις τράπεζες που μείνουν... μετεξεταστέες είναι η διαδικασία άντλησης κεφαλαίων, όπου είτε θα στραφούν σε κρατική χρηματοδότηση- την οποία όμως για να λάβουν θα πρέπει να υποστούν ζημιές οι ομολογιούχοι, οι μέτοχοι και οι καταθέτες- είτε θα οδηγηθούν στην αγκαλιά κάποιας άλλης τράπεζας.
Στην ίδια γραμμή πλεύσης, θα πρέπει να σημειωθεί, κινείται και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο στην τελευταία του έκθεση, αναλύει διεξοδικά ότι οι ελληνικές αρχές σε συνεργασία με τις τράπεζες αποφάσισαν την υιοθέτηση ιδιαίτερα αισιόδοξων σεναρίων για τα stress tests της BlackRock, τα οποία επικρίνει για "αλχημείες"...
Σε αυτό το πλαίσιο, το ΔΝΤ επισημαίνει τις καθυστερήσεις στην σχεδίαση και υιοθέτηση πλήρους λειτουργικού συστήματος αναδιάρθρωσης και διαγραφής δανείων για ιδιώτες και επιχειρήσεις. Πάντως, οι τράπεζες σε όλους τους τόνους διαμηνύουν ότι δεν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια. Αν όμως, χρειαστούν, θα τα βρουν στις αγορές, όπως έπραξαν την περίοδο Μαρτίου- Ιουνίου με εκδόσεις ομολογιακών δανείων, ή θα πουλήσουν assets, όπως έκανε η Eurobank με την Eurobank Properties και η Εθνική με την Εθνική Κεφαλαίου και την NBGI, για την οποία θα υπάρχουν νεότερα τέλος Αυγούστου.
Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν δίαυλο επικοινωνίας με τα ξένα funds είχε σαν αποτέλεσμα να μπουν στο μετοχικό τους κεφάλαιο κερδοσκοπικά σπίτια. Τα οποία απέκτησαν πρόσβαση στις διοικήσεις των τραπεζών αξιώνοντας να υιοθετήσουν τις προτάσεις τους για την βελτίωση της κεφαλαιακή τους επάρκεια.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πάντα, επειδή οι τράπεζες δεν συμφώνησαν με τις θέσεις των hedge funds, πλήρωσαν το τίμημα της μαζικής αποχώρησης από το μετοχικό κεφάλαιό τους, κάτι το οποίο έγινε έντονο σε Πειραιώς, Alpha, Εθνική και λιγότερο στην Eurobank.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr