Η πρόταση αυτή, αν και προσκρούει τόσο στην εγχώρια όσο και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, φαίνεται ότι θα είναι η λιγότερο επώδυνη για τον κλάδο, μετά και την απόρριψη του αιτήματος για παράταση από την τρόικα. Η ελληνική πλευρά δε, αναζητά τρόπους ώστε να ξεπεραστούν τα κωλύματα, ενώ ανοιχτά παραμένουν και τα ζητήματα του αναβαλλόμενου φόρου και των κριτηρίων βάσει των οποίων θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση. Άλλωστε, ο υπουργός Οικονομίας, κ. Γιάννης Στουρνάρας, έδωσε χθες τέλος στην όποια σεναριολογία, καθιστώντας σαφές ότι οι αυξήσεις των μετοχικών κεφαλαίων των συστημικών τραπεζών θα γίνουν εντός χρονοδιαγράμματος.
Συγκεκριμένα, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε τα εξής:«Οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ακολουθούν το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο». Στο ίδιο κλίμα, η Τράπεζα της Ελλάδος επιθυμεί οι συγχωνεύσεις να προηγηθούν της ανακεφαλαιοποίησης.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η ανακεφαλαιοποίηση για τις 4 τράπεζες σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξήσουν τα ίδια κεφάλαιά τους, προκειμένου να πληρούν τις απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας που θέτουν οι διεθνείς οργανισμοί.
Για να γίνει αυτό οι τράπεζες θα προχωρήσουν άμεσα σε αυξήσεις κεφαλαίου και όσα κεφάλαια δεν καλυφθούν από αυτές τις ΑΜΚ θα δοθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δηλαδή από το Ελληνικό Δημόσιο. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας, οι ανακεφαλαιοποιήσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το Μάϊο, αμέσως μετά το Πάσχα, που σημαίνει ότι άμεσα επίκεινται οι σχετικές διαδικασίες. Ωστόσο, αν απαιτηθεί για κάποιες τράπεζες, θα υπάρξουν παρατάσεις έστω και άτυπες. Όσες τράπεζες δεν έχουν προχωρήσει αισθητά τη διαδικασία των συγχωνεύσεων, αυτές αναμένεται να λάβουν παράταση και όπως αναμένεται θα καταθέσουν και επικαιροποιημένο business plan στο τέλος του Ιουνίου. Οι υπόλοιπες θα προχωρήσουν κανονικά με βάση το χρονοδιάγραμμά τους, όπως άλλωστε προβλέπει και ο προγραμματισμός τους.
Σ' αυτό το πλαίσιο, ενδεχομένως και στο τέλος αυτής της εβδομάδας να δημοσιοποιηθούν οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος για τις αυξήσεις κεφαλαίου της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι δύο βρίσκονται μια ανάσα πλέον, από την ανακοίνωση της κάλυψης του 10% της αύξησης από τους ιδιώτες - μετόχους τους. Μάλιστα, εκτιμάται ότι δεν θα χρειασθεί καν να αξιοποιήσουν την ολιγοήμερη παράταση, που σκοπεύει να δώσει το ΤΧΣ και το υπουργείο Οικονομικών.
Άγνωστο, όμως παραμένει το τι θα γίνει με την περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας. Ως γνωστόν, η τελευταία συγχωνεύεται με την Eurobank και το ερώτημα για το αν θα προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση από κοινού ή ξεχωριστά δεν έχει απαντηθεί. Εάν το σχήμα πάει από κοινού οι ανάγκες θα είναι σαφώς υψηλότερες, ωστόσο, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
Πάντως, αν και η Εθνική φαίνεται να είναι στην πιο δύσκολη θέση, η λύση μάλλον θα βρεθεί στο ενδιαφέρον του καναδικού fund, Fairfax Holding, με το οποίο βρίσκεται σε συζητήσεις. Το θετικό είναι ότι το εν λόγω fund δεν είναι της κατηγορίας των hedge funds, αλλά συνήθως προχωρεί σε στρατηγικές συνεργασίες. Αυτό άλλωστε θα επιδιώξει στην Εθνική, αν η ελληνική πλευρά συμφωνήσει, αποκτώντας περίπου το 10% του νέου Ομίλου, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, το Fairfax Holding θέλει να επενδύσει 1,5 δισ ευρώ κεφάλαια στην Τράπεζα.
Κεφαλαιακές ανάγκες
Υπενθυμίζεται εδώ ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών διαμορφώνονται ως εξής:
Εθνική: 9,756 δισ. ευρώ.
Eurobank: 5,839 δισ. ευρώ
Alpha Bank: 4,571 δισ. ευρώ
Τράπεζα Πειραιώς: 7,335 δισ. ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr