Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Με την αμφιβολία για την επιτυχία του εγχειρήματος του PSI να δημιουργεί μια αναστάτωση στις αγορές και να επαυξάνει τις ανησυχίες των τραπεζιτών, τα πράγματα είναι ακόμη πιο ρευστά για τις ακριβείς προβλέψεις που θα χρειασθεί να εγγραφούν και κατ' επέκταση, για τα κεφάλαια με τα οποία θα πρέπει να ενισχυθούν οι τράπεζες. Το εννεάμηνο, συνολικά για τον τραπεζικό κλάδο, το PSI plus κόστισε κεφάλαια ύψους 7 δισ ευρώ....και να σκεφθεί κανείς ότι οι τράπεζες δεν συμπεριέλαβαν στις ζημίες του εννεαμήνου τις επιπτώσεις από ένα κούρεμα της τάξεως του 50%. Εξαίρεση στην αποτύπωση της επίπτωσης στο εννεάμηνο, αποτέλεσαν δύο τράπεζες, η Τράπεζα Κύπρου και η Γενική Τράπεζα του γαλλικού Ομίλου Societe Generale που έλαβαν υπόψη στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων τους, την απομείωση των ελληνικών ομολόγων σε ποσοστό 50% η πρώτη και σε ποσοστό ....60%, η δεύτερη. Όπως χαρακτηρηστικά αναφέρουν σε δηλώσεις τους οι τραπεζίτες, δεν μπορεί να απεικονισθεί η πλήρης απομείωση από τη στιγμή που ακόμη δεν έχουν διευκρινισθεί οι όροι και ο τρόπος που θα περάσει το PSI στα αποτελέσματα.
Ως γνωστόν, η σύνοδος κορυφής των κρατών μελών της Ε.Ε. της 26ης Οκτωβρίου 2011 αποφάσισε τις γενικές αρχές που θα πρέπει να διέπουν τη συμφωνία που θα επιτευχθεί σε σχέση με την εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI plus) στην αναδιάρθρωση του χρέους του Ελληνικού Δημοσίου. Ωστόσο, επικαλούνται οι τραπεζίτες, η μη εξειδίκευση μέχρι τώρα των βασικών όρων (επιτόκιο ομολόγων, διάρκεια, εγγυήσεις, μείωση ονομαστικής αξίας) δημιουργεί πολλές αβεβαιότητες αναφορικά με τις παραδοχές που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στις εκτιμήσεις για την ανακτησιμότητα της αξίας των ελληνικών ομολόγων, με αποτέλεσμα να καθιστούν μη αξιόπιστη την οποιαδήποτε προσπάθεια υπολογισμού της επίπτωσης του PSI στα οικονομικά αποτελέσματα του εννεαμήνου.
Ενα παράδειγμα που επικαλούνται είναι ότι κατ αρχήν το 50% ως επίπτωση, μπορεί να καταστεί...53%, αν το επιτόκιο στο οποίο ίσως συμφωνήσουν οι κυβερνήσεις και οι ιδιωτικές τράπεζες είναι 5% ή 8%. Μία δεύτερη παράμετρος είναι ότι η μεθοδολογία για την απεικόνιση των ζημιών απομείωσης, δηλαδή, το πώς ακριβώς θα γίνει, αναμένεται να ανακοινωθεί τον προσεχή Ιανουάριο. Αυτών των στοιχείων ως δεδομένων, θεωρεί η αγορά ότι οι επιπτώσεις από το όποιο κούρεμα θα αποτυπωθούν ίσως στους ισολογισμούς χρήσης του 2011, τους «μελανότερους» της τρέχουσας τραπεζικής πραγματικότητας, αν μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης τους έχουν οριστικοποιηθεί οι επιμέρους παράμετροι και λεπτομέρειες του PSIplus. Διαφορετικά, η τελική επίπτωση αναμένεται να αποτυπωθεί στις λογιστικές καταστάσεις του Ιανουαρίου - Μαρτίου ( του πρώτου τριμήνου) του 2012.....
Παρά την προσπάθεια, συγκρατημένη και ιδιαίτερα αυστηρή, των τραπεζών για διατήρηση ενός ελάχιστου ρυθμού πιστωτικής επέκτασης, τα έσοδα από τόκους υποχώρησαν όπως ήταν φυσικό κατά 2,4%, στα 9,146 δισ ευρώ . Η εξέλιξη αυτή αφορά τόσο την επιβράδυνση των πιστώσεων το τρίτο τρίμηνο, όσο και το αυξημένο κόστος που πληρώνουν οι τράπεζες για τη διατήρηση των καταθέσεων, μέσω υψηλών αποδόσεων στις προθεσμιακές. Στο μεταξύ λόγω της ανοδικής τάσης των επισφαλειών, που φέτος ξεπερνούν το 12,8% ( έναντι 10,5% ο Δεκέμβριο του 2010), οι τράπεζες είναι ακόμη πιο σφικτές στη χορήγηση δανείων.
Μειωμένα κατά 3,1% ήταν τα λειτουργικά έσοδα του τραπεζικού τομέα το εννεάμηνο στα 10,7 δισ ευρώ, ενώ αντίθετα αυξημένο κατά 1,6% στα 6,7 δισ ευρώ ήταν το λειτουργικό κόστος (αρκετές τράπεζες προχωρούν σε μειώσεις Προσωπικού μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου, ενώ επιχειρείται μείωση των αποδοχών των υπαλλήλων) .
Οπως φάνηκε στα αποτελέσματα, η πολιτική υψηλών προβλέψεων στο δανειακό χαρτοφυλάκιο συνεχίστηκε με εντόνότερο ρυθμό κατά το γ' τρίμηνο. Συνολικά οι προβλέψεις των επισφαλών δανείων ανήλθαν στα 6,1 δις ευρώ- αυξημένες κατά 46,70%- ενώ οι προβλέψεις από την συμμετοχή στο PSI διαμορφώθηκαν, όπως προαναφέρθηκε, στα 7 δις ευρώ.
Σ.Κ.Χ.