O στρατηγικός αναλυτής της Espirito Santo, Αndrew Lim, σημειώνει πως χρησιμοποιώντας τα πιο πρόσφατα στοιχεία που υπάρχουν για την κατοχή κρατικών ομολόγων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες και λαμβάνοντας υπόψη «συντηρητικά» haircuts της τάξης του 60% για τα ελληνικά ομολγα, 40% για τα πορτογαλικά και 19% για τα ιρλανδικά, καθώς και διαγραφές της τάξης του 19% για τα ιταλικά και τα ισπανικά ομόλογα, οι συνολικές διαγραφές στις οποίες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, αγγίζουν τα 162 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, με το ελάχιστο Core Tier 1 να τοποθετείται στο 9%, όπως προκείπτει από από την EBA, οι κεφαλαιακές ανάγκες των ευρωπαϊκών τραπεζών εκτοξεύονται στα 413 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά του, ο αναλυτής τη Merrill lynch, Michael Helsby, σημειώνει πως δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ποία ακριβώς κεφάλαια θα συμπεριλαμβάνονται στο μίνιμουμ του 9% που απαιτείται για τον δείκτη Core Tier 1, έτσι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι κεφαλαιακές ανάγκες των ευρωπαϊκών τραπεζών δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 143 δις ευρώ.
Σύμφωνα με την Morgan Stanley, με τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 9%, είναι σίγουρο ότι θα δούμε πολλές τράπεζες να αναγκάζονται να αντλήσουν κεφάλαια, τα οποία ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι θα αγγίξουν τα 275 δισ. ευρω.
Η HSBS από την πλευρά της διεξήγαγε τα δικά της stress tests στις ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με τα οποία το haircut στα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας είναι αυτό που δείχνουν οι τιμές της αγοράς σήμερα ( δηλαδή 70% για τα ελληνικά, 40% για τα πορτογαλικά, 17% για τα ιρλανδικά, 16% για τα ισπανικά, 12% για τα ιταλικά και 4% για τα βελγικά) και το ελάχιστο επίπεδο του δείκτη Core Tier 1 είναι στο 10%, οι ιταλικές και οι ισπανικές τράπεζες είναι αυτές που θα επηρεαστούν το περισσότερο. Συγκεκριμενα οι τράπεζες με τις μεγαλύτερες ανάγκες άντλησης κεφαλαίων είναι η Deutsche Bank, η Unicredit, η Santander, η BBVA, η Ιntesa Sanpaolo, η Credit Agricole, η Societe Generale, και η Monte dei Paschi di Siena, ενώ τις χαμηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες εμφανίζουν οι Barclays, BNP Ρaribas, UBS, Banco Espírito Santo, Lloyds, Royal Bank of Scotland, Standard Chartered και Commerzbank. Σύμφωνα με την HSBC,οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών κυμαίνονται μεταξύ των 98 δισ. ευρώ και των 192 δισ. ευρώ.
Σε έκθεσή της η Royal Βank of Scotland σημειώνει πως σύμφωνα με stress test που διενήργησε η ίδια, το ποσό ανακεφαλαιοποίησης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, εκτιμάται στα 109 με 260 δις ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr