Σύμφωνα με πληροφορίες οι σημαντικές αλλαγές που φέρνει η κρίση στις τράπεζες και αφορά την δημιουργία πιο αυστηρών κανόνων δανεισμού , άσκηση προληπτικής εποπτείας από την ΤτΕ αλλά και τις παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομίας μπορεί να συνοψιστούν σε :
1)Οι τράπεζες δεν θα μπορούν πλέον να χορηγούν το 100% της εμπορικής αξίας των ακινήτων υπό την μορφή στεγαστικού δανείου αλλά πλέον θα απαιτείται τουλάχιστον το 25% ως συμμετοχή του δανειολήπτη. Η πλειοψηφία των τραπεζών στο παρελθόν χορηγούσε δάνεια που αντιστοιχούσαν στο 105% της εμπορικής αξίας του ακινήτου καθώς με το στεγαστικό δάνειο χορηγούσαν και καταναλωτικό για αγορά επίπλων
Οι τράπεζες πλέον αλλάζουν άρδην τακτική θα χορηγούν στεγαστικό δάνειο που θα καλύπτει έως και το 75% της αξίας του ακινήτου. Η ΤτΕ εξετάζει να θεσπίσει όρια και παραμέτρους στην χορήγηση δανείων.
Παράλληλα φαίνεται ότι επανεξετάζει με δέουσα προσοχή το θέμα της σχέσης δανειακών υποχρεώσεων προς συνολικό εισόδημα. Η ενδεδειγμένη σχέση είναι οι μηνιαίες δανειακές υποχρεώσεις να φθάνουν έως το 40% του εισοδήματος ωστόσο στο παρελθόν η παράμετρος αυτή καταστρατηγήθηκε από τις τράπεζες. Συνειδητά οι τράπεζες δάνειζαν σε υπερβολικό βαθμό ώστε οι δανειακές υποχρεώσεις να φθάνουν έως το70% ή 80% του εισοδήματος σε μηνιαία βάση.
2)Στα καταναλωτικά πέραν των εγγυήσεων θα απαιτείται η συμμετοχή και του δανειολήπτη με ποσοστά της τάξης του 10% με 20%. Π.χ. για αγορά αυτοκινήτου θα απαιτείται και η ίδια συμμετοχή των δανειοληπτών.
3)Στα επιχειρηματικά δάνεια εξετάζεται να υπάρξει ένα όριο χρηματοδότησης π.χ. όχι πάνω από το 70% ή 80% του κύκλου εργασιών σε μέγιστο ποσοστό. Στην πραγματικότητα και αυτό το όριο έχει καταστρατηγηθεί στο παρελθόν από τις τράπεζες. Με στόχο να χορηγήσουν δάνεια και να αυξήσουν τα μερίδια αγοράς χάθηκε το μέτρο και η ΤτΕ σχεδιάζει να το επαναφέρει με αυστηρότερα κριτήρια.
Αλλαγές στις αυξήσεις κεφαλαίου
4) Σε εύθετο χρόνο θα εξετασθεί να αλλάξει ο τρόπος υλοποίησηςτα ων αυξήσεων κεφαλαίου σε μετρητά με κοινές μετοχές. Συγκεκριμένα για την υλοποίηση μιας αύξησης κεφαλαίου με κοινές ή προνομιούχες μετοχές ως κατώτερη τιμή προσδιορίζεται από τον νόμο η ονομαστική αξία. Σημειώνεται ότι η Εθνική εμφανίζει ονομαστική αξία 5 ευρώ η Eurobank 2,75 ευρώ η Alpha 4,70 ευρώ η Πειραιώς 4,77 ευρώ η Κύπρου 1 ευρώ η Marfin 0,85 ευρώ η ΑΤΕ 0,72 ευρώ η Emporiki 5,5 ευρώ , το ΤΤ 3,70 ευρώ και η Aspis 2,71 ευρώ.
Εξετάζεται λοιπόν να καταργηθεί η διάταξη αυτή και στο μέλλον οι αυξήσεις κεφαλαίου να πραγματοποιούνται χωρίς δέσμευση από την ονομαστική αξία. Την τρέχουσα περίοδο η Aspis bank δεν μπορεί να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου με κοινές μετοχές καθώς υπάρχει πολύ μεγάλη απόκλιση μεταξύ της τρέχουσας τιμής και της ονομαστικής αξίας κατά 70% περίπου. Πέραν της Aspis το βέβαιο είναι ότι το επόμενο διάστημα οι τράπεζες θα χρειασθούν νέα κεφάλαια. Η Emporiki, Geniki και Aspis θα χρειασθούν ίσως εντός του 2009. Οι υπόλοιπες εντός του 2010 ή το 2011. Οι τράπεζες πρέπει να επιστρέψουν 4 δις ευρώ στο ελληνικό δημόσιο και για τον λόγο αυτό θα προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου.
5)Η ΤτΕ σχεδιάζει να θεσπίσει αυστηρότερα κριτήρια και στα κεφάλαια των τραπεζών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι λόγω της κρίσης το όριο 8% που τυπικά αποτελεί την βάση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών έχει καταστεί ανενεργό. Στις μικρές τράπεζες π.χ. ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας πρέπει να κινείται πάνω από 12% ή 13%και στις μεγάλες τράπεζες πάνω από 11% ενώ το tier 1 θα πρέπει να διαμορφώνεται ουσιαστικά μεταξύ 9% και 10%. Για ορισμένες τράπεζες άτυπα υποχρεώνονται να διαθέτουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 15% ή και υψηλότερα. Το καθεστώς κεφαλαιακής επάρκειας έχει αλλάξει ουσιαστικά. Μάλιστα αυτό το νέο καθεστώς που στηρίζεται στην διατήρηση περισσότερων κεφαλαίων σε σχέση με το παρελθόν θα διατηρηθεί επί μακρό χρονικό διάστημα. Η διαδικασία αυτή είναι «κοστοβόρος» για τις τράπεζεςαλλά επιβεβλημένη.
Αυστηρά μέτρα για τις συνεταιριστικές <
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr