Ο κ Αρώνης ο οποίος έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις διοικητικές αποφάσεις του ομίλου της Alpha Bank εκτιμά ότι το 2009 ο όμιλος θα επιτύχει κέρδη. «Δεν μπορούμε να πούμε πόσα κέρδη ίσως οι επιδόσεις του παρελθόντος να μην μπορούν να επαναληφθούν το 2009 ωστόσο θα επιτευχθούν κέρδη.
Η γενική εκτίμηση πάντως που υπάρχει είναι ότι οι τράπεζες θα καταφέρουν να επιτύχουν κέρδη το 2009 χαμηλότερα σε σχέση με το 2008 και βεβαίως το 2007 αλλά θα επιτύχουν κέρδη. Σιγά σιγά αρχίζουν να περιθωριοποιούνται οι ακραίες εκτιμήσεις για κατακρήμνιση των πάντωνκαι ως εκ τούτου η κατάσταση στις τράπεζες παραμένει ελέγξιμη.
Για την Alpha bank πάντως μπορώ να αναφέρω ότι μετά βεβαιότητας θα επιτύχει κέρδη» Τα Npls δηλαδή ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε στο κλάδο καθώς και οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις.
Το 2009 τι θα συμβεί στις τράπεζες;
Ο κ Αρώνης εκτιμά ότι «η Alpha bank στο τέλος του 2008 αποφάσισε να στόχο να δημιουργήσει ένα δίχτυ προστασίας να αυξήσει τις προβλέψεις για προβληματικά δάνεια. Στο παρελθόν οι προβλέψεις ήταν στο 0,6% των δανείων τώρα πλησιάζουν το 1%. Η πολιτική του 1% ως πρόβλεψη για τα δάνεια σε ετησιοποιημένη βάση θα παραμείνει το 2009.
Συνολικά για τις τράπεζες ο γενικός διευθυντής της Alpha εκτιμά ότι η πολιτική υψηλών προβλέψεων θα παραμείνει αλλά δεν διαφαίνεται ότι θα σημειωθεί κάτι ακραίο στο σύστημα.Στην ερώτηση γιατί οι τράπεζες δέχονται σκληρή κριτική ότι δηλαδή δεν χρηματοδοτούν την οικονομία ο κ Αρώνης επισήμανε ότι « αυτό δεν είναι αληθές. Οι τράπεζες χρηματοδοτούν την οικονομία.
Τους πρώτους μήνες η Alpha έχει διαθέσει στην αγορά υπό την μορφή δανείων 1 δις ευρώ και συνεχίζει την παροχή δανείων. Ειδικά τα επιχειρηματικά δάνεια αυξάνονται με ρυθμούς πάνω από 14%. Ωστόσο ο κ Αρώνης εξηγεί γιατί υπάρχει αυτή η αντίδραση.
Στην προσπάθεια τους οι επιχειρήσεις να απαλλαγούν από τον αέρα του παρελθόντος π.χ. με επιταγές που μετακυλίονταν στους προμηθευτές κ.α. προσπαθούν να καλύψουν αυτό το χάσμα ρευστότητας με πραγματικά κεφάλαια άρα στρέφονται στις τράπεζες οι οποίες δεν μπορούν να καλύψουν όλη αυτή την ζήτηση.
Οι μεγάλες επιχειρήσεις πάντως στην Ελλάδα φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν καλύτερα τους κραδασμούς και διαθέτουν καλύτερη χρηματοοικονομική εικόνα. Τα στεγαστικά εμφανίζουν σημάδια έντονης επιβράδυνσης ωστόσο όπως προέβλεψε ο κ Αρώνης η ανάκαμψη τους θα ξεκινήσει από το Φθινόπωρο. Στακαταναλωτικά παρατηρείται καθίζηση ειδικά στα δάνεια αυτοκινήτου έως και 40% με 50%.
Στην ερώτηση για το βάθος της κρίσης ο κ Αρώνης υποστηρίζει ότι «τις τελευταίες ημέρες επιχειρείται μια αναστροφή της ψυχολογίας των επενδυτών και των αγορών. Είναι προφανές ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει ωστόσο το βέβαιο είναι ότιστην Αμερική ίσως από τα τέλη Καλοκαιριού εμφανισθούν τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης της οικονομίας.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr