Οι τράπεζες διαθέτουν ρευστότητα στην αγορά όχι όμως όση θα ήθελαν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μεταξύ ζήτησης ρευστότητας (δάνεια) και προσφοράς από τις τράπεζες υπάρχει ένα χάσμα 50% σε σχέση με το παρελθόν που προφανώς δεν είναι αμελητέο.
Το ερώτημα όμως που ανακύπτει είναι οι τράπεζες έχοντας αντλήσει 5,4δις από το σκέλος της ρευστότητας(4,3 δις από τα ομόλογα και 1 δις από τις εγγυήσεις ) και 4 δις ευρώ από το σκέλος των κεφαλαίων δηλαδή 9,4 δις άρα απομένουν άλλα 18 δις ευρώ (εξαιρείται το 1 δις από το σκέλοςτων κεφαλαίων) διοχετεύουν ρευστότητα από το πακέτο οικονομικής στήριξης ή χρησιμοποιούν ρευστότητα που έχουν αποκτήσει με ίδια μέσα; Παράλληλα γιατί οι επιχειρηματίες διαμαρτύρονται;
Πειστική απάντηση δίνουν κορυφαία τραπεζικά στελέχη τα οποίαμεταξύ των άλλων υποστηρίζουν ότι «οι επιχειρήσεις μεταξύ τους συνεργάζονται , η εταιρία με τους προμηθευτές , με τις τράπεζες κ.α. δημιουργώντας τζίρους. Όμως από αυτή την χρόνια διαδικασία έχουν δημιουργηθεί εικονικά έσοδα π.χ. μέσω των μεταχρονολογημένων επιταγών. Όταν μια επιχείρηση δεν παίρνει επιταγές σπεύδει στην τράπεζα να την στηρίξει ωστόσο η τράπεζα δεν μπορεί να την στηρίξει γιατί απλά έχει επιδεινωθεί η οικονομική θέση της εταιρίας δημιουργώντας φαύλο κύκλο προβλημάτων.
Ουσιαστικά παρατηρείται το φαινόμενο «ο αέρας ρευστότητας των επιχειρήσεων» που είναι δημιούργημα πολλών χρόνων προσπαθεί να αντικατασταθεί με πραγματικό χρήμα το οποίο διαθέτουν μόνο οι τράπεζες που με την σειρά τους προβληματίζονται εντονότατα για τις επισφάλειες. Επίσης παρατηρείται και ένα άλλο φαινόμενο αξιοσημείωτο τις περισσότερες αιτήσεις για χορήγηση δανείων υποβάλλουν οι πιο υπερδανεισμένες εταιρίες.
Είναι συχνό το φαινόμενο εταιρείες που εμφανίζουν βραχυπρόθεσμο δανεισμό έως το 80% με 90% του κύκλου εργασιών να ζητούν πρόσθετη ενίσχυση. Λόγος για δάνεια με στόχο τις επενδύσεις δεν θα πρέπει να γίνεται καθώς οι αιτήσεις είναι ελάχιστες και προέρχονται μόνο από τις εταιρίες που έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο». Οι τραπεζίτες εμφανίζονται προβληματισμένοι για τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις ωστόσο κατανοούν ότι αν δεν τις στηρίξουν θα διογκωθούν τα προβλήματα. Όμως θα πρέπει να καταστεί κατανοητό ότι
1)Τα 9 δις ευρώ που έχουν μέχρι τώρα διατεθεί και θα εκταμιευθούν προσεχώς δεν αποτελούν νέο χρήμα στην αγορά. Από τα ομόλογα π.χ. οι τράπεζες θα τα χρησιμοποιήσουν ως εγγύηση στην ΕΚΤ ενεχυριάζοντας ταυτόχρονα δάνεια τους ώστε να αντλήσουν ρευστότητα την οποία κάποια στιγμή πρέπει να επιστρέψουν.
2)Το σκέλος της ρευστότητας αντιστοιχεί μόλις στο 5% των πραγματικών αναγκών της αγοράς και ουσιαστικά το κύριο βάρος θα πρέπει να πέσει στην ρευστότητα των τραπεζών , αυτή που έχουν αποκτήσει με ίδια μέσα.
Σημειώνεται ότι η Eurobank έχει λάβει έως τώρα από το σκέλος των ομολόγων 1,025 δις ευρώ η Alpha bank 1,138 διςευρώ η Πειραιώς περίπου 865 εκατ ευρώ η Attica Bank 200 εκατ ευρώ η Millennium bank 98 εκατ. ευρώ η Probank 106 εκατ ευρώ , η Geniki 156 εκατ και η FBBank 60εκατ ευρώ ενώ αίτησηέχειυποβάλλει η Εθνικήενώ η ΑΤΕ πρόσφατα έλαβε 807 εκατ ευρώ.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr