Ο Γ. Κωστόπουλος ως βασικός μέτοχος της Alpha με ποσοστό που κινείται πάνω από 11% (αυτό επίσημα ανακοινώνεται) και εκτιμάται μεταξύ 13% με14% αγοράζει μετοχές της Alpha με προφανή στόχο να στηρίξει την μετοχή και παράλληλα να δημιουργήσει ένα θετικότερο κλίμα στην αγορά. Παράλληλα δεν αποκλείεται η κίνηση αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη να εξυπηρετείκαι άλλους στόχους πιο στρατηγικούς ωστόσο το κεφάλαιο deals στις τράπεζες μάλλον είναι ακόμη πρόωρο.
Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται το φαινόμενο οι ξένοι να φεύγουν , οι μικρομέτοχοι να αυξάνουν τις θέσεις τους ελέγχουν κοντά στο 39% με 40%. Σημειώνεται ότι στην Alpha 740μέτοχοι ελέγχουν περίπου ποσοστό ανάλογο με την καταστατική πλειοψηφία της τράπεζας.Πλέον ήρθε και η σειρά των μεγαλομετόχων να στηρίξουν τις μετοχές τους.
Ενδέχεται την τακτική του Γ Κωστόπουλου να την ακολουθήσουν και άλλοι μεγαλομέτοχοιοι οποίοι έχουν και μεγαλύτερο κίνητρο. Π.χ. οι μεγαλομέτοχοι στην Eurobank και την Πειραιώς συμμετείχαν σε αυξήσεις κεφαλαίου οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε πολύ υψηλές τιμές στα20ευρώ.
Είναι ενδεικτικό ότι η οικογένεια Λάτση κατέβαλλε στην αύξηση κεφαλαίουπερίπου500 εκατ ευρώενώ η τρέχουσα αξία της συμμετοχής στην Εurobank διαμορφώνεται στα 810 εκατ ευρώ. Όμως αν ληφθεί υπόψη το διαχρονικά επενδεδυμένο κεφάλαιο η οικογένεια Λάτση εμφανίζει σημαντική λογιστική υποαξία.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τις υπόλοιπες τράπεζες και τους βασικούς μετόχους τους όπως η Πειραιώς , MΙG , ATE που πραγματοποίησαν αυξήσεις κεφαλαίου. Η Alpha δεν πραγματοποίησε αύξηση κεφαλαίου με κοινές μετοχές όποτε οι μέτοχοι και ειδικά ο βασικός μέτοχος ο Γ Κωστόπουλος βρίσκονται σε μια σχετικά καλύτερη μοίρα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο Γ Κωστόπουλος εκτιμά ότι στα επίπεδα που διαπραγματεύεται η μετοχή της Alpha σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές αξίεςτης τράπεζας. Ως εκ τούτου είναι αποφασισμένος μέσω offshore εταιριών , ξένων τραπεζών, των ιδρυμάτων απευθείας αγορών να στηρίξει την μετοχή της τράπεζας. Ταυτόχρονα διερευνά αν και άλλοι μέτοχοι έχουν πρόθεση να στηρίξουν την μετοχή.
Δεν είναι τυχαίο ότι πολύ γνωστό fund και παραδοσιακόςμέτοχος της Alpha έχει αυξήσει την επενδυτική του θέση στην τράπεζα τις τελευταίες ημέρες σημαντικά. Παράλληλα πολλή ενεργή είναι την τελευταίες μέρες και παρουσία των θεματοφυλάκων της τράπεζας.
Ταυτόχρονα και το ολλανδικό fund ΑΒP με ποσοστό πέριξ του 5% το οποίο έχει αποκτήσει κοντά στα 21 με 22 ευρώ συνεχίζει ναπαραμένει μακροπρόθεσμος επενδυτής στην Alpha.Ανάλογη τακτική ακολουθεί και το fund Paramount από το Qatar το οποίο έχει αποκτήσει το 4% της Alpha στα 18 ευρώ ανά μετοχή. Οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές όπως και σε όλες τις τράπεζες έχουν μειώσει τις επενδυτικές τους θέσεις εσχάτως. Στην Alpha bank οι ξένοι ελέγχουν ποσοστό πέριξ του 38% από 46% το Φθινόπωρο του 2008 και 40% αρχές του 2009.
Στην Εθνική ο ξένοι κατέχουν ποσοστό κάτω από το 40% όταν τον Σεπτέμβριο του 2008 ήλεγχαν το 54% και στις αρχές του 2009 το 42,6%.Στην Eurobank οι ξένοι ελέγχουν κοντά στο 20% πλέον από 22% αρχές του 2009 και 27% από το Φθινόπωρο του 2008. Στην Πειραιώς η συμμετοχή των ξένων έχει υποχωρήσει στο 30% από 36% λίγους μήνες νωρίτερα. Στην Κύπρου το ποσοστό των ξένων έχει υποχωρήσει στο 23% περίπου από 25% αρχές του 2009 και 35% το καλοκαίρι του 2008. Στην ΑΤΕ οι ξένοι ελέγχουν ποσοστό κάτω από 5% περίπου 4% από 10% 8 μήνες νωρίτερα.
Μέσα σε λίγους μήνες το ποσοστό των ξένων στις μεγάλες ελληνικές τράπεζεςέχει υποχωρήσει στο 30% από 40% περίπου 7 με 8 μήνες νωρίτερα.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr