Μετά τις τεράστιες ζημίες 1,6δις ευρώτο 2008 από τα δάνεια λιανικής και μικρών επιχειρήσεωνκαι την καλύτερη συμπεριφορά που επέδειξαν οι επιχειρηματικές χορηγήσειςπερίπου 1 δις ευρώ οι διοικήσεις των τραπεζών ανακρούουν πρύμαν επαναχαράσσοντας την στρατηγική τους για το 2009 φοβούμενοι ότι τα επιχειρηματικά δάνεια δεν θα καταφέρουν να συντηρήσουν αυτή την θετικότερη τηρουμένων των αναλογιών εικόνα και για τον λόγω αυτό θα αναλάβουν πρωτοβουλίες στήριξης τους.
Μέχρι τώρα έχει αποφευχθεί το ντόμινο προβλημάτων στα επιχειρηματικά και οι τραπεζίτες πλέον εστιάζονται στο πως θα αποτρέψουν μεγάλες ζημίες από τα μεγάλα δάνεια τους. Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι από τον Απρίλιοκαι ειδικά από τον Μάιο η παροχή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις θα αυξηθεί ώστε να διαμορφωθούν καλύτερες συνθήκες σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2008 που χαρακτηρίσθηκε από έντονη πιστωτική ασφυξία.
Βέβαια θα παρέλθουν χρόνια ώστε να επανέλθει η αγορά στα επίπεδα του 2007 αλλά προσεχώς θα υπάρξει βελτίωση εκτιμούν οι τραπεζίτες. Παράλληλα και οι τράπεζες θα αρχίζουν ελεγχόμενα να ξεκλειδώνουν την ρευστότητα που απέκτησαν με ίδια μέσα.Πάντως οι τεράστιεςζημίεςπου έφθασαν τα 3,2 δις ευρώ από όλα τα δάνεια ,όταν τα συνολικά κέρδη ανήλθανστα 3,5 δις ευρώ για το 2008 καθιστά πολύ συντηρητικές τις τράπεζες .
Στο δ τρίμηνοτου 2008 οι τράπεζες διενήργησαν προληπτικές προβλέψεις 1,5 δις ευρώ που αντιστοιχεί στο 47% των συνολικών προβλέψεων για προβληματικά δάνεια στο σύνολο της προηγούμενης χρήσης. Στα επιχειρηματικά δάνεια οι συνολικές προβλέψεις αγγίζουν το 1 δις ευρώ που είναι προφανώς χαμηλές αν ληφθεί υπόψη ότι σε σύνολο 250 δις ευρώ δάνεια τα 133 δις είναι προς τις επιχειρήσεις καιτα 117 δις προς τα νοικοκυριά. Όμως πλέον οι τράπεζες κατανοούν ότι αν δεν στηρίξουν τις επιχειρήσεις θα πληγούν καίρια οι ισολογισμοί τους και εκπονούν σχέδια
1) παροχής ρευστότητας με μεγαλύτερο ρυθμό σε σχέση με το παρελθόν. Υπάρχουν και εξαιρέσεις καθώς π.χ. κάποιες τράπεζες έχουν δώσει πολλά δάνεια μέσω ΤΕΜΠΜΕ περιορίζοντας τα κεφάλαια τους όπως η περίπτωση της ΑΤΕ και σταδιακά θα κλείνουν τις στρόφιγγες. Μέχρι τώρα έχουν δοθεί μέσω ΤΕΜΠΜΕ 15 χιλ. δάνεια και πάνω από 1,8 δις ευρώ περίπου.
2)Θα αυξήσουν κατακόρυφα αν χρειασθεί τις αναχρηματοδοτήσεις υφιστάμενων δανείων. Εκτιμάται ότι έως το 30% των δανείων προς τις επιχειρήσειςδηλαδή περί τα 30 με 35 δις ευρώ δάνεια θα βρεθούνστο καθεστώς αναχρηματοδότησης. Στις 6 Φεβρουαρίου σε συνέντευξη του ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής κ Τουρκολιάς είχε αναφέρει ότι αναμένεται αύξηση των αναχρηματοδοτήσεων στα δάνεια έως και 30%.
3)Με περισσότερες εμπράγματες εξασφαλίσεις οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να πάρουν προσεχώς μεγαλύτερο πιστωτικό ρίσκο. Βέβαια δεν θα φθάσουν στα επίπεδα του 2007 αλλά θα κινηθούν καλύτερα σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2008.
Πιο αυστηρές οι τράπεζες στα καταναλωτικά
Είναι προφανές ότι η πολιτική δανείων προς την λιανική μεταβάλλεται ενώ μεγάλες αλλαγές σημειώνονται και στην πολιτική προς τις επιχειρήσεις ώστε να αποτραπεί η έξαρση των επισφαλειών. Βαίνουν προς πάγωμα τα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις στα δάνεια λιανικής π.χ. τα προσωπικά , περιορίζονται τα πιστωτικά όρια στις κάρτες ζητούν μεγάλη ίδια συμμετοχή στην αγορά αυτοκινήτου.
Οι ανακυκλούμενες πιστώσεις μάλλον εμφανίζουν καλύτερες προοπτικές. Όμως και ενώ καταγράφτηκε το πρόβλημα στα δάνεια λιανικής , οι τραπεζίτες επικεντρώνονται στα επιχειρηματικά καθώς φοβούνται ότι πλέον έχουν σειρά να δημιουργήσουν επισφάλειες.
Σε μια τέτοια περίπτωση το πρόβλημα θα επιδεινωθεί καθώςο αντίκτυπος ενός προβλήματος επιχειρηματικού δανείου μπορεί να καταστεί πολλαπλάσιος έναντι των δανείων λιανικής καθώς κλείνοντας μια μεγάλη επιχείρηση αφενός δενθα καλύψει τις δανειακές υποχρεώσεις αφετέρου λόγω απολύσεων , διακοπή προμηθειών θα δημιουργήσει ντόμινο προβλημάτων.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr