Πως προκύπτει αυτό;
Πρωτίστως από το γεγονός ότι οι τράπεζες στο α΄ δίμηνο του 2009 έχουν χορηγήσει σε δάνεια προς τις 15 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις περίπου 1,7 δις ευρώ .Τα δάνεια αυτά έχουν δοθεί μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων.
Όμως το αξιοσημείωτο είναι ότι το 58% με 60% των δανείων δηλαδή περίπου 1 δις ευρώ έχει δοθεί από Εθνική και την ATE δηλαδή από τις τράπεζες που μέχρι τώρα έχουν υποβάλλει αίτηση αλλά δεν έχουν πάρει ρευστότητα από το πακέτο των 28 δις ευρώ.
Οι υπόλοιπες τράπεζες Alpha , Eurobank , Probank , Attica Bank, Πειραιώς αυξάνουν την συμμετοχή τους στην διαδικασία χρηματοδότησης των πολύ μικρών επιχειρήσεων έχοντας χορηγήσει τα υπόλοιπα 700 εκατ ευρώ. Κατά ορισμένες πληροφορίες και εκτιμήσεις από αυτά τα 700 εκατ ευρώ περίπου τα μισά προέρχονται από το σκέλος της ρευστότητας και τα υπόλοιπα από ίδια ρευστότητα που κατέχουν.
Σημειώνεται ότι η Eurobank έχει λάβει έως τώρα από το σκέλος των ομολόγων 1,025 δις ευρώ η Alpha bank 1,138 διςευρώ η Πειραιώς περίπου865 εκατ ευρώ η Attica Bank 200 εκατ ευρώ η Millennium bank 98 εκατ. ευρώ η Probank 106 εκατ ευρώ , η Geniki 156 εκατ και η FBBank 60εκατ ευρώ ενώ αιτήσεις έχουν υποβάλλει η Εθνική , ΑΤΕ κ.α. ώστε να αντλήσουν μεταξύ800 εκατ και 1 δις ευρώ συνολικά.
Ουσιαστικά μέχρι τώρα αυτό που προκύπτει από το ΤΕΜΠΜΕ είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δανείων που έχουν χορηγηθεί οι τράπεζες χρησιμοποίησαν την δική τους ρευστότητα και όχι αυτή που άντλησαν από το πακέτο των 28 δις ευρώ.
Οι λόγοι είναι δύο που οι τράπεζες μέχρι τώρα χρησιμοποιούντην δική τους ρευστότητα.
1)Γιατί απλά είναι πιο φθηνή καθώς αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ με κόστος 2% εβδομάδες νωρίτερα ή 1,5% την τρέχουσα περίοδο. Παράλληλα διαθέτουν ρευστότητα από τις καταθέσεις με χαμηλό κόστος σε σχέση με το παρελθόν περί το 4% με 4,5%.Το euribor 3 μηνών επίσης διαπραγματεύεται στο 1,69% και ουσιαστικά έχει υποχωρήσει 3,70% από τα ιστορικά υψηλά του.
2)Γιατί οι τράπεζες προσπαθούν να αξιοποιήσουν κατά το καλύτερο τρόπο την ρευστότητα που αντλούν άρα μελετούν προσεκτικότερα τις επιχειρήσεις ή τα φυσικά πρόσωπα στα οποία θα χορηγήσουν ρευσττητα. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο αξιολόγησης των νέων πελατών τους.
Ταυτόχρονα π.χ. η Εθνική η οποία έχει χορηγήσει 370 εκατ ευρώ νέα στεγαστικά έχει στηριχθεί στην δική της ρευστότητα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως οι τράπεζες μετά και τις πιέσεις που ασκήθηκαν από την κυβέρνηση και τους επιχειρηματίες αρχίζουν εντονότερα να παράσχουν ρευστότητα στην αγορά από το σκέλος των 8 δις ευρώ του πακέτου οικονομικής στήριξης. Οι τράπεζες σημειώνεται έχουν αντλήσει 4 δις ευρώ σε κεφάλαια και περί τα 4 δις ευρώ σε ρευστότητα μέσω ομολόγων Όμως θα πρέπει να τονιστεί ότι άλλο κεφάλαια άλλο ρευστότητα. Π.χ. αν μια τράπεζα διαθέτει κεφάλαιο 100 εκατευρώ τότε μπορεί να χορηγήσει δάνεια έως τα 10 με 12 φορές το ποσό αυτό δηλαδή έως 1 με 1,2 δις ευρώ.
Όμως για να χορηγήσει δάνεια θα πρέπει να διαθέτει ρευστότητα η οποία θα τις επιτρέψει να χορηγήσει δάνεια στεγαστικάή επιχειρηματικά. Οι τράπεζες έχουν θωρακισθεί κεφαλαιακά κοινώς διαθέτουν επαρκή κεφάλαια ενώ σε καλά επίπεδα βρίσκεται και η ρευστότητα τους πλέον. ’ρα είναι προφανές ότι από τον Απρίλιο με Μάιο οπότε και θα εκταμιεύσουν σημαντικό μέρος των κεφαλαίων από τις αυξήσεις κεφαλαίου θα έχουν την δυνατότητα να παράσχουν μεγαλύτερη ρευστότητα στην αγορά.
Οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να στηρίξουν τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά ειδικά τα στεγαστικά δάνεια. Το επόμενο διάστημα λοιπόν αναμένεται να εισρεύσει μεγαλύτερη ρευστότητα από τις τράπεζες στην πραγματική οικονομία.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr