Ταυτόχρονα άλλες τράπεζες εσχάτως προσφέρουν επιτόκια 8% για 50 χιλιάδες ευρώ ενώ ο μέσος όρος στις προθεσμιακές καταθέσεις έχει αναρριχηθεί στο 6,5% ενώ συνολικά το επιτόκιο των καταθέσεων ταμιευτηρίου , προθεσμίας και όψεως έχει φθάσει το 5,8% περίπου.
Η επικρατούσα άποψη είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες από την στιγμή που θα ξεκινήσουν να κάνουν χρήση των μέτρων ρευστότητας που παρέχει το ελληνικό δημόσιο από το πακέτο των 28 δις ευρώ θα αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια καταθέσεων σταδιακά.
Ήδη η Eurobank και η Πειραιώς έχουν κάνει χρήση του σκέλους των 8 δις ευρώ με την έκδοση ομολόγων ύψους συνολικά 1,8 δις ευρώ.
Το μέσο κόστος διαμορφώνεταικοντά στο 3,5% καθώς θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το επιτόκιο που πληρώνουν οι τράπεζες στο δημόσιο και εν συνεχεία το επιτόκιο που πληρώνουν οι τράπεζες στην ΕΚΤ καθώς τα ομόλογα χρησιμοποιούνται ως εγγυήσεις για άντληση ρευστότητας.
Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζιτών η μείωση των επιτοκίων στις καταθέσεις προθεσμίας θα είναι αργή διαδικασία και θα ξεκινήσει σε διάστημα 2 έως 3 μηνών.
Ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιθετική μείωση των επιτοκίων στις καταθέσεις προθεσμίας καθώς οι συνθήκες ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά είναι άνισες και ανομοιογενείς.
Ως εκ τούτου το πλέον πιθανό σενάριο είναι τα πολύ υψηλά επιτόκια π.χ. 8% που δίδουν ορισμένες τράπεζες να αρχίσουν να τα μειώνουν σταδιακά ώστε να κατεβάσουν το μέσο κόστος τους καθώς τα έξοδα εκ τόκων έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr