Με την ολοκλήρωση της α΄ φάσης στην σύνθεση του σύνθετου παζλ που αποτελεί κατά καθολική ομολογία το 2009 και έχοντας λάβει τα κεφάλαια της οικονομικής ενίσχυσης οι τράπεζες θα επαναξιολογήσουν την στρατηγική τους όσον αφορά τις συγχωνεύσεις οι οποίες αντιμετωπίζονται από διαφορετικές οπτικές γωνίες από τις διοικήσεις των μεγάλων ελληνικών τραπεζών.
Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες τα management τον Φεβρουάριο και γενικότερα κατά την περίοδο ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων χρήσης 2008 θα αναθεωρήσουν τα business plan.
Λόγω της αδυναμίας πρόβλεψης συνολικά για το 2009 εξαιτίας της διεθνούς κρίσης οι εισηγήσεις που δέχονται οι διοικήσεις των τραπεζών από τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι να ανακοινώσουν ετήσιους στόχους και όχι 3 ετών όπως συνήθιζαν στο παρελθόν. Στην Εθνική οι εισηγήσεις είναι σαφείς οι οικονομικοί στόχοι που θα ανακοινωθούν να αφορούν μόνο το 2009. Ανάλογες σκέψεις υπάρχουν και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αλλά και σε άλλες τράπεζες όπως η Alpha και η Eurobank. Η κρίση λοιπόν υποχρεώνει τις τράπεζες να εγκαταλείψουν τα πολυετή business plan και να στραφούν σε ανακοινώσεις με στόχους ετήσιους.
Όμως και ενώ η αλλαγή στρατηγικής στα business plan είναι δικαιολογημένη καθώς λόγω της κρίσης οι στόχοι που είχαν τεθεί στο παρελθόν πλέον δεν υφίστανταιεκπλήσσει το γεγονός ότι τους προϋπολογισμούς που συντάσσουν οι τράπεζες , προβλέπεται ότι τα κέρδη του 2009 θα είναι παραπλήσια ή και οριακά υψηλότερα του 2008 υπό μια βασικότατη όμως προϋπόθεση.
Στους στόχους που τίθενται δεν περιλαμβάνονται οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια , καθώς κανείς τραπεζίτης δεν μπορεί να προεξοφλήσει πόσο θα αυξηθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Στην Εθνική σύμφωνα με πολύ έγκυρες πληροφορίες ο προϋπολογισμός για το 2009 κάνει λόγο για κέρδη παραπλήσια με αυτά του 2008 προ προβλέψεων όμως. Ο αστάθμητος αυτός παράγοντας μπορεί να ανατρέψει τους προϋπολογισμούς των τραπεζών δραματικά και δεν είναι τυχαίο ότι έχουν συντάξει γενικά οι τράπεζες 3 βασικά μοντέλα για τις προβλέψεις.
Το βασικό που προβλέπει αύξηση τωνπροβληματικώνδανείωνκατά 1% με 1,5%στο σύνολο των χορηγήσεωνδηλαδή περί τα 2 δις ευρώ ,το αισιόδοξο που προβλέπει αύξηση επισφαλειών 0,5%περί το 1 δις ευρώ και το απαισιόδοξο που φθάνει έως και τον διπλασιασμό των προβληματικών δανείων από το 5% περίπου στο 10% δηλαδή δημιουργία έως και 10 δις ευρώ επιπλέον μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα. Επίσης οι περισσότεροι συμφωνούν ότι για τα επισφαλή δάνεια η πιο δύσκολη περίοδος θα είναι το β΄ 6μηνο του 2009.
Και ενώ τα business plan και οι προϋπολογισμοί τίθενται στο μικροσκόπιο το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας θα μονοπωλήσουν οι γενικές συνελεύσεις που θα πραγματοποιούν προσεχώς (8 Ιανουαρίου Attica , 12 Ιανουαρίου Alpha , Eurobank , ATE , στις 19 FBBank , στις 23 Ιαν. Πειραιώς ).
Οι διοικήσεις θα πρέπει να αιτιολογήσουν στους μετόχους τους στους ξένους και Έλληνες επενδυτές γιατί χρειάζονται το πακέτο των 28 δις ευρώ, τι σημαίνει το γεγονός ότι το δημόσιο καθίσταται μέτοχος των τραπεζών και βεβαίως να ανακοινώσουν την στρατηγική για το επόμενο διάστημα καθώς οι μέτοχοι είναι σφόδρα ενοχλημένοι από την κατακρήμνιση των τραπεζικών μετοχών.
Προς τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι αμκ ενώ εκείνη την περίοδο θα ξεκινήσει και η αύξηση κεφαλαίου της MIG στα 5 δις ευρώ. Το ενημερωτικό δελτίο θα κατατεθεί μέσα Ιανουαρίου και τα road show θα ξεκινήσουν μέσα στον Φεβρουάριο. Αν η αύξηση κεφαλαίου επιτύχει η MIG θα ξεκινήσει ένα γύρω κρίσιμων συνομιλιών με τις ελληνικές τράπεζες. Για την MIG τότε θα είναι η κρίσιμη περίοδος για φιλικές ή επιθετικές κινήσεις.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr