Το 2008 είναι προφανές ότι δικαιώθηκε πλήρως η πλευρά των hedge funds καθώς η συντριπτική πλειοψηφία τους προέβλεψαν ορθά την κατακρήμνιση των τραπεζικών μετοχών και των χρηματιστηρίων γενικότερα. Το 2009 όμως είναι μια εντελώς διαφορετική χρονιά. Ξεκινάει με δεδομένη την παρέμβαση των περισσότερων χωρών του πλανήτη , των κεντρικών τραπεζών ώστε να διασώσουν το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Όμως παραμένει θολό καθώς κανείς δεν γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι , ίσως πρώτη φορά στα τελευταία χρόνια οι εκτιμήσεις είναι τόσο πολύ αντικρουόμενες για τις αγορές.
Το 2007 στην ερώτηση πως θα κινηθούν τα χρηματιστήρια τραπεζίτες και hedge funds προέβλεπαν ότι θα ενισχυθούν. Η εκτίμηση τους δικαιώθηκε ωστόσο ήταν μια ασφαλής εκτίμηση. Στο 2009 οι εκτιμήσεις εμπεριέχουν πολύ υψηλό ποσοστό αβεβαιότητας. Όλες οι πλευρές τραπεζίτες και hedge funds μπορεί να παίρνουν θέση θετική ή αρνητική για την πορεία των χρηματιστηρίων αλλά καμιά πλευρά δεν είναι βέβαιη ότι οι εκτιμήσεις θα επιβεβαιωθούν.
Υπό την σκιά της αβεβαιότητας λοιπόν οι τραπεζίτες εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι για 6 λόγους.
1)Εκτιμούν ότι η συντονισμένη παρέμβαση των χωρών και των κεντρικών τραπεζιτών θα αρχίσει να αποδίδει σταθεροποιώντας τις αγορές.
2)Μετά το ρεκόρ απωλειών του 2008 οι διεθνείς επενδυτές θα επιδιώξουν να μειώσουν τις απώλειες τους το 2009. Μόνο στις ΗΠΑ υπάρχουν περίπου 8,8 τρις δολάρια που διαχειρίζονται πάσης φύσεως επενδυτές και τα οποία θα ήθελαν να επενδύσουν μεσοπρόθεσμα.
3)Τα μέτρα οικονομικής στήριξης ενισχύουν το τραπεζικό σύστημα και θωρακίζουν την αγορά
4)Οι τράπεζες στην Ελλάδα π.χ. μπορεί να επιτύχουν λιγότερα κέρδη το 2009 σε σχέση με το 2008 αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει ισολογισμός τράπεζας που να κινδυνεύει. Πιέσεις μπορεί να ασκούνται αλλά δεν υφίσταται άλλος κίνδυνος.
5)Σε μακροοικονομικό επίπεδο αν π.χ. οι δημοπρασίες ομολόγων του ελληνικού δημοσίου καλυφθούν όπως και αναμένεται τότε τα spreads θα υποχωρήσουν και θα μειωθούν οι ανησυχίες των διεθνών επενδυτών για την σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας.
6)Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα απορροφήσει τους κραδασμούς σταδιακά μέσω της ενίσχυσης της ρευστότητας και των κεφαλαίων.
Οι τραπεζίτες λοιπόν είναι πιο αισιόδοξοι αλλά οι εκπρόσωποι των jehde funds είναι άκρως απαισιόδοξοι. Ειδικά τα αμερικανικά funds θεωρούν ότι η κρίση θα συνεχίσει να πλήττει τις αγορές και τα χρηματιστήρια και ότι οι πρώτοι 3 με 6 μήνες του 2009 θα είναι δύσκολοι.
Που στηρίζουν τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις τους;
Α)Στο γεγονός ότι τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών δεν έχουν καθαρίσει από τα μολυσμένα προϊόντα και για τον λόγω αυτό θα συνεχίσουν να γράφουν ζημίες.
Β)Στο ότι τα προβλήματα ρευστότητας παρά τα μέτρα των κυβερνήσεων θα παραμείνουν έντονα
Γ)Λόγω της επιβράδυνσης των οικονομιών οι χρηματιστηριακές αγορές θα πρέπει να εναρμονιστούν με τις τάσεις που θα επικρατήσουν στην πραγματική οικονομία.
Δ)Ο κίνδυνος των επισφαλειών δεν είναι αμελητέος.
Ε) Οι διεθνείς επενδυτές ακόμη αναζητούν λύσεις για την σωτηρία τους και ως εκ τούτου ακόμη υπάρχει δρόμος για την σταθεροποίηση και ανάκαμψη.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr