Τα 4 δις ευρώ προκύπτουν αν προστεθούν τα 350 εκατ της αμκ της Εθνικής , τα 800 εκατ της Alpha έως 1 δις της Eurobank, τα 370 εκατ της Πειραιώς τα 700 εκατ της ΑΤΕ, τα 400 εκατ του ΤΤ , τα 150 εκατ της Attica bank τα 48 εκατ της FBBank και τα 50 εκατ ευρώ της Aspis Bank ενώ θα πρέπει να συμπεριληφθούν και επιπλέον 100 με 150 εκατ ευρώ για τις υπόλοιπες τράπεζες.
Η διαφορά του 1 δις ευρώ προέκυψε γιατί απλά η Emporiki δεν συμμετέχει στην διαδικασία όπως και η Marfin ενώ τράπεζες όπως η Εθνική και η Πειραιώς θα πραγματοποιήσουν σχετικά μικρές αυξήσεις κεφαλαίου. Είναι σαφές ότι στους προϋπολογισμούς τους το ελληνικό δημόσιο και η ΤτΕ δεν έκαναν λάθος ωστόσο το ερώτημα παραμένει το 1 δις ευρώ που απομένει πως θα χρησιμοποιηθεί;
Το ενδεχόμενο τράπεζα να προχωρήσει σε νέα αύξηση κεφαλαίου μέχρι και το καλοκαίρι μάλλον θα πρέπει να αποκλεισθεί καθώς καμιά τράπεζα δεν επιθυμεί να αποδειχθεί ως ασθενής του συστήματος. Ίσως το 1 δις ευρώ από το ναμείνει ανεκμετάλλευτο να χρησιμοποιηθεί στο σκέλος της ρευστότητας π.χ. τα 8 δις ευρώ εκδόσεις ομολόγων να αυξηθούν σε 9 δις ή και περισσότερα.
Παράλληλα υπάρχει αυξημένο ενδεχόμενο να μείνει ανεκμετάλλευτο μεγάλο μέρος του σκέλους της ρευστότηταςτων 15 δις ευρώ για τα οποία το ελληνικό δημόσιο θα λειτουργεί ως εγγυητής λόγω υψηλού κόστους. Πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγω για εκμετάλλευση μόνο του 50% των 15 δις ευρώ δηλαδή 7 με 8 δις ευρώ.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr