Επίσης πόσο θα επηρεαστούν οι τράπεζες το 2009 , τι θα πρέπει να αναμένουν οι μέτοχοι , πόσο σταθεροί είναι οι ισολογισμοί , υπάρχουν δυνητικοί κίνδυνοι που μπορεί να κλονίσουν τον κλάδο θα αποτελέσουν ένα μέρος των ερωτημάτων που θα τεθούνκαι οι τραπεζίτες θα κληθούν να δώσουν σαφείς απαντήσεις.
Οι έκτακτες γενικές συνελεύσεις των τραπεζών ξεκινούν άμεσα αρχής γενομένης από την ερχόμενη εβδομάδα με την Attica bank στις 8 Ιανουαρίου και ακολουθούν η ΑΤΕ, Alpha bank και Eurobank στις 12 Ιανουαρίου, στις 19 Ιανουαρίου η FBBank και στις 23 Ιανουαρίου η Πειραιώς.
Το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας είναι επικεντρωμένο στην επιχειρηματολογία που θα χρησιμοποιήσουν οι διοικήσεις των τραπεζών ώστε να δικαιολογήσουν την συμμετοχή τους στο πακέτο οικονομικής στήριξης των 28 δις ευρώ. Τα management παράλληλαθα επιχειρήσουν να περάσουν το μήνυμα στους επενδυτές ότι το τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό , διαθέτει υγιείς ισολογισμούς , η ανάληψη ρίσκου περιορίζεται ,ωστόσο θα επισημάνουν ότι η κερδοφορία θα επηρεαστείδυσμενώς λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας και της πιστωτικής επέκτασης.
Για πρώτη φορά οι διοικήσεις των τραπεζών έχοντας διανύσει όλο το 2008 που χαρακτηρίσθηκε αδιαμφισβήτητα μια κακή χρονιά για το τραπεζικό σύστημα έχουν μια πιο σαφή εικόνα για το μέγεθος της κρίσης. Το κυριότερο μέλημα των μετόχων είναι να λάβουν πειστικές απαντήσεις από τις διοικήσεις ότι οι ισολογισμοί δεν εμπεριέχουν κινδύνους που μπορεί να ναρκοθετήσουν το τραπεζικό σύστημα. Κυρίως θα ζητήσουν από τις τράπεζες να δικαιολογήσουν γιατί κάνουν χρήση των μέτρων κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Η απάντηση που θα δοθεί είναι ότι όταν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τα κράτη στηρίζουν το τραπεζικό σύστημα οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούσαν να μην συμμετάσχουν σε μια διαδικασία που τις θωρακίζει περαιτέρω. Παράλληλα θα αναφέρουν ότι δεν υφίσταται θέμα κρατικοποίησης των ελληνικών τραπεζών καθώς όποια τράπεζα κάνει χρήση του σκέλους κεφαλαιακής ενίσχυσης θα έχει την δυνατότητα σε διάστημα 5 ετών να επαναγοράσει τις προνομιούχες μετοχές που θα εκδώσει στην ονομαστική αξία.
Ο κίνδυνος κρατικοποίησης που πολλές φορές έχει αναφερθεί είναι από περιορισμένος έως ανύπαρκτος καθώς όλες οι τράπεζες θα προνοήσουν ώστε μετά από εύλογο χρονικό διάστημα να συγκεντρώνουν κεφάλαιαμέσω νέων αυξήσεων κεφαλαίου με κοινές μετοχές ώστε να επαναγοράσουν τις προνομιούχες μετοχές που θα εκδώσουν την τρέχουσα περίοδο.
Τα χρονοδιαγράμματα
Η Attica bank θα ξεκινήσει πρώτη την έκτακτη ΓΣ στις 8 Ιανουαρίου. Με δεδομένητην συμμετοχή των 3 βασικών μετοχών ΤΣΜΕΔΕ με 42% , ΤΤ 20,5% και Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων 19% θα έχει απαρτία και θα λάβει αποφάσεις. Τα 150 εκατ ευρώ που θα αντλήσει η τράπεζα θα δοθούν αρχές Φεβρουαρίου.
Στις 12 Ιανουαρίου 3 τράπεζες συγκαλούν έκτακτες γενικές συνελεύσεις η ΑΤΕ που θα έχει απαρτία καθώς το δημόσιο ελέγχει το 77% των μετοχών της τράπεζας καθώς και η Alpha και η Eurobank οι οποίες δεν θα έχουν απαρτία και θα συγκαλέσουν νέα γενική συνέλευση. Έλλειψη απαρτίας θα έχει και η Πειραιώς στις 23 Ιανουαρίου. Τα κεφάλαια από την έκδοση προνομιούχων μετοχών οι τράπεζες θα τα λάβουν τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου. Όσον αφορά το σκέλος της ρευστότητας ήδη Eurobank και Πειραιώς άντλησαν μέσω ομολογιακών τίτλων που εξέδωσε ο ΟΔΔΗΧ 1,8 δις ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το σκέλος της ρευστότητας τα 15 δις θα δοθούν υπό την μορφή εγγυήσεων που δεν χαρακτηρίζεται συμφέρουσα διαδικασία σε αυτή την φάση και τα 8 δις ευρώ θα προέλθουν από εκδόσεις τίτλων. Υπάρχει ενδεχόμενο το σκέλος των 15 δις ευρώ να χρησιμοποιηθεί σε πολύ μικρό βαθμό από τις τράπεζες.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr