Αν δεν μεταβληθούν οι τάσεις είναι περίπου δεδομένο ότι στο δ΄ τρίμηνο του 2008 οι τράπεζες θα εμφανίσουν κατά μέσο όρομείωση των ιδίων τους κεφαλαίων. Τους υψηλότερους τόκους είχαν πληρώσει οι τράπεζες τον Αύγουστο στα 2,7 δις ευρώ , ενώ ενδεικτικό είναι ότι ενώ αρχές του 2008 οι ελληνικές τράπεζες πλήρωναν σε τόκους 1,7 δις ευρώ βρέθηκαν στα 2,5 δις ευρώ δηλαδή μόνο σε διάστημα 10 μηνών αυξήθηκαν τα έξοδα εκ τόκων κατά 800 εκατ ευρώ.
Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν περίτρανα την μάχη που εκτυλίσσεται μεταξύ των τραπεζών στις καταθέσεις. Ειδικά στις προθεσμιακές καταθέσεις όπουη τάση συνεχίσει να είναι ανοδική μέχρι τώρα. Η μάχη αυτή χωρίς καμιά αμφιβολία είναι εξοντωτική για το τραπεζικό σύστημα και την κερδοφορία του κλάδου καθώς οι τόκοι των καταθέσεων αποτελούν έξοδο εκ τόκων και λειτουργεί μόνο αρνητικά στα κέρδη.
Πάντως και ενώ αυξάνονται τα έξοδα εκ τόκων δεν αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό τα έσοδα εκ τόκων και έτσι είναι ευνόητο τα καθαρά κέρδη να βαίνουν μειούμενα. Με βάση εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών τα επιτόκια στους προθεσμιακούς λογαριασμούς θα παραμείνουν υψηλά έως τον Μάρτιο και ενδεχομένως από τότε θα ξεκινήσει μια πολύ αργή διαδικασία αποκλιμάκωσης.
Μέχρι τώρα οι τράπεζες μπορεί να μην είναι διατεθειμένες να σηκώσουν υψηλότερα των πήχη των επιτοκίων καταθέσεων ωστόσο δεν είναι διατεθειμένες και να τον κατεβάσουν. Όσον αφορά την πορεία των ιδίων κεφαλαίων αυτό που προκύπτει είναι ότι σταδιακά οι τράπεζες θα αρχίσουν να εμφανίζουν τις υποαξίες στα χαρτοφυλάκια τους οι οποίες είναι κατακόρυφα αυξημένες σε σχέση με το παρελθόν.
Αυτό που μέχρι τώρα δεν έχει καταγραφεί στις ελληνικές τράπεζες εμφατικά είναι ότι οι ισολογισμοί εμφανίζουν πολύ πιο αυξημένο ρίσκο σε σχέση με το παρελθόν. Τα ομόλογα δεν πηγαίνουν καλά , τα μετοχικά χαρτοφυλάκια έχουν καταρρεύσει , οι υποαξίες από συμμετοχές είναι τεράστιες , τα παράγωγα εμφανίζουν μεγάλες υποαξίες και γενικότερα οι επενδύσεις των τραπεζών στην Ελλάδα και παγκοσμίως βεβαίως δεν πάνε καλά.
Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν είναι σαφές ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών με το ποσό έως 5 δις ευρώ από το πακέτο οικονομικής στήριξης είναι επιβεβλημένη. Οι κεφαλαιακές ενισχύσεις των τραπεζών καθυστέρησαν στο παρελθόν και για τον λόγω αυτό λόγω της διεθνούς κρίσης καθίσταται πιο επιτακτική η ανάγκη στήριξης και ενίσχυσης των ιδίων κεφαλαίων.
Από τα υφιστάμενα στοιχεία προκύπτει ότι το τραπεζικό σύστημα χρειάζεται περαιτέρω θωράκιση ώστε να αντιμετωπίσει μια πολυποίκιλη κρίση που όμοια της δεν έχει υπάρξει τις τελευταίες 10ετίες. Σε κάθε περίπτωση πάντως το 2009 θα αποτελέσει χρονιά σταθμό για τις τράπεζες και αυτό που περισσότερο θα αξιολογηθεί θετικά θα είναι η διατήρηση ισχυρών κεφαλαίων και ρευστότητας και όχι κερδών. Τα κέρδη μπορεί να περιμένουν από το 2010.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr