Η βασική αιτία για την αυξημένη επιφυλακτικότητα των τραπεζών προς τα φυσικά και νομικά πρόσωπα είναι ότι «οι τραπεζίτες εμφανίζονται πλέον πιο αρνητικοί και απαισιόδοξοι για την πιστοληπτική ικανότητα των υποψηφίων δανειοληπτών. Λαμβάνοντας υπόψη αυτή την πολύ σημαντική παράμετρο οι τράπεζες δεν θέλουν να χορηγήσουν δάνεια και μετά από 3 ή 6 μήνες να ανακύψουν σοβαρά προβλήματα επισφαλειών» αναφέρει χαρακτηριστικά τραπεζικό στέλεχος.
Με βάση πληροφορίες οι απορρίψεις αιτήσεων στα στεγαστικά φθάνει έως καιτο 35% σε ορισμένες περιπτώσεις , στα καταναλωτικά έως και 65% και στα επιχειρηματικά μικρών και μεσαίων έως και 50%. Τα ποσοστά αυτά δεν αποτελούν μέσους όρους αλλά τακτική που ακολουθούν ορισμένες τράπεζες. Δηλαδή στις 100 αιτήσεις στεγαστικών δανείων απορρίπτονται οι 35 όταν ένα χρόνο πριν απορρίπτονταν οι 10 ή 15 και στα καταναλωτικά από τις 100 αιτήσεις που υποβάλλονται απορρίπτονται οι 65 ενώ έχει υπάρχει και πολύ ειδική περίπτωση τράπεζας να απορρίπτει στις 100 αιτήσεις τις 80 για μικρό όμως χρονικό διάστημα.
Σημαντικές είναι οι απορρίψεις αιτήσεων και στα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το μείζον ερώτημα που ανακύπτει είναι τι θα γίνει το 2009 οπότε η τραπεζική αγορά θα αυξάνει τα υπόλοιπα δανείων κατά 10% σε ετησιοποιημένη βάση; Πρωτίστως θα πρέπει να σημειωθεί ότι σεαντίθεση με ότι υποστηρίζεται από πολλούς π.χ. πολιτικούς ότι δηλαδή οι τράπεζες θα έπρεπε να χορηγούν δάνεια κ.α. , το τραπεζικό σύστημα ορθά κρατά αυτή την αμυντική στάση.
Η μείωση των δανείων επηρεάζει στην Ελλάδα καίρια τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ ωστόσο καλύτερα μείωση του ΑΕΠ παρά μεγάλη αύξηση των επισφαλειών. Είναι προφανές ότι το 2009 εφόσον όλη η αγορά έχει αποδεχθεί ότι τα δάνεια θα αυξάνονται με ρυθμό 10% σε ετησιοποιημένη βάση η επικρατούσα τάση δεν θα διαφοροποιηθεί αισθητά.
Το ποσοστό των απορρίψεων σε σχέση με το παρελθόν στα αιτήματα των δανειοληπτών φυσικών και νομικών προσώπων για δάνεια θα παραμείνει υψηλό. Γιατί οι τράπεζες παρ΄ ότι θα ενισχυθούν σύντομα με τα 28 δις ευρώ από το πακέτο οικονομικής ενίσχυσης συνεχίζουν να απορρίπτουν μεγάλο μέρος των αιτήσεων που υποβάλλονται;
Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις τράπεζες δεν είναι το πρόβλημα ρευστότητας το οποίο είναι μεν υπαρκτό αλλά σε κάποιο βαθμό αντιμετωπίσιμο ,μικρότερο ή μεγαλύτερο ανάλογα με τις δυνατότητες της κάθε τράπεζας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα των τραπεζών είναι οι ανησυχίες τους ότι η πιστοληπτική ικανότητα των υποψηφίων νέων δανειοληπτών θα είναι χειρότερη και όχι καλύτερη.
Τι συμφέρει περισσότερο διερωτάται στέλεχος στην λιανική , μεγάλης τράπεζαςνα χορηγηθούν δάνεια και να ανακύψουν προβλήματα στο μέλλον με επισφάλειες και αυξημένες προβλέψεις ή οι τράπεζες να καταστούν εκ των προτέρων πιο αυστηρές στην χορήγηση των δανείων , να απορρίπτουν αιτήσεις ώστε να προστατεύσουν τον ισολογισμό τους και ουσιαστικά τα κεφάλαια τους;
Όσο λοιπόν ελλοχεύει ο κίνδυνος των επισφαλειών οι τράπεζες θα συνεχίζουν να απορρίπτουν αιτήματα για δάνεια. Όταν ο κίνδυνος περιοριστεί ίσως τότε οι τράπεζες να ανοίξουν εκ νέου τους κρουνούς των δανείων.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr