Κλειδί που θα ξεκλειδώσει την όλη διαδικασία, η υπόσχεση ότι στους τομείς ενδιαφέροντος της Γερμανίας, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις διαρθωτικές αλλαγές θα υπάρξει πρόοδος.
Πιο συγκεκριμένα φαίνεται ότι η παραχώρηση των αεροδρομίων θα προχωρήσει κανονικά με ένα απαιτούμενο τροποποιητικό liftιng της σύμβασης ώστε να διασφαλίζονται έτι περαιτέρω τα συμφέροντα του δημοσίου. Μάλιστα αρμόδια πηγή ανέφερε με νόημα ότι η συμφωνία έχει κλείσει, ενώ τόνισε με έμφαση ότι κάθε ανησυχία για «μονοπωλιακή λειτουργία του ανάδοχου διασκεδάζεται από τον καταλυτικό ρόλο που θα έχει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας στον έλεγχο της εταιρίας που θα αναλάβει τα αεροδρόμια». Μάλιστα δεν αποκλείεται να διαμορφωθεί μέσα στη σύμβαση παραχώρησης μια ειδική διατύπωση που θα διασφαλίζει με πιο ηχηρό τρόπο το δημόσιο συμφέρον, ενώ αφήνεται από αρμοδίους ανοικτό να υπάρξει στο εταιρικό σχήμα μετοχική συμμετοχή δημόσιου φορέα (οικείου δήμου, πολιτείας κλπ).
Παράλληλα με τα αεροδρόμια η κυβέρνηση σχεδιάζει να παρουσιάσει ένα συνολικό πακέτο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ενταγμένο πλέον σε ένα συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο. Ειδικά αυτό θα αφορά τα τουριστικά αξιοποιήσιμα ακίνητα, όπου απ΄ ότι φαίνεται το ΤΑΙΠΕΔ θα παίξει ένα νέο ρόλο. Σύμφωνα με πληροφορίες θα δημιουργηθεί εσωτερικά ένα ειδικό τμήμα, που στόχο θα έχει την εκπόνηση συνολική αναπτυξιακής στρατηγικής για τον τουρισμό μακριά από λογικές ξεπουλήματος.
Επιπλέον ένα από τα θέματα που καίει τη Γερμανία έχει να κάνει με το άνοιγμα των αγορών. Εκεί απ΄ ότι φαίνεται θα επιλεγεί η μέση οδός αλλά και η ενεργή παρουσία της τοπικής κοινωνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες η σχεδιάζει να μεταφέρει την ευθύνη σε τοπικό επίπεδο ώστε οι πραγματικά ενδιαφερόμενοι να αποφασίζουν για το πότε θα ανοίγουν τα μαγαζιά. Όπως ίσχυε πάντως και στο πρόσφατο παρελθόν η δυνατότητα της λειτουργίας των καταστημάτων 3 Κυριακές τον χρόνο θα καθορίζεται κεντρικά ενώ οι υπόλοιπες 4 θα αποφασίζονται από την Περιφέρεια και τους Εμπορικούς Συλλόγους της κάθε περιοχής. Με τη λογική των τουριστικών ζωνών που καθορίζονται από τις τοπικές αρχές θα διασφαλίζεται η δυνατότητα λειτουργίας των καταστημάτων και άλλες Κυριακές τον χρόνο στις τουριστικές περιοχές. Πάντως ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκης σε δηλώσεις του έχει αναφέρει ότι τα εμπορικά καταστήματα θα μπορούν να παραμένουν ανοικτά μόνο στις τουριστικές περιοχές που θα χαρακτηρίζονται τουριστικές και ότι ο δήμος, ο εμπορικός σύλλογος και η περιφέρεια θα προσδιορίζουν ποια είναι η τουριστική περιοχή.
Παράλληλα με με τις διευθετήσεις στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών κομβικό για να ανάψει πράσινο φως στην παροχή της απαραίτητης χρηματοδότησης είναι η ορθολογικοποίηση του καθεστώτος ΦΠΑ. Το ζήτημα υιοθέτησης ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, πιθανότατα στο 15% με παράλληλη κατάργηση όλων των εξαιρέσεων είναι στο τραπέζι. Ωστόσο δεν αποκλείεται να υιοθετηθεί η καθιέρωση δύο συντελεστών ΦΠΑ, π.χ. 15% ο ενιαίος και ένας δεύτερος χαμηλότερος στο οποίο θα ενταχθούν τα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης. Οι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ βρίσκονται στη συμφωνία 6 σημείων που υπέγραψαν στις 12 Μαρτίου ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Angel Gurria.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr