Για παράδειγμα, υπάρχει ένα ποσοστό 15% των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, που απαντά ότι η πανδημία είχε θετικές επιπτώσεις στην επιχειρησιακή του δραστηριότητα. Ταυτόχρονα, περίπου το ένα τρίτο των εταιρειών του κλάδου (36%) απαντά ότι δεν έχει επηρεαστεί καθόλου από την κρίση.
Σύμφωνα με έρευνα του Telecoms.com, στην οποία συμμετείχαν στελέχη από 500 εταιρείες τηλεπικοινωνιών παγκοσμίως, οι εταιρείες του κλάδου είναι αισιόδοξες για τις επιδόσεις τους στο σύνολο του 2020 και ακόμη πιο αισιόδοξες για τη χρήση του 2021.
Το 54% των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, παγκοσμίως, εκτιμά, σύμφωνα με το sepe.gr ότι η βιομηχανία των τηλεπικοινωνιών, στο σύνολο της, θα έχει μια καλή επίδοση το 2020, ενώ το 15% κάνει λόγο για μια χρονιά εξαιρετικών επιδόσεων. Δηλαδή, σχεδόν επτά από στις δέκα εταιρείες προβλέπουν ότι θα έχουν εξαιρετική, είτε απλά καλή, απόδοση το 2020.
Ακόμη πιο αισιόδοξα δηλώνουν τα στελέχη για την πορεία της βιομηχανίας των τηλεπικοινωνιών το 2021, αφού τα τρία τέταρτα προβλέπουν θετικές προοπτικές για το επόμενο έτος. Ειδικότερα, το 46% των στελεχών εκτιμά ότι οι επιχειρηματικές προοπτικές στη βιομηχανία τηλεπικοινωνιών θα είναι θετικές το 2021, με το 31% να τις βλέπει πολύ θετικές.
Πυξίδα το 5G
Που εδράζουν, όμως, τα στελέχη, την αισιοδοξία τους για το 2021; “Ένας κυνικός θα μπορούσε να αποδώσει την αισιοδοξία στην πεποίθηση ότι τα πράγματα δεν μπορούσαν να πάνε χειρότερα. Από την άλλη, οι θετικές εκτιμήσεις μπορεί να προέρχονται από τους νέους πυλώνες ανάπτυξης, στους οποίους προσβλέπει ο κλάδος, με πιο βασικό εξ αυτών το 5G”, σχολιάζουν οι αναλυτές της μελέτης.
Συνολικά, 68% των στελεχών του κλάδου αναγορεύει το λανσάρισμα του 5G ως την πιο βασική επενδυτική προτεραιότητα της βιομηχανίας των τηλεπικοινωνιών για τα επόμενα τρία χρόνια. Άλλες κορυφαίες επενδυτικές προτεραιότητες για το 2021, σύμφωνα με τα ίδια τα στελέχη, είναι η ανάπτυξη οπτικών ινών (51%) και η εξάπλωση των υποδομών 5G.
Όταν τα στελέχη ερωτώνται ποιά είναι η κορυφαία επενδυτική προτεραιότητα για την εταιρεία τους κατά το 2021, σε ποσοστό 64% απαντούν το 5G. Ακολουθούν οι επενδύσεις στο cloud και οι επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό, με ποσοστό 42% έκαστος τομέας.
“Σε γενικές γραμμές, η ετήσια έρευνα για τον κλάδο έδειξε ότι, παρά τις δυσκολίες, η βιομηχανία των τηλεπικοινωνιών έχει παραμείνει σταθερή και δείχνει να ξεπερνά ένα από τα πιο σκληρά τεστ, που έχει αντιμετωπίσει ποτέ”, αναφέρουν οι αναλυτές.
Ευρυζωνικές υπηρεσίες
Σε ερώτηση της έρευνας για το ποιοι παράγοντες θα τροφοδοτήσουν τη ζήτηση για ευρυζωνικές συνδέσεις τα επόμενα χρόνια, το 36% απαντά οι εφαρμογές βίντεο. Δεύτερος παράγοντας, που συγκεντρώνει ποσοστό 23% των απαντήσεων είναι η εργασία εξ αποστάσεως. Στην τρίτη θέση, τα στελέχη τοποθετούν τις επιχειρηματικές εφαρμογές που βασίζονται στο cloud (10%).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr