«Σήμερα είμαστε σε επίπεδο στη χρήση δεδομένων στα 1,6 GB. Η αύξηση στα 4 GB θα συσσωρεύσει οφέλη στο ΑΕΠ που θα αθροίζονται σε 11 δις. στο σύνολο της οικονομίας» τόνισε ο κ. Στεφανόπουλος και προσέθεσε: «Για να γίνει τετραπλασιασμός χρειάζονται αλλαγές από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση μέχρι την ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Χρειάζεται εξορθολογισμός της φορολογικής πολιτικής. Ο μέσος καταναλωτής επιβαρύνεται με 39% για κάθε ευρώ χρήσης με τον μέσο όρο της Ευρώπης στο 23%. Η στοχοποίηση πρέπει να γίνει με συγκεκριμένους δείκτες ώστε με επενδύσεις, υπηρεσίες και ενίσχυση της ζήτησης θα καλύψουμε το χαμένο έδαφος» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Το νέο ορόσημο είναι η ανάπτυξη των δικτύων πέμπτης γενιάς. Προαπαιτούμενο είναι να διατεθεί το φάσμα μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Πάνω σε αυτά τα δίκτυα θα συνδεθεί η νέα πραγματικότητα της νέας επιχειρηματικότηας ενώ θα βασιστεί και η εξυγίανση της δημόσιας διοίκησης. Ξεχωριστό σημείο θα είναι η υλοποίηση της στρατηγικής mobile first που θα βοηθήσει τον εκσυγχρονισμό παραδοσιακών κλάδων όπως ο τουρισμός, οι εξορύξεις, αλλά και οι μεταφορές, η εκπαίδευση, η «έξυπνη πόλη»ανέφερε ο Γενικός Δντης της ΕΕΚΤ.
Την ίδια ώρας όπως είπε μιλώντας στο ίδιο συνέδριο παρουσιάζοντας τη μελέτη του ΙΟΒΕ για τη συνεισφορά του κλάδου των κινητών τηλεπικοινωνιών στην εθνική οικονομία, o επιστημονικός σύμβουλος του ΙΟΒΕ και επίκουρος καθηγητής του ΕΜΠ Άγγελος Τσακανίκας ο διπλασιασμός της χρήσης δεδομένων κινητής τηλεφωνίας μπορεί να φέρει σημαντική αύξηση στο ΑΕΠ της χώρας, που μπορεί να φτάσει ακόμα και σε ένα επιπλέον 3,7% του ΑΕΠ δηλαδή πάνω από 6 δισεκ. ευρώ.
Όπως τόνισε ο κ. Τσακανίκας η μελέτη του ΙΟΒΕ προσπάθησε να δει την έμμεση και άμεση συνεισφορά του κλάδου στην εθνική οικονομία. «Περίπου στο 2,1% του ΑΕΠ είναι η έμμεση και άμεση συνεισφορά των κινητών τηλεπικοινωνιών στην οικονομία. Επιπλέον κάθε μία θέση στον κλάδο χρηματοδοτεί άλλες τρείς. Συνολικά η συνεισφορά ανέρχεται στα 3,9 δισεκ ευρώ. Στα δημόσια έσοδα η συμβολή ανέρχεται στα 1.3 δισεκ.»
Επιπλέον ο κ. Τσακανίκας παρουσίασε δύο σενάρια βάσει των οποίων αν μεγάλωνε η χρήση δεδομένων θα μπορούσε να υπάρξει σημαντική τόνωση της ανάπτυξης. Όπως είπε ο κ. Τσακανίκας εάν υπάρξει διπλασιασμός της χρήσης δεδομένων θα μπορούσε το ΑΕΠ να αυξηθεί κατά κατά 1,4%, δηλαδή άλλα 2,6 δισεκ. να προστεθούν στο ΑΕΠ. Επιπλέον εάν υπήρχε διπλασιασμός της κατανάλωσης δεδομένων θα μπορούσε η συμβολή να ήταν ακόμη και στο 3,7%. Επίσης 1,5 χρόνο από ζωή του θα κέρδιζε ένας 75 χρόνος αν χρησιμοποιούσε ψηφιακές υπηρεσίες» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα ο επίκουρος καθηγητής του ΕΜΠ σημείωσε ότι «ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών έχει αρχίσει να ανακάμπτει. Καταγράφονται σημαντικές οι επενδύσεις. Παρά την πτώση των εσόδων μέσα στην κρίση επενδύει σημαντικά. Έχει άμεση συμβολή κοντά στα 900 εκ.. Μετά τα ξενοδοχεία, τα logistics, τις ενσύρματες επικοινωνίες είναι ο τέταρτος πιο σημαντικός κλάδος της οικονομίας στον τομέα των υπηρεσιών.»
Σε σχέση με την μείωση των τιμών ο κ. Τσακανίκας σημείωσε ότι «τα έσοδα από χρήση δεδομένων και κινητή η δυναμική αγορά. Μια μείωση της τιμής κατά 10% θα μπορούσε να αυξήσει τη χρήση κατά 14% κυρίως στον τομέα της χρήση δεδομένων.»
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr