Θα μπορούσαν όμως ορισμένες από τις συνέπειες των φαινομένων αυτών να προβλεφθούν και να μετριαστεί ο κίνδυνος για τους πολίτες; Ασφαλώς, ειδικά αν αξιοποιηθούν τα εργαλεία που μας προσφέρει η τεχνολογία. Τα μηνύματα SMS είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς διαχείρισης κρίσεων και πολιτικής προστασίας, τα ιδανικά εργαλεία για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης καθώς προσφέρουν μαζικότητα, ταχύτητα και αμεσότητα. Και επιπλέον, σχεδόν όλοι έχουμε το κινητό μας τηλέφωνο στην τσέπη ανά πάσα στιγμή και για να λάβουμε μηνύματα SMS, δεν απαιτείται σύνδεση στο internet.
Η έγκαιρη ενημέρωση και η παροχή της κατάλληλης πληροφόρησης στους πολίτες σχετικά με έναν επικείμενο κίνδυνο, μπορούν κυριολεκτικά να σώσουν ζωές. Αρκετοί ειδικοί επισημαίνουν ότι στις πρόσφατες πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής, ο αριθμός των θυμάτων θα μπορούσε να είναι αισθητά χαμηλότερος αν είχαν αξιοποιηθεί τα διαθέσιμα μέσα (π.χ. η μαζική αποστολή γραπτών μηνυμάτων μέσω του 112 – Ευρωπαϊκού αριθμού κλήσης έκτακτης ανάγκης).
Τα πλεονεκτήματα των SMS έναντι άλλων τρόπων επικοινωνίας
Όπως έχει διαπιστωθεί στην πράξη σε πολυάριθμες περιπτώσεις διεθνών κρίσεων και επικίνδυνων καταστάσεων, το SMS λειτούργησε ως η πλέον αποτελεσματική λύση προειδοποίησης, διότι επέτρεψε τη διάδοση ενός κρίσιμου μηνύματος και χρήσιμων πληροφοριών σε πολυάριθμους κατοίκους και επισκέπτες που κινδυνεύουν ή ενδέχεται να κινδυνεύσουν μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Επιπρόσθετα, οι σύγχρονες τεχνολογίες καθιστούν εφικτό τον εντοπισμό της τρέχουσας γεωγραφικής θέσης του κινητού τηλεφώνου, και συνεπώς του κατόχου του, επιτρέποντας την αποστολή συγκεκριμένων πληροφοριών ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται.
Ακόμη όμως και μετά την εκδήλωση μιας φυσικής καταστροφής (όπως ο τυφώνας Κατρίνα ή ο σεισμός στην Αϊτή) ή μιας τρομοκρατικής επίθεσης, τα μαζικά SMS αποδείχτηκαν ένα σημαντικό εργαλείο στη διάθεση των αρχών και των διασωστών, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες στις κοινότητες που επλήγησαν, αλλά και επιτρέποντας την αμφίδρομη επικοινωνία από και προς τις πληγείσες περιοχές.
Ο Wojciech Kaczmarek, CEO της SMSAPI, μιας παγκόσμιας πλατφόρμας μαζικής αποστολής SMS δηλώνει σχετικά: «Το SMS φτάνει στον πολίτη μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Το βασικότερο πλεονέκτημά του, σε σχέση π.χ. με το email είναι ότι δεν απαιτεί σύνδεση στο internet, ενώ μπορεί να παραληφθεί από οποιοδήποτε μοντέλο κινητού τηλεφώνου, και όχι μόνο από smartphones». Η απαιτούμενη πληροφόρηση διαχέεται με αυτό τον τρόπο στη συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού – ακόμη και σε χρήστες που βρίσκονται σε περιοχές όπου δεν υπάρχει πρόσβαση σε δίκτυα νεότερης γενιάς (3G ή 4G), σε ηλικιωμένους που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, αλλά και όσους δεν διαθέτουν smartphone ή tablet. Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι το 99% του πληθυσμού διαθέτει κινητό τηλέφωνο (περίπου 16 εκατ. ενεργές συνδέσεις), με λιγότερο από το 60% των χρηστών να χρησιμοποιεί smartphone. Επομένως, η λύση ειδοποίησης μέσω internet ή ειδικής εφαρμογής, θα απέκλειε αυτομάτως σημαντικό τμήμα του πληθυσμού.
Εργαλείο στα χέρια της τοπικής αυτοδιοίκησης
Η πλατφόρμα της SMSAPI επιτρέπει στην εκάστοτε κυβέρνηση, αρμόδιο οργανισμό ή φορέα τοπικής αυτοδιοίκησης να αποστείλει μεγάλο όγκο μηνυμάτων σε ελάχιστο χρονικό διάστημα (έως και 7 εκατομμύρια μηνύματα ανά ώρα), με διασφαλισμένη την άμεση παραλαβή σχεδόν του συνόλου τους: περίπου το 96% των SMS παραδίδονται σε λιγότερα από 10 δευτερόλεπτα από τη στιγμή αποστολής τους. Σε αρκετές χώρες σε όλο τον κόσμο οι τοπικές αρχές επιλέγουν ειδικά συστήματα αποστολής πληροφοριών στους κατοίκους σε καταστάσεις συναγερμού.
Η SMSAPI διαθέτει ήδη ένα ειδικό σύστημα ειδοποιήσεων μέσω SMS. Η υπηρεσία προσφέρεται εντελώς δωρεάν και σε εθελοντική βάση στους κατοίκους που το επιθυμούν. Στις περισσότερες περιπτώσεις αρκεί η συμπλήρωση μόνο του αριθμού κινητού τηλεφώνου κατά την εγγραφή του πληθυσμού. Η μαζική αποστολή SMS έχει ιδιαίτερα χαμηλό κόστος για τη δημόσια διοίκηση, αφού η τοπική κυβέρνηση, η περιφέρεια ή ο δήμος δεν χρεώνονται για την πλατφόρμα, αλλά καταβάλουν ένα προσιτό τίμημα μόνο για τις καμπάνιες SMS που θα «τρέξουν». Με αυτό το μοντέλο χρέωσης, το σύστημα γίνεται ιδιαίτερα προσιτό ακόμη και από μικρούς δήμους και κοινότητες ή απομακρυσμένα νησιά και ορεινές περιοχές.
Οι αρχές έχουν τη δυνατότητα καθορισμού των περιπτώσεων και των καταστάσεων κατά τις οποίες επιθυμούν να ενημερώνουν τους κατοίκους και τους επισκέπτες μέσω SMS. Εκτός από τις περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, μπορούν να τους ειδοποιούν για συμβάντα στην πόλη, για πολιτικές ή πολιτιστικές εκδηλώσεις, για ακραία καιρικά συμβάντα, την κυκλοφορία στους δρόμους, τεχνικά προβλήματα στο δίκτυο τους κ.λπ. Ο χρήστης με τη σειρά του έχει τη δυνατότητα επιλογής και προσαρμογής των κατηγοριών SMS που θα λαμβάνει, αλλά και τη συχνότητας λήψης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr