Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
![Reporter.gr on Google News](/images/google%20news/reporter%20news%20300x100.png)
Η έρευνα έλαβε χώρα τον Απρίλιο 2020 και σ΄ αυτήν συμμετείχαν 68 μικρομεσαίες παραγωγικές επιχειρήσεις με έδρα την ελληνική περιφέρεια.
Από τα αποτελέσματα της έρευνας, αναδεικνύεται το πλήγμα που έχει υποστεί ο κλάδος των Ελλήνων αποσταγματοποιών. Αυτό συμβαίνει καθώς ο τελευταίος, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την εστίαση, τους χώρους ψυχαγωγίας, με δραστηριότητες δηλαδή, που βρίσκονταν σε αναστολή λειτουργίας. Πιο αναλυτικά, στην εγχώρια αγορά, η επιτόπια κατανάλωση, που αποτελεί το 70% της κατανάλωσης των προϊόντων του κλάδου, είχε πρακτικά μηδενιστεί, καθώς το κανάλι του HoReCa (εστιατόρια, bar, ξενοδοχεία κλπ), από το οποίο στηρίζονται κυρίως, οι αποσταγματοποιοί, τέθηκε από την πρώτη στιγμή εκτός λειτουργίας, λόγω των μέτρων. Παράλληλα φαίνεται να έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό και οι εξαγωγές, (οι οποίες μέχρι & το 2019 ακολουθούσαν ανοδική πορεία) καθώς, λόγω της πανδημίας, τα καταστήματα εστίασης και του εξωτερικού, όπως και κάθε είδους bar, club, café, υποχρεώθηκαν να κλείσουν.
Τα σημαντικότερα ευρήματα
Οι αρνητικές επιδράσεις της πανδημίας, για τον κλάδο των Ελλήνων αποσταγματοποιών, γίνονται αντιληπτές μέσα από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων της έρευνας.
Πιο συγκεκριμένα:
Οι προτάσεις για τη στήριξη του κλάδου
Προκειμένου, να ανατρέψουν την κατάσταση αυτή, που αντιμετωπίζουμε σαν χώρα, σαν κοινωνία και σαν πολιτισμός, ο ΣΕΑΟΠ, πραγματοποίησε μια σειρά προτάσεων για να προστατευθεί ο πυρήνας της ελληνικής παραγωγής αλκοολούχων ποτών, ώστε να μπορέσει να ορθοποδήσει όσο το δυνατό γρηγορότερα και με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.
Οι προτάσεις αυτές έχουν κοινοποιηθεί στα αρμόδια Υπουργεία.