«Έχει δοθεί προτεραιότητα στις εισαγωγές αλκοόλης για την παραγωγή αντισηπτικών και είναι κάτι απολύτως σεβαστό, καθώς πρόκειται για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας» επισημαίνει στο Reporter ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), Χάρης Μαυράκης. Ωστόσο, προσθέτει ότι λόγω της ενισχυμένης ζήτησης, υπάρχει πλέον έλλειψη της αλκοόλης στις αγορές, οδηγώντας σε 100% αύξηση της τιμής της. Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει αρνητικά τις επιχειρήσεις ποτοποιίας, καθώς ξεμένουν από πρώτη ύλη.
«Έχουμε ζητήσει από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων να υπάρξει ένα είδος ποσόστωσης στην αλκοόλη που εισάγεται, προκειμένου να μπορούν και οι επιχειρήσεις να έχουν μερίδιο σε αυτήν. Σε διαφορετική περίπτωση θα προκύψουν προβλήματα βιωσιμότητας» σημειώνει ο κ. Μαυράκης.
Η πανδημία του κορονοϊού αποτελεί ισχυρό πλήγμα για τον κλάδο, καθώς τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης που αντιπροσωπεύουν περίπου το 60%-65% των εσόδων είναι κλειστά. «Μπορεί η κατανάλωση να είναι αυξημένη σε σούπερ μάρκετ, αλλά πρέπει να σημειώσουμε πως είναι λίγες οι εταιρείες που τοποθετούν προϊόντα σε αυτά. Η ζημιά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πολύ μεγάλη» υπογραμμίζει ο κ. Μαυράκης.
Κάμψη καταγράφουν και οι εξαγωγές, αλλά όπως αναφέρει ο κ. Μαυράκης, το μέγεθος αυτής διαφέρει από χώρα σε χώρα, λόγω των διαφορετικών συνηθειών των λαών. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, που σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2018, καλύπτει το 53% των εξαγωγών για το ούζο, η κατανάλωση γίνεται μέσα στο σπίτι και δεν είναι τόσο σημαντική η πτώση, σε αντίθεση με τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.
Στη σωστή κατεύθυνση, αλλά σε αυστηρό πλαίσιο είναι τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον κ. Μαυράκη. Θα έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στις παραγωγικές μονάδες, καταλήγει.
Γιώργος Γεωργίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr