Ο κ. Ευθυμιάδης σημείωσε ότι: “Η τεχνολογία τροφίμων έχει να αντιμετωπίσει δύο προβλήματα: Να υποστηρίξει τις αναπτυσσόμενες χώρες, να τις θρέψει και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει τις συνθήκες υγιεινής των ανεπτυγμένων χωρών”. Τόνισε ότι η τεχνολογία τροφίμων πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της την επερχόμενη διατροφική κρίση, καθώς ο πληθυσμός αυξάνεται σε αντίθεση με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις και τους φυσικούς πόρους. Οι απαιτήσεις για ασφάλεια και υγιεινή, πρόσθεσε, δημιουργούν τα νέα λειτουργικά τρόφιμα (πχ τρόφιμα χωρίς γλουτένη, ψωμί με Ω3, παιδικές τροφές, μαργαρίνες proactive) σημειώνοντας ότι στις αναπτυγμένες χώρες αγγίζουν και τα όρια της υπερβολής. Προέβλεψε ότι σύντομα στην αγορά θα κυκλοφορήσουν νέα προϊόντα με 3D printing τρόφιμα (με συσκευασίες όπου θα μπαίνουν τα συστατικά και θα δημιουργείται το τρόφιμο), πρωτεΐνες από έντομακα. Σημείωσε ότι τα GMO δαιμονοποιήθηκαν ενώ είναι πολύτιμα για τις αναπτυσσόμενες χώρες και επανέλαβε ότι μείζον ζήτημα είναι η προτεραιότητα στη διατροφική επάρκεια των υπό ανάπτυξη χωρών.
Ο κ.Τσαυτάρης αναφέρθηκε στη συζήτηση στο μεγάλο πρόβλημα της δημογραφίας, που έχει πολλαπλές μορφές. “Μιλάμε για μία δημογραφική έκρηξη του πληθυσμού που θα έχει ανάγκες να διπλασιάσουμε την παραγωγή τροφίμων σε 10- 20 χρόνια, αλλά έχει και τη διάσταση της γήρανσης του πληθυσμού που θα έχει διαφορετικές διατροφικές ανάγκες”, επισήμανε. Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα, πρόσθεσε, είναι πως από τη γεωργία έχουμε αντιφατικές απαιτήσεις. Εξήγησε ότι η γεωργία δίνει ζωοτροφές, ίνες για να ντυθούμε, αρωματικά και φαρμακευτικά προϊόντα, καπνίσματα για την αναψυχή μας, βιοκαύσιμα και τόνισε ότι αυτές είναι μεγάλες προκλήσεις και ότι θα καινοτομήσει η κοινωνία μας αν καταφέρει να πάρει αυτές τις αποφάσεις για το ποιες προτεραιότητες θα βάλει. Το τρίτο μεγάλο ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε είναι η κλιματική αλλαγή.Αναφέρθηκε στην παραγωγή μεθανίου από την κτηνοτροφία, ένα θέμα στο οποίο θα αναφέρεται η νέα ΚΑΠ, αλλά και σε κινήματα όπως οι φυτοφαγία και το κίνημα ευζωίας των ζώων. Τέλος αναφέρθηκε στην παράμετρο της πληροφορικής και έκλεισε λέγοντας για την χρήση του digital στις γονιδιακές πληροφοριές και της ψηφιοποίησης τους.
Ο κ.Βιτάλης αναφέρθηκε στην αύξηση των εναλλακτικών επιλογών ζάχαρης και πρωτεϊνών, στις βιοδιασπώμενες συσκευασίες και τα λειτουργικά τρόφιμα και σημείωσε ότι δημιουργείται η κατάλληλη στιγμή για τη βιομηχανία τροφίμων να αναπτύξει καινοτομία. Αναφέρθηκε επίσης στο cow free burger, το 3D printing food καιτα nutritional genomics. Σημείωσε ότι το πρώτο τεχνητό burger φτιάχτηκε το 2013 με κόστος 300.000 δολάρια και το 2017 το κόστος μειώθηκε σε 11 δολάρια. Ανέφερε ότι και στην Ελλάδα έχουμε δει εξαιρετικές ιδέες να εφαρμόζονται πχ τσιπούρα ποτισμένη με ούζο ή τσίπουρο και σαλάμι αέρος εμποτισμένο με πολυφαινόλες ελιάς, ειδικό γιαούρτι που μειώνει τις χοληστερόλες, επισημαίνοντας ότι αυτό το προϊόν της Δωδώνης απέσπασε βραβείο σε διαγωνισμό καινοτομίας. Αναφέρθηκε στην τεχνολογία που δημιούργησε το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών με τη στήριξη της Δωδώνης, γνωστή ως τροφομετρία, η οποία αφορά στην ανάλυση με φασματογράφους μάζας του τροφικού αποτυπώματος δειγμάτων φέτας από όλη την Ελλάδα. Προέκυψε ότι η φέτα από όλες της περιοχές της χώρας περιέχει 489 διαφορετικές πρωτεΐνες, γεγονός που την καθιστά ένα από τα πλουσιότερα σε πρωτεΐνες είδη τυριού παγκοσμίως. Περιέχει πρωτεΐνες για τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού, με αντιμικροβιακή δράση, που ελέγχουν τα μικρόβια του εντέρου, που σχετίζονται με τις βιταμίνες D και B12. Ανιχνεύτηκαν επίσης πρωτεΐνες, που συνδέονται με τη λειτουργία των νεφρών, του νευρικού συστήματος, τη χοληστερίνη και την πίεση. Αναφέρθηκε επίσης στη νέα μέθοδο για ιχνηλασιμότητα του χρησιμοποιούμενου γάλακτος και την προσπάθεια για δημιουργία ένωσης φέτας στη χώρα μας.
Η κα Νιτσιάκου τόνισε ότι κάθε επιχείρηση πρέπει να υιοθετεί μία οικολογική συμπεριφορά και ανέφερε ότι η Νιτσιάκος χρησιμοποιεί μεθόδους εξοικονόμησης ενέργειας, βιολογικό καθαρισμό. Τόνισε ότι πρέπει να εναρμονιστεί η παραγωγή με την τεχνολογική επανάσταση χωρίς όμως να ξεχάσουμε τις ρίζες μας. Επισήμανε ότι δεν είναι μόνο ο τουρισμός βαριά βιομηχανία της χώρας, αλλά και η βιομηχανία τροφίμων. “Να ταξιδέψουμε το όνομα της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο” δήλωσε, σχολιάζοντας ότι η γεύση δεν έχει γλώσσα και σύνορα, αλλά έχει υψηλές απαιτήσεις. Ανέφερε ότι η αγορά της βιομηχανίας τροφίμων στην Ελλάδα αποτελείται από 1.200 επιχειρήσεις που παράγουν το 4% ΑΕΠ, απασχολεί 460.000 εργαζόμενους και είναι δεύτερη στις εξαγωγές μετά τα πετρελαιοειδή. Τόνισε ότι τα κυριότερα προβλήματα είναι η έλλειψη μακροχρόνιας στρατηγικής, η απουσία μηχανισμού συντονισμού έρευνας και καινοτομίας και η έλλειψη κινήτρων για την εφαρμογή της, και φυσικά όπως είπε “η γραφειοκρατία, η γραφειοκρατία, η γραφειοκρατία”.
Ο κ.Σαράντης σημείωσε ότι για να μιλήσουμε για το μέλλον πρέπει να θυμηθούμε από που ερχόμαστε και ανέφερε την εμπειρία του από 40 έτη στο χώρο της τυροκομίας, τονίζοντας ότι τα προϊόντα έχουν γίνει ασύγκριτα καλύτερα και περισσότερο ασφαλή, αλλά και η βιομηχανία πιο φιλική στο περιβάλλον. Εξέφρασε τη χαρά του που μαζί με τον αδερφό του έλυσαν κλαδικά προβλήματα στη διαδικασία παραγωγής και την έρευνα για νέα προϊόντα. “Το 1990 ήταν πολύ λίγες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούσαν υπολογιστές οι περισσότεροι αυτοματισμοί ήταν ηλεκτρικοί. Το 2000 πολύ λίγες οι εταιρείες που δεν έχουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές στα μηχανήματα. Το 2010 λίγα εργοστάσια δεν έχουν controlroom. Και σήμερα γίνεται η ψηφιοποίηση της παραγωγής και όλα αυτά δίνουν ασφάλεια στην παραγωγή του προϊόντος, βοηθούν την ιχνηλασιμότητα, να εντοπιστεί που έγινε λάθος και να διορθωθεί” ανέφερε. “Σήμερα δεν πρέπει να είσαι μόνο γαλατάς ή τυροκόμος, πρέπει να ξέρεις και από ηλεκτρονικές εφαρμογές ” δήλωσε επίσης. Εξήγησε ότι το νομοθετικό πλαίσιο για τα τρόφιμα και ιδίως για τα γαλακτοκομικά είναι “μία οπισθoδρομική κομπανία”.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr