Ο Τραμπ «δεν είδε ποτέ τους Ευρωπαίους ως συμμάχους»
«Ποτέ δεν είδε τους Ευρωπαίους ως συμμάχους, αλλά ως σκοτεινές φιγούρες που δεν ήθελαν τίποτα καλό για την Αμερική», σχολίασε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για τον Τραμπ τον Οκτώβριο του 2020. Ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Γιούνκερ ήταν ένας από τους λίγους πολιτικούς που εξακολουθούσαν να τα πηγαίνουν σχετικά καλά με τον Αμερικανό μεγιστάνα.
Παρ' όλα αυτά, δήλωσε σε συνέντευξή του για τον Τραμπ: «Έλεγε συνεχώς στον εαυτό του, ακόμη και σε συναντήσεις, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν μια εφεύρεση για να ελαχιστοποιήσει την αμερικανική επιρροή στον κόσμο».
Κόντρα με Μέρκελ για τις αμυντικές δαπάνες
Σύμφωνα το γερμανικό ARD, η πρώτη θητεία του Τραμπ ξεκίνησε αρκετά «άτσαλα» για το ΝΑΤΟ το 2017. Σε μια ομιλία του στην τελετή εγκαινίων της ολοκαίνουργιας έδρας στις ανατολικές Βρυξέλλες το 2017: «Τα τελευταία οκτώ χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δαπανήσει περισσότερα για την άμυνα από ό,τι όλες οι άλλες χώρες του ΝΑΤΟ μαζί» δήλωσε ο Τραμπ στους συγκεντρωμένους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Αυτό δεν είναι δίκαιο για τους Αμερικανούς φορολογούμενους, υποστήριξε. «23 από τα 28 κράτη μέλη δεν πληρώνουν αυτά που πρέπει για την άμυνα!» φώναξε.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα μπορούσε να αισθανθεί ότι της απευθυνόταν προσωπικά, καθώς οι γερμανικές αμυντικές δαπάνες είχαν φτάσει στο χαμηλό επίπεδο του 1,2% περίπου του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος εκείνη την περίοδο, πολύ μακριά από τον στόχο του 2% που υποχρεούνταν κανονικά. Ο Τραμπ δεν σταμάτησε να το καταγγέλλει, λέγοντας ότι το είχε συζητήσει το ζήτημα με τον Γενικό Γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ο έπαινος του Ρούτε για τον Τραμπ
«Χάρη στον Ντόναλντ Τραμπ, αυξήσαμε τις αμυντικές μας δαπάνες», εξήγησε βέβαια με βάση τα παραπάνω ο Μαρκ Ρούτε, ο οποίος ανέλαβε πριν από λίγο καιρό τα καθήκοντά του ως νέος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει όσους ανησυχούν για το ενδεχόμενο της επανεκλογής του Ρεπουμπλικανού μεγιστάνα.
Εντός του ΝΑΤΟ, ωστόσο, ακούγεται ότι η συμμαχία πρέπει να λειτουργήσει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην βυθιστεί σε υπαρξιακή κρίση από μια δεύτερη θητεία του Τραμπ.
Ο ίδιος, ο Τραμπ, άλλωστε δήλωσε ότι θα βοηθούσε μόνο τις χώρες που «πληρώνουν τους λογαριασμούς» σε περίπτωση επίθεσης. Αν δεν το κάνουν, θα έδινε στον Βλαντίμιρ Πούτιν το «ελεύθερο».
Το πρόβλημα της προετοιμασίας για το χειρότερο σενάριο
«Η ιδέα ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να γίνει «ανθεκτικό» στον Τραμπ είναι μια ψευδαίσθηση», εξηγεί ο Μάρκο Όβερχαους, ειδικός σε θέματα ΗΠΑ στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων και Ασφάλειας (SWP). «Θα ήταν πολύ δύσκολο να προετοιμαστούμε για την ακραία περίπτωση - ο Τραμπ να οδηγεί τις ΗΠΑ εκτός ΝΑΤΟ ή να αποσύρει μεγάλο αριθμό αμερικανικών στρατευμάτων από την Ευρώπη», συμπληρώνει.
«Oι ευρωατλαντικές σχέσεις, ιδίως όσον αφορά την άμυνα, είναι δομικά εντελώς ανισόρροπες», υπογραμμίζει ακόμα ο Όβερχαους, ο οποίος πρόσθεσε ότι το 75% του βάρους πέφτει στις ΗΠΑ και το 25% στους Ευρωπαίους.
Από τη σκοπιά του ΝΑΤΟ, θα ήταν ευτύχημα αν η Καμάλα Χάρις επικρατούσε στις εκλογές, ώστε τα ευρωπαϊκά του μέλη να κερδίσουν χρόνο για την αναβάθμιση των αμυντικών τους υποδομών. Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών, όσο το μέλλον των ευρωατλαντικών σχέσεων «αιωρείται», η Ευρώπη θα πρέπει να αυξήσει τους ρυθμούς «αυτονόμησης» της αμυντικής της ικανότητας και της στρατιωτικής της απεξάρτησης από τις ΗΠΑ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr