Άλλωστε, την πρόθεση να καταβάλει τον Δεκέμβριο ακόμα 8 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή του χρέους ανέδειξε στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, έχοντας κατά νου τις επόμενες αξιολογήσεις από οίκους αλλά και τη σημερινή εικόνα του χρέους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το ελληνικό χρέος εμφανίζεται αυξημένο καθώς ενσωματώθηκαν στον δείκτη χρέους οι αναβαλλόμενοι τόκοι οδηγώντας σε αύξηση του ως ποσοστό του ΑΕΠ ύψους 12,4 δισ. ευρώ. Το ύψος τους στο τέλος του 2024 θα φτάσει στα 13,5 δισ. ευρώ.
Έτσι, για να βελτιωθεί το “προφίλ” προγραμματίζεται στις 15 Δεκεμβρίου αποπληρωμή υποχρεώσεων ύψους 7,93 δισ. ευρώ που λήγουν το 2026, το 2027 και το 2028, μετά το «πράσινο φως» που δόθηκε από τον ESM να καταβάλει πρόωρα το αντίστοιχο ποσό.
Σημειώνεται, ότι πρόκειται για ποσό από το δάνειο από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης που σύναψε η χώρα το 2010 με τις χώρες ευρωζώνης ήταν 52,8 δισ. ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής από το 2020 έως τα 2040 (επιτόκιο euribor 3 μηνών + 0,5%) και με τις κινήσεις πρόωρης εξαγοράς έχει μειωθεί στα 32,3 δισ. ευρώ.
Η προεξόφληση θα πραγματοποιηθεί με χρήματα από το μαξιλάρι διαθεσίμων των 15,8 δισ. ευρώ καθώς ένα ποσό της τάξης των 5 δισ. ευρώ θα αντληθεί από αυτό ενώ τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τα repos των φορέων της γενικής κυβέρνησης .
Η κίνηση αυτή στηρίζεται ουσιαστικά στα “ρωμαλέα” ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, αλλά και στο ότι οι δανειακές ανάγκες για το 2025 είναι αρκετά περιορισμένες καθώς δεν ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ.
Επίσης, από φέτος τρέχει και η αποπληρωμή των δανείων του EFSF ύψους 141,8 δισ. ευρώ με αποπληρωμή το 2056 ενώ από το 2034 προστίθενται και τα 86 δισ. ευρώ από τον ESM έως το 2060, κάτι που φέρνει στο προσκήνιο διάφορα σενάρια για τις πληρωμές αλλά και τη διαχείριση του μαξιλαριού των διαθεσίμων, που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ενίσχυσε η Ν.Δ..
Στόχος είναι, άλλωστε, με βάση το ΥΠΕΘΟ και τον κ. Χατζηδάκη, η μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ να πάει στο 133,4% το 2028, αλλά και να περιοριστεί σε απόλυτα μεγέθη.
Οι κινήσεις αυτές βέβαια πέρα από τις “ανάσες” στις δαπάνες αποπληρωμής στοχεύουν, για το 2025 και στην εξασφάλιση της επενδυτικής βαθμίδας από την Moody’s, τον μοναδικό από τους οίκους αξιολόγησης που δεν έχει αναβαθμίσει το ελληνικό αξιόχρεο αλλά και να ανέβει η ελληνική οικονομία περισσότερα «σκαλιά» πλησιάζοντας τη βαθμίδα με το Α+ που είχε το 2010.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr