Ειδικότερα, τα συγκριτικά στοιχεία για την κατανάλωση αλκοόλ στην Ευρώπη καταδεικνύουν ότι η κατά κεφαλήν κατανάλωση στην Ελλάδα ανέρχεται σε 10,3 λίτρα ετησίως, τη στιγμή που ο μέσος όρος για την υπόλοιπη Ευρώπη είναι 10,9.
Ωστόσο, η υψηλή κατανάλωση που χαρακτηρίζει σταθερά τη Βόρεια Ευρώπη δεν θα μπορούσε να αποτελέσει ασφαλές μέτρο σύγκρισης για μία μεσογειακή χώρα, όπου τα καταναλωτικά πρότυπα διαφέρουν σημαντικά. Είναι γεγονός ότι το μεσογειακό πρότυπο διακρίνεται από τη συχνή μεν αλλά με μέτρο κατανάλωση. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η κατανάλωση αλκοόλ στην Ελλάδα και γενικά στη Νότια Ευρώπη παραμένει διαχρονικά σταθερή με ελαφρώς πτωτικές τάσεις.
Πώς η μετριοπαθής κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική για την υγεία
Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι, για όσους επιλέγουν να απολαμβάνουν το αλκοόλ, η μετριοπαθής κατανάλωση μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία. Ειδικότερα, έχει αποδειχθεί ότι το κόκκινο κρασί και το ουίσκι μπορούν να προάγουν την καλή καρδιαγγειακή υγεία. Όταν η κατανάλωση γίνεται με μέτρο, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θρομβώσεων και να αποτελέσει ασπίδα κατά της στεφανιαίας νόσου. Επιπλέον, μία σειρά από πολυετείς έρευνες έχει οδηγήσει τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι, μεταξύ άλλων, το αλκοόλ σε μικρές ποσότητες συμβάλλει στην ενδυνάμωση της μνήμης, διευκολύνει την πέψη και επιδρά θετικά στην ενδυνάμωση των οστών, καθώς μπορεί να αυξήσει την οστική πυκνότητα.
Οι γιατροί επιμένουν ωστόσο, ότι οι καταναλωτές πρέπει να ενημερώνονται για τις βλαβερές επιπτώσεις του αλκοόλ, ώστε να αποφεύγουν την υπερβολική κατανάλωση και να γνωρίζουν σε ποιες περιπτώσεις η κατανάλωση πρέπει να αποφεύγεται εντελώς, όπως στην περίπτωση των ανηλίκων, των γυναικών σε κατάσταση εγκυμοσύνης, πριν ή κατά την οδήγηση και σε περίπτωση φαρμακευτικής αγωγής σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.
Τι κάνει η βιομηχανία παγκοσμίως για τη μείωση της επιβλαβούς κατανάλωσης αλκοόλ
Στο πλαίσιο αυτό, η βιομηχανία οινοπνευματωδών ποτών παγκοσμίως αλλά και στη Ελλάδα, σε εναρμόνιση με τη Στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το Αλκοόλ, από το 2012 ακολουθεί εθελοντικά 5 δεσμεύσεις με σκοπό τη μείωση της επιβλαβούς κατανάλωσης αλκοόλ, οι οποίες αφορούν στη(ν):
§ μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ από ανήλικα άτομα
§ ενδυνάμωση του κώδικα δεοντολογίας που εφαρμόζεται στο marketing των προϊόντων
§ ενημέρωση των καταναλωτών και ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων με υπευθυνότητα
§ μείωση του φαινομένου της οδήγησης υπό την επίδραση αλκοόλ
κινητοποίηση της ευρύτερης αλυσίδας διάθεσης του ποτού.Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr