Με συνέπεια, στην κατασκευαστική πιάτσα να αναρωτιούνται εάν έχουμε κάποιου είδους αναβίωση σχεδίων ή αν επρόκειτο για μια… απλή ερώτηση που πάντως όλο κάτι θα… «υπονοούσε».
Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, στις 19 Ιανουαρίου 2016 παρουσιάστηκε στο Δημαρχείο Ηλιούπολης πρόταση για την υπόγεια σύνδεση της Λεωφόρου Βουλιαγμένης με τη Δυτική Περιφερειακή Υμηττού.
Πρόκειται για τμήμα των περίφημων επεκτάσεων της Αττικής Οδού, που επιχειρήθηκε να υλοποιηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν ανεπιτυχώς, με τους εργολάβους τότε να προτείνουν ακόμα και την υλοποίηση του project με ίδια κεφάλαια (στις καλές εποχές…) με αντάλλαγμα τη χρονική παράταση της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού.
Στην ερώτηση του ο Γιάννης Μανιάτης ρωτά αν είναι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης η υλοποίηση ενός τέτοιου μεγέθους υπερτοπικής εμβέλειας και πρώτης προτεραιότητας για της Αττική και αν υπάρχει διάθεση να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες του χρηματοδοτικού εργαλείου του Σχεδίου Γιουνκέρ για να μπορέσει να υλοποιηθεί.
Υπενθυμίζεται ότι η σύνδεση της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού με το νότιο τμήμα της Αθήνα και συγκεκριμένα με τη Λ. Βουλιαγμένη στο ύψος του Ελληνικού είχε έρθει στο προσκήνιο πριν από περίπου 10 χρόνια, όταν ο τότε Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς είχε παρουσιάσει ένα συνολικό σχέδιο για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού, με επεκτάσεις προς Ραφήνα, προς Σπάτα (αεροδρόμιο), προς Λαύριο, με την προέκταση της Λεωφόρου Κύμης κ.λπ.
Βέβαια, το σχέδιο Σουφλιά ύψους άνω του 1,5 δισ. ευρώ «πάγωσε», ενώ τα επόμενα χρόνια, παρουσιάστηκε ένα σαφώς πιο μικρό σε μέγεθος και κόστος σενάριο, επί πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου, με την υπόγεια επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού μέχρι τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης να αποτελεί το βασικό «μενού».
Τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπό σκέψη είναι το κατά πόσο μπορεί να προχωρήσουν δύο κομμάτια, η επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής προς τη Λ. Βουλιαγμένης, με στόχο να «κουμπώνει» με την αξιοποίηση του Ελληνικού, αλλά και η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης προς την εθνική οδό.
Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι εάν η ερώτηση Μανιάτη «κρύβει ζουμί», τα όποια σχέδια τυχόν υπάρχουν στο υπουργείο Υποδομών λογικά θα είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο καθώς έργα τέτοιου μεγέθους απαιτούν χρηματοδότηση. Θα γίνει, εάν όντως υπάρχουν τέτοια πλάνα, ως δημόσιο έργο; Θα αναβιώσει το μοντέλο της σύμβασης παραχώρησης; Θα προωθηθεί ως ΣΔΙΤ; Θα μπει στο ΕΣΠΑ, στο πακέτο Γιουνκέρ για τις υποδομές; Υπάρχουν διαθέσιμα ιδιωτικά ή τραπεζικά κεφάλαια;
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr