Μάλιστα, έσπευσε να πει πως, «η εγχώρια κεφαλαιαγορά έχει προεξοφλήσει πολλά αρνητικά νέα. Όταν δείχνουν ότι ομαλοποιούνται οι συνθήκες στις αγορές (σ.σ. για παράδειγμα να αποκλιμακωθεί σχετικά η τιμή του πετρελαίου), δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ένα rebound 10 με 15% σε μόλις 10 μέρες.
Το ζήτημα είναι να προχωρήσει η χρονιά με ότι κι αν επιφυλάσσει και βεβαίως να μην επηρεαστεί η η ελληνική οικονομία, η οποία παρά την κρίση, εμφανίζει δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης περίπου κατά 3,6%».
Για τις ελληνικές τράπεζες, ο κ. Καραμούζης εμφανίζεται αισιόδοξος. Ο κλάδος στην Ελλάδα παραμένει αλώβητος και τα όποια προβλήματα υπάρξουν, προέρχονται από τις δευτερογενείς επιπτώσεις της κρίσης.
Ο ίδιος θεωρεί ότι η επέκταση σε αγορές, όπως η Πολωνία, στην οποία έχει ισχυρή παρουσία ο όμιλος της Eurobank, όπου υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης, με μεγάλη ψαλίδα μεταξύ χορηγήσεων και καταθέσεων, οι ελληνικές τράπεζες θα εξακολουθήσουν να αποκομίζουν οφέλη και να έχουν σημαντικά έσοδα, όταν στο εξωτερικό τα αντίστοιχα πιστωτικά ιδρύματα καταγράφουν μεγάλες διαγραφές ζημιών.
Ο κ. Καραμούης όμως, διαχωρίζει τις «αγορές του εξωτερικού», λέγοντας ότι άλλο Πολωνία και άλλο Ουκρανία. Ενω διαφορετική είναι και η περίπτωση της Τουρκίας, καθώς υπάρχει ανησυχία για χειροτέρευση μακροοικονομικών συνθηκών.
Πλην όμως, άφησε να εννοηθεί ότι ο όμιλος θα επεκτείνει την παρουσία του στη γειτονική χώρα, στην οποία λειτουργεί ήδη χρηματιστηριακή εταιρεία.
Ο κ. Καραμούζης σημείωσε ότι αποτέλεσμα της κρίσης είναι να παγώσουν τα deals. Πολύ δύσκολα θεωρεί ότι θα γίνουν πια επιχειρημτικές συμφωνίες με μετρητά. Τα hedge funds ξκαι τα private equity funds έχουν μεγάλη ρευστότητα που ανέρχεται στα 4 με 5 δις. δολάρια, ενώ υπάρχουν περιθώρια δανεισμού τους, διπλασιάζοντας τα διαθέσιμα κεφάλαια σε 8 με 9 δις. δολάρια.
Οι συγχωνεύσεις με ανταλλαγή μετοχών, σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank, θα πρέπει να έχει ως βάση το management και τη διοικητική δομή, ενώ θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να υπάρχουν συνέργειες για την αποκομιδή εσόδων στην Ελλάδα.
Σε σχέση με την κρίση επισημαίνει ότι οι ξένοι αναλυτές έχουν μειώσει λίγο τους απόλυτους αριθμούς στους στόχους των τραπεζών, αλλά έχουν περικόψει σημαντικά τους πολλαπλασιαστές κερδών κι αυτό διότι υπάρχει ανησυχία μήπως τα business plans για τα επόμενα χρόνια δεν είναι επιτεύξιμα.
Μιλώντας γενικώς για τις μικρές αγορές (συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής) έκανε λόγο για ασύμμετρη εποπτεία. Οι εγχώριοι επενδυτές, όπως είπε ελέγχονται πιο σκληρά από τους ξένους, τη στιγμή που η μεταχείριση θα έπρεπε να ήταν ίδια.
Για δε την Ελλάδα, το θέμα του φόρου των συναλλαγών και της φορολογίας στη διαχείριση απομακύνει τους ξένους επενδυτές. Τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, όπως είπε, θα δημιουργηθεί η πλατφόρμα της «Τιρκουάζ», όπου όλα τα μεγάλα πακέτα και οι απευθείας συναλλαγές θα γίνονται όχι μόνο εκεί, αλλά γενικότερα σε νέες πλτφόρμες συναλλαγών.
Η μείωση του τζίρου στο Χ.Α., υποστηρίζει ο κ. Καραμούζης, δεν είναι τυχαία. Ο ανταγωνισμός εντείνεται και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα. Για δε τον όμιλο πρόβλημα δεν υπάρχει διότι διαθέτει χρηματιστηρικές εταιρείες, σε αγορές όπως η Τουρκία, η Βουλγαρία και η Σερβία. Πηγαίνουμε, όπως είπε, πιο επιθετικά στον ιδιώτη επενδυτή και τον θεσμικό.
Για την ΕΧΑΕ, στην οποία ο όμιλος έχει συμμετοχή περίπου 5%, είπε ότι σε βάθος χρόνου θα πρέπει να σταθμίσεις τις εναλλακτικές της.
Ως προς το αν η κρίση θα επιβαρύνει τις επιχειρήσεις και την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους, είπε πως δεν βλέπει χειροτέρευση στην αποπληρωμή των δανείων, αν και είναι προετοιμασμένος για «κανόνια», χάριν της μετατόπισης του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος. Οι αρνητικές εξελίξεις πριν από χρόνια στον κατασκευαστικό κλάδο, ανέφερε, δημιούργησε πιο ισχυρούς κατασκευαστικούς ομίλους.
Λίγο πιο πριν ο γενικός δείκτης του Χ.Α. εκινείτο οριακά στις 3.659 μονάδες, με τη πλειοψηφία των μετοχών να εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με απώλειες, 145, έναντι 66 ανοδ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr