Στο roadshow συμμετείχαν 13 εταιρείες από τη κατηγορία της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Συγκεκριμένα, οι διαχειριστές έκαναν «φύλλο και φτερό» τα οικονομικά στοιχεία που παρουσίασαν οι εκπρόσωποι των εισηγμένων της Lamda Development, Μοtor Oil, Καλπίνης Σίμος, ΜΕΤΚΑ, Σφακιανάκης, Δάιος, Βωβός, Τράπεζα Αττικής, Κορρές, Σωληνουργεία Κορίνθου, Aegean Airlines και Sprider.
Μιλώντας στο «R» ο αντιπρόεδρος της Merit ΑΧΕΠΕΥ κ. Δ. Λευτάκης, από τους βασικούς συντονιστές της εκδήλωσης είπε ότι, "οι ξένοι ρωτούσαν κυρίως για το cash flow των εισηγμένων σε συνάρτηση με το δανεισμό των επιχειρήσεων. Θεωρούν ότι οι αγορές των Βαλκανίων έχουν πλέον κλείσει και ζητούν επίμονα να μάθουν αν υπάρχει προοπτική και σχέδιο δραστηριοποίησης σε άλλες αγορές, στη Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, όπως είναι η Πολωνία, η Ουκρανία, η Ρωσία, αλλά και για τη Τουρκία, στην οποία υπάρχουν ακόμα περιθώρια διείσδυσης.
Ένα άλλο θέμα που έθεταν, σημαντικό σε περιόδους κρίσεων, όπως η σημερινή ήταν η μερισματική πολιτική που ακολουθούν οι εισηγμένες και βεβαίως ρωτούσαν για το profil των managers στις εισηγμένες».
Για το αν η εγχώρια κεφαλαιαγορά διαφοροποιείται από τις ξένες παρά την ύφεση στα χρηματιστήρια, ο κ. Λευτάκης υποστήριξε ότι. «οι ξένοι που δραστηριοποιούνται στο Χ.Α. έχουν μακροχόνιο ορίζοντα επενδύσεων. Μιλάμε για επενδύσεις 5ετίας και 8ετίας. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνδέονται με τις επιλογές της Πολιτείας, όπως τα κίνητρα για επενδύσεις και η φορολογία».
Στο ερώτημα αν οι ξένοι ασκούν παρέμβαση στο management των εταιρειών, ο κ. Λευτάκης αναφέρει ότι, «οι ξένοι οίκοι έχουν σταθεί δίπλα σε πολλές εταιρείες (ανέφερε τα παραδείγματα της Alapis και της Sprider), προσφέροντάς τους μέσω των placements, ρευστότητα».
Ως προς τη πορεία των αγορών, ο αντιπρόεδρος της Merit μετέφερε την άποψη που εκφράζεται διεθνώς ότι δηλαδή, «μέχρι και στο δεύτερο τρίμηνο του 2008, θα αποτυπώνεται το πρόβλημα των subprimes. Για την Ελλάδα όμως, οι ξένοι οίκοι περιμένουν κινήσεις από τις ελληνικές τράπεζες, να προβούν σε εξαγορές και συγχωνεύσεις, οι οποίες θα λειτουργήσουν ώς ανάχωμα στη κρίση που διέρχεται ο χρηματοοικονομικός κλάδος σε ΗΠΑ και Ευρώπη».
Ο ίδιος μάλιστα υποστηρίζει ότι, « οι αγορές πια, είναι δίκαια αποτιμημένες. Όποιος τοποθετηθεί στο τέλος του δευτέρου τριμήνου σε αμερικανικές τράπεζες και με το δολάριο στα τάρταρα σε σχέση με το ευρώ, σε δύο με τρία χρόνια θα σημειώσει μεγάλες υπεραξίες. Οι αγορές είναι δίκαια αποτιμημένες, αλλά timing εισόδου δεν μπορούμε ακόμη να προσδιορίσουμε».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr