Στο βαρόμετρο καταγράφηκαν, μεταξύ άλλων, οι αντιλήψεις των συμβούλων για τις προτεραιότητες που πρέπει να έχει η κυβέρνηση για να ενισχυθεί περαιτέρω η επιχειρηματικότητα, καθώς και αυτές που άπτονται της βέλτιστης χρήσης των χρηματοδοτικών εργαλείων.
Καταρχάς, οι σύμβουλοι θεωρούν ότι οι δύο πρώτες προτεραιότητες που θα πρέπει να θέσει η κυβέρνηση για να ενισχύσει περαιτέρω την επιχειρηματικότητα είναι η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και η μείωση, ει δυνατόν, η εξάλειψη της γραφειοκρατίας και η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ, του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κ.ά. Και οι δύο αυτές ευρείες προτάσεις είχαν σκορ 4,63 σε κλίμακα Likert 1-5.
Δεύτερη σε σπουδαιότητα σύσταση, με σκορ 4,43, είναι η σταθερότητα του φορολογικού και ασφαλιστικού περιβάλλοντος, η οποία θα καταστήσει ελκυστικότερο το περιβάλλον εντός του οποίου λειτουργούν οι επιχειρήσεις και θα ενισχύσει τις επενδύσεις.
Αρκετά χαμηλότερη θεωρείται η σημασία του στόχου ενίσχυσης της απασχόλησης, το σκορ της οποίας ήταν 3,93. Αναφέρθηκαν επίσης η ανάγκη σύνδεσης των πανεπιστημιακών προγραμμάτων με την αγορά εργασίας και η δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για τις μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις που αποτελούν πολύ σημαντικό τμήμα της ελληνικής οικονομίας.
Δεύτερον, όσον αφορά τη χρήση των υπαρχόντων χρηματοδοτικών εργαλείων, οι σύμβουλοι αναγνωρίζουν ότι σήμερα η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και των διαδικασιών των επιχειρήσεων είναι πρωταρχικής σημασίας. Έτσι, προκρίνεται ως πρώτος στόχος, με σκορ 4,52, η ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων.
Στην κλίμακα των προτεραιοτήτων ακολουθεί με σκορ 4,11, η χρηματοδότηση δράσεων που αυξάνουν την εξωστρέφεια και διευκολύνουν τις επιχειρήσεις να ανοιχθούν σε νέες αγορές ούτως ώστε να συνεχιστεί η ανοδική πορεία των εξαγωγών.
Τρίτη προτεραιότητα με σκορ 4,09, είναι η χρηματοδότηση για την ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας των επιχειρήσεων με σκοπό την προώθηση των επενδύσεων στους σημαντικούς αυτούς τομείς και ενίσχυση των ανταγωνιστικών τους πλεονεκτημάτων.
Τέλος, με σκορ 4,07, οι σύμβουλοι προκρίνουν την παροχή κονδυλίων για την ενεργειακή μετάβαση των επιχειρήσεων, που αναμφιβόλως αποτελεί αδήριτη ανάγκη, ιδίως στο σημερινό γεωπολιτικό περιβάλλον.
Οι ανασχετικοί παράγοντες στην επιχειρηματική δράση
Σύμφωνα με τον ΣΕΣΜΑ, δεν υπήρξαν σημαντικές μεταβολές στις αντιλήψεις των συμβούλων για τα προσκόμματα στην επιχειρηματική δράση μεταξύ πρώτου και δευτέρου τριμήνου εκτός από την αύξηση της σημασίας των ελλείψεων σε καταλλήλως εκπαιδευμένο προσωπικό οι οποίες έχουν καταστεί το δεύτερο σε σημασία εμπόδιο.
Η λειτουργία της δικαιοσύνης παρέμεινε στην πρώτη θέση. Στην τρίτη θέση με ίδιο σκορ ακολούθησαν η αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση και η έλλειψη σταθερότητας του φορολογικού συστήματος. Η τελευταία είχε πολύ χαμηλότερο σκορ το πρώτο τρίμηνο. Σκορ υψηλότερο του 3,5 είχαν επίσης η υψηλή φορολογία και η χαμηλή παραγωγικότητα του Δημοσίου Τομέα.
Δείτε εδώ ολόκληρη την έρευνα του ΣΕΣΜΑ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr