Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ το 31,2% των φορολογούμενων και των επιχειρήσεων που προσέφυγαν με ενδικοφανή προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών το διάστημα Ιανουαρίου -Ιουλίου δικαιώθηκαν.
Αναλυτικά, υποβλήθηκαν ενδικοφανείς προσφυγές για 5.286 υποθέσεις. Από τις 4.813 προσφυγές που παραπέμφθηκαν στη ΔΕΔ μέχρι τα τέλη Ιουλίου εξετάστηκαν οι 4.444. Από αυτές: 1.390 φορολογούμενοι δικαιώθηκαν 2.782 προσφυγές απορρίφθηκαν 21 φορολογούμενοι παραιτήθηκαν Σε 251 εξέπνευσε η προθεσμία για την εξέτασή τους (τέσσερις μήνες την υποβολή της προσφυγής).
Από το 2013, η ΔΕΔ, έχει δεχθεί μέχρι στιγμής 86.495 ενδικοφανείς προσφυγές, από τις οποίες περαιώθηκαν οι 82.336. Σε 19.997 περιπτώσεις ή στο 25,90% , η ΔΕΔ ακύρωσε εν όλω ή εν μέρει τις αποφάσεις του φοροελεγκτικού μηχανισμού και δικαίωσε εν όλω ή εν μέρει τους φορολογούμενους. Στις υπόλοιπες 62.339 περιπτώσεις οι προσφυγόντες δεν δικαιώθηκαν από τη ΔΕΔ και οι 32.821 από αυτούς προσέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια.
Να σημειωθεί ότι οι ενδικοφανείς προσφυγές είναι μια διαδικασία, που αποφορτίζει τη δικαιοσύνη, επιταχύνει διαδικασίες καθώς και αφορά την επανεξέταση των πράξεων της φορολογικής διοίκησης στο πλαίσιο της διοικητικής διαδικασίας σε επίπεδο φορολογικής διοίκησης. Μάλιστα, η νομοθεσία ορίζει ότι είναι υποχρεωτικό πριν οι υποθέσεις φτάσουν στα δικαστήρια να "περάσουν" πρώτα από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών.
Υπενθυμίζεται ότι από το 2013, που ξεκίνησε να λειτουργεί η ΔΕΔ, έχουν υποβληθεί πάνω απο 85.000 ενδικοφανείς προσφυγές, από τις οποίες εκδικάστηκαν οι 80.500 υποθέσεις. Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο η απόφαση επί της ενδικοφανούς προσφυγής εκδίδεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας 120 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της υπόθεσης στην αρμόδια φορολογική αρχή. Αν δεν εκδοθεί απόφαση και δεν ενημερωθεί σχετικά ο υπόχρεος ή δεν επιδοθεί η απόφαση, τότε θεωρείται ότι η ενδικοφανής προσφυγή έχει απορριφθεί από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και ο υπόχρεος έχει λάβει γνώση αυτής της απόρριψης κατά την εκπνοή της ανωτέρω προθεσμίας.
Από την 1η Φεβρουαρίου 2023 η ενδικοφανής προσφυγή υποβάλλεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά. Η υποχρέωση υποβολής αποκλειστικά, μέσω διαδικτύου, της ενδικοφανούς προσφυγής δεν ισχύει για τους φορολογούμενους κατοίκους εξωτερικού, στους οποίους παρέχεται εναλλακτικά η δυνατότητα χειρόγραφης υποβολής. Σε περίπτωση που υφίσταται αποδεδειγμένη αδυναμία ψηφιακής υποβολής, είναι δυνατή η χειρόγραφη υποβολή στην αρμόδια φορολογική αρχή.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr