Όπως αποκάλυψε, η αρχή θα γίνει με τον τουρισμό και θα ακολουθήσουν μεταξύ άλλων και οι ιχθυοκαλλιέργειες.
Αναλυτικά η ομιλία του κ. Γεωργιάδη:
«Ευχαριστώ πολύ τους διοργανωτές για την πρόσκληση και προσωπικά, τον κύριο Πετρίδη. Είμαι εδώ για να δείξω το μέγεθος της δέσμευσης και της προσωπικής μου, αλλά κυρίως της Κυβερνήσεως, στο να λύσουμε τα όποια πιθανά προβλήματα δημιουργούνται στην πορεία για νέες μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα.
Προσγειώθηκα από τις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από περίπου μία ώρα και ήρθα κατευθείαν εδώ, γιατί δεν ήθελα να φανεί ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης αδιαφορεί για το πολύ σημαντικό αυτό Συνέδριο, το οποίο έχει γίνει πράγματι θεσμός στη χώρα.
Ο κλάδος της Ιχθυοκαλλιέργειας παραδοσιακά ήταν ένας πολύ σημαντικός κλάδος για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, με σημαντικές επενδύσεις και πολύ μεγάλες εξαγωγές.
Πέρασε τη φάση που χρειάστηκε για την αναδιάρθρωσή του, όπως όλα στην Ελλάδα, βρέθηκε σε δύσκολες καταστάσεις τη δεκαετία 2010 – 2020, τώρα όμως έχοντας πλήρως εξυγιανθεί, έχοντας βρει σημαντικά κεφάλαια από το εξωτερικό προχωράει με πολύ μεγαλύτερη ένταση στις επενδύσεις που στο μέλλον θα αποφέρουν πιστεύω πολύ μεγάλα κέρδη.
Είναι προφανές ότι στην εποχή που ζούμε, οτιδήποτε συμβάλει στην επάρκεια της επισιτιστικής ασφάλειας αποτελεί ίσως σήμερα το νούμερο 1 επενδυτικό προορισμό - ίσως να ξεπερνάει και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - και η κρίση στην Ουκρανία αυτό το επέτεινε, το έκανε ακόμα μεγαλύτερο.
Άρα, είναι απολύτως προφανές ότι εδώ υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε αυτόν τον κλάδο και η Κυβέρνησή μας, όπως ανέφερε ο κύριος Υπουργός Οικονομικών, είναι εδώ για να χρηματοδοτήσει.
Υπάρχουν χρηματοδοτικοί πόροι και από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και από το νέο ΕΣΠΑ, σημαντικοί χρηματοδοτικοί πόροι που αναμένουν τα κατάλληλα επενδυτικά σχήματα και τις κατάλληλες επενδυτικές προτάσεις που θα κατευθύνονται κυρίως στην καινοτομία, στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας και στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έτσι ώστε να μπορούμε να διαθέτουμε αυτούς τους πόρους με ταχύτητα. Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα ξοδέψει χρήματα από το νέο ΕΣΠΑ μέσα σε αυτό το καλοκαίρι, όταν άλλες χώρες ακόμα δεν έχουν καν πάρει έγκριση του εθνικού τους σχεδίου.
Είμαστε εδώ λοιπόν και για να βρούμε λύσεις στο θέμα της χρηματοδότησης, είμαστε εδώ και για να βρούμε λύση στο χωροταξικό, που ξέρω ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ήδη ολοκληρώσει μια πολύ μεγάλη δουλειά για να προχωρήσουμε με μεγάλη ταχύτητα στις αναγκαίες διορθώσεις.
Δύο λόγια ακόμα, δεν θα σας κουράσω. Όμως, θα σας μεταφέρω αυτό που ζήσαμε με τον κύριο Υπουργό Οικονομικών, πριν από δύο μέρες στο Capital Link Forum, στη Ν. Υόρκη.
Εκεί ο CEO της Pfizer, Dr. Bourla πήρε το λόγο. Εξήγησε για ποιο λόγο η επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, η οποία αρχικά είχε ως συμφωνία να έχει 200 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, έχει φτάσει σήμερα τις 700 θέσεις εργασίας με στόχο να περάσει τις 1.000 θέσεις εργασίας μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου και είπε κάτι το οποίο είναι πολύ τιμητικό πιστεύω για την Κυβέρνησή μας, αλλά δεν σας το μεταφέρω για να πείτε “μπράβο” στην Κυβέρνηση.
Θα το μεταφέρω ως ένα μήνυμα ενός κολοσσού, ενός μεγάλου διεθνούς επενδυτού, ως ένα μήνυμα προς την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, άρα και προς εσάς.
«Στην Ελλάδα», είπε ο Dr. Bourla, «έχουμε μια Κυβέρνηση που ό,τι υπόσχεται ό,τι θα κάνει, το κάνει». Και αυτό είναι που κυρίως χρειάζεστε εσείς για να ξέρετε όταν θα κάνετε την επένδυσή σας. Οποιοδήποτε πρόβλημα τυχόν βρεθεί στο δρόμο και σε όλες τις επενδύσεις - προβλήματα προκύπτουν γιατί έτσι είναι η ζωή, δεν μπορώ να σας υποσχεθώ ότι δεν θα βρεθεί κανένα πρόβλημα μπροστά- όσοι με ξέρετε και έχουμε ήδη συνεργαστεί για να λύσουμε προβλήματα, γνωρίζετε πολύ καλά ότι είμαστε μια Κυβέρνηση που όταν προκύπτει το πρόβλημα βρίσκετε πάντα τον κατάλληλο άνθρωπο για να μιλήσετε, να σας ακούσει καλόπιστα και να συνεργαστείτε για να λυθεί και να πάμε παρακάτω.
Γιατί το πνεύμα αυτής της Κυβερνήσεως είναι ότι σεβόμαστε τα χρήματα και το χρόνο των άλλων ανθρώπων και από την επιτυχία των δικών σας επενδύσεων πρόκειται να έχει επιτυχία και η χώρα με τα αποτελέσματα που βλέπετε, τη συνεχόμενη μείωση της ανεργίας κόντρα σε όλες τις προβλέψεις, την βελτίωση των δημοσίων οικονομικών κόντρα σε όλες τις προβλέψεις και τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας μέσα ίσως στο πιο ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον των τελευταίων 80 ετών.
Μέσα σε αυτή την παγκόσμια αστάθεια, η Ελλάδα κατορθώνει και σήμερα να είναι μια σταθερή χώρα, η οποία καταφέρνει να προσελκύει νέες επενδύσεις. Σας διαβεβαιώ ότι και το 2022, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα είναι μια χρονιά πάρα πολύ καλή για τις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. Και αυτό δείχνει ότι η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα αναγνωρίζει αυτά που κάνουμε και μας εμπιστεύεται.
Αυτό θέλουμε να πετύχουμε και στον δικό σας κλάδο τον οποίο επαναλαμβάνω δεν τον υπολογίζουμε στα λόγια, τον έχουμε συμπεριλάβει σε όλα τα χρηματοδοτικά μας εργαλεία και σε όσα προβλήματα προέκυψαν ήμασταν από πάνω για να τα λύσουμε και το ίδιο θα κάνουμε και στο μέλλον.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, καλές δουλειές».
Δημοσιογράφος: Επειδή προηγουμένως μιλούσα εδώ με διάφορους ανθρώπους του κλάδου, κύριε Υπουργέ και μου έλεγαν δυο πράγματα θα ήθελα να μας πείτε για αυτά. Πρώτον, έχουμε νέο Αναπτυξιακό. Επίκεινται υπουργικές αποφάσεις να εξειδικεύσουν κλπ. Αυτά πότε περίπου θα τα δουν για τον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας;
Κος Γεωργιάδης: Έχουμε ψηφίσει το νέο Αναπτυξιακό και είμαστε στη φάση να βγάλουμε τα λεγόμενα “καθεστώτα”. Είχαμε πει στη Βουλή ότι τα πρώτα καθεστώτα θα αρχίσουν να βγαίνουν τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου και αυτή η δέσμευση παραμένει. Αρχές Μαΐου, μετά το Πάσχα δηλαδή, θα βγουν τα πρώτα καθεστώτα. Τα πρώτα θα είναι για τον τουρισμό, αλλά αμέσως μετά θα είναι και για ιχθυοκαλλιέργειες. Άρα, μέχρι τον Ιούνιο θα είναι έτοιμα για να μπορούν να μπουν στο νέο αναπτυξιακό νόμο.
Δημοσιογράφος: Και στην περίπτωση στρατηγικών επενδύσεων, αν δεν κάνω λάθος σήμερα έχετε και την Διυπουργική των Στρατηγικών Επενδύσεων.
Κος Γεωργιάδης: Σήμερα έχουμε, στις 15:00, τη Διυπουργική Στρατηγικών Επενδύσεων στην οποία προεδρεύω. Μεταξύ των άλλων επενδύσεων θα εγκρίνουμε την Microsoft.
Δημοσιογράφος: Θα υπάρξει κάτι άλλο πιο εξειδικευμένο για τον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας;
Κος Γεωργιάδης: Έχουμε συμπεριλάβει τις ιχθυοκαλλιέργειες στις στρατηγικές επενδύσεις. Αν κάποια επένδυση πληροί τα κριτήρια των στρατηγικών επενδύσεων στο χώρο των ιχθυοκαλλιεργειών μπορεί να κάνει αίτηση στο “Enterprise Greece” και να την εγκρίνουμε.
Δημοσιογράφος: Λοιπόν, βέβαια το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το χωροταξικό αλλά τώρα εσείς είστε και αναρμόδιος για να απαντήσετε.
Κος Γεωργιάδης: Το χωροταξικό το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι πιέζω και εγώ να τελειώσει γρηγορότερα. Αλλά δεν έχω αρμοδιότητα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr