«Δεν κοιτάμε οι Έλληνες επιχειρηματίες να βρούμε τις λύσεις στο εξωτερικό, κοιτάμε να ασκήσουμε πίεση στην Ελληνική Κυβέρνηση…» συμπλήρωσε.
Ανέφερε ότι με χρέος πάνω από 200% του ΑΕΠ, το ελληνικό κράτος έχει περιορισμένες δυνατότητες, που με το τέλος της πανδημίας θα πρέπει να ξαναπεράσει σε πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ εξέφρασε ανησυχία για τους χαμηλούς ρυθμούς με τους οποίους αλλάζει η ελληνική οικονομία έναντι των ρυθμών που καταγράφουν οικονομίες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.
«Χρειαζόμαστε μεγάλες, σοβαρές, εμβληματικές επενδύσεις, και μεγέθυνση των ελληνικών επιχειρήσεων», είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος, ο οποίος σημείωσε με αφορμή και τις μνείες του σχεδίου που έχει κατατεθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης για την ενίσχυση των συγχωνεύσεων των επιχειρήσεων, ότι ο Έλληνας δεν έχει τη νοοτροπία του συνεταιρίζεσθαι. Εξεφρασε, δε, αμφιβολίες για το αν θα προωθηθούν συγχωνεύσεις με τα κίνητρα που θεσμοθετούνται.
«Με τα κίνητρα των συγχωνεύσεων δεν νομίζω ότι θα γίνουν αλλαγές» είπε και σημείωσε «υπάρχει μια ατολμία στις νομοθετικές πρωτοβουλίες, αναφορικά με τα κίνητρα»
Σχετικά με τους ξένους επενδυτές ανέφερε ότι το 2021 πρέπει να είναι χρονιά-ρεκόρ για τις εξαγορές, ενώ τόνισε ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες πρέπει να είναι έτοιμοι να πάρουν αυτά που θα αφήσουν μετά από μερικά χρόνια τα funds, τα οποία πρωταγωνιστούν σήμερα.
Μιλώντας για τα φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων ο κ. Θεοδωρόπουλος είπε: «ακόμη κι αν χαρίσεις τον φόρο για κάποια χρόνια, μια μεγάλη επένδυση θα φέρει ασφαλιστικές εισφορές, ΦΠΑ, φόρο μισθωτών υπηρεσιών». Για να σημειώσει: «κάνουμε βήματα αλλά φοβάμαι ότι τα κάνουμε άτολμα. Ίσως φοβόμαστε ότι θα μας πούνε ότι είμαστε υπέρ των επενδύσεων, ότι είμαστε με το κεφάλαιο.»
Αναφερόμενος στο κύμα ανατιμήσεων είπε πως «δεν γίνεται οι επιχειρήσεις να μην ανεβάσουν τις τιμές τους 10%», χαρακτήρισε άγριο τον πληθωρισμό και εκτίμησε ότι θα ζήσουμε με πληθωρισμό τα επόμενα χρόνια. «Είναι μια καινούργια και απότομη οικονομική πραγματικότητα» όπως είπε.
Αναφορικά με τη δυνατότητα πρόσβασης των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, ο κ. Θεοδωρόπουλος είπε πως οι μεγάλες και οι μεσαίες επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση στις τράπεζες, οι οποίες είναι “πνιγμένες” στη ρευστότητα και θέλουν να δώσουν δάνεια. Αντιθέτως οι μικρές επιχειρήσεις, όπως σημείωσε, «στηρίζονται στη φοροδιαφυγή, δεν κόβουν αποδείξεις, και φυσικά δεν είναι bankable. Δεν έχουν και στελεχιακό δυναμικό. Δεν αδικώ τις τράπεζες που δεν δίνουν λεφτά στις επιχειρήσεις, δεν μας φταίνε οι τράπεζες».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr