Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομίας, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει το αμέσως προσεχές διάστημα και αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση προκειμένου εξ αρχής να αυξηθεί το συνολικό ποσό του προγράμματος στα 35 εκατ. ευρώ.
Επίσης υπενθυμίζεται ότι όπως έχει προαναγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, θα δημιουργηθεί δομή στη γενική γραμματεία Βιομηχανίας, προκειμένου να αξιοποιηθούν κονδύλια του ΕΣΠΑ κατά τα πρότυπα της δομής που υπάρχει στη γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.
Το πρόγραμμα
Σύμφωνα με το πρόγραμμα ενίσχυσης της Περιβαλλοντικής Βιομηχανίας:
Η δράση "Ενίσχυση Περιβαλλοντικής Βιομηχανίας" αποτελεί πρωτοβουλία της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020" (ΕΠΑΝΕΚ). Στόχος είναι η ενίσχυση υφιστάμενων, νέων και υπό σύσταση ΜμΕ για την επιχειρηματική αξιοποίηση αποβλήτων, ιδίων ή/και τρίτων.
Εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας "Ανάπτυξη επιχειρηματικότητας με Τομεακές προτεραιότητες" (ΑΠ1 και 1Σ) και υπηρετεί τον Θεματικό Στόχο "Διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων".
Αφορά τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων για την επιχειρηματική αξιοποίηση υγρών, στερεών και αέριων αποβλήτων με την παραγωγή και διάθεση πρώτων υλών και ενδιάμεσων ή τελικών προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας. Πρακτικά αυτό σημαίνει τη δημιουργία περιβαλλοντικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που αναμένεται να συμβάλουν ουσιαστικά στην κάλυψη σημαντικών εθνικών κενών της παραγωγικής αλυσίδας.
Επιπλέον, η δράση συμβάλλει άμεσα στην ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της χώρας και στην ενίσχυση του τομέα των περιβαλλοντικών βιομηχανιών καλύπτοντας και τις σχετικές απαιτήσεις που έχουν τεθεί από κατευθυντήριες γραμμές και κείμενα Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Επιλέξιμες είναι και οι 13 περιφέρειες της χώρας.
Η δράση επιδιώκει να καλύψει την ανάγκη για ενέργειες που αφορούν την παραγωγική και ανταποδοτική αξιοποίηση του τομέα του περιβάλλοντος και ειδικότερα των πάσης φύσεως αποβλήτων υπό το πρίσμα της Κυκλικής Οικονομίας και της αρχής "Μη σπαταλάς ότι είναι χρήσιμο (reduce, recycle, reuse)", ως στοιχείο προώθησης της σχετικής πολιτικής στα θέματα επιχειρηματικότητας - περιβάλλοντος.
Η ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω της παρούσας δράσης έχει ως βασικό στόχο τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας και:
- την περαιτέρω ανάπτυξη τόσο του τομέα της διαχείρισης αποβλήτων όσο και του τομέα της εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων,
- την επέκταση της δυναμικότητάς τους για την αξιοποίηση ανακυκλώσιμων υλικών,
- την ενίσχυση της παραγωγής προϊόντων από ανακυκλωμένα υλικά,
- την κάλυψη του ελλείμματος της χώρας σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διάθεσης αποβλήτων,
- την έμπρακτη εφαρμογή των κανόνων της Κυκλικής Οικονομίας,
- τη δημιουργία προϊόντων/υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 20.000.000 ευρώ (Δημόσια Δαπάνη) και σε περίπτωση μη κάλυψης του παραπάνω ποσού, θα προκηρυχθεί νέος κύκλος με το αδιάθετο ποσό προσαυξημένο κατά 15 εκατ. ευρώ. (Συνολικά δηλαδή 35 εκατ. ευρώ). Η δημόσια δαπάνη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από Εθνική Συμμετοχή.
Στο πλαίσιο της Δράσης ενισχύονται επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού ύψους επένδυσης (επιλέξιμος επιχορηγούμενος π/υ) από 250.000Euro έως 2.500.000 ευρώ, για διάστημα μέχρι 36 μήνες από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης του επενδυτικού σχεδίου.
Οι κύριες επιλέξιμες μορφές αποβλήτων
1. Απόβλητα αστικού τύπου
2. Βιομηχανικά απόβλητα και απόβλητα λοιπών δραστηριοτήτων
3. Απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ)
4. Γεωργοκτηνοτροφικά απόβλητα
5. Απόβλητα από δραστηριότητες αλιείας/ ιχθυοκαλλιέργειας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr