Θα επρόκειτο για μια τυπική και «ανώδυνη» υποχρέωση που προκύπτει από την πιο πρόσφατη αλλαγή του νομικού πλαισίου που αφορά την ελληνική κεφαλαιαγορά και τις επιχειρήσεις, εάν σε αυτές τις κοινοτικές οδηγίες (2014/95/ΕΚ και 2013/34/ΕΚ) δεν περιλαμβάνονταν και μια ουσιαστική τροποποίηση: η κατάργηση της υποχρέωσης δημοσιοποίησης τριμηνιαίων οικονομικών καταστάσεων (τρίμηνο και εννεάμηνο), παρά μόνον εξαμηνιαίων και φυσικά ετήσιων.
Συγκεκριμένα, με την κατάργηση του άρθρου 6 του Νόμου 3556/2007 και την αντικατάστασή του με τον Νόμο 4374/2016 (ΦΕΚ Α΄50) ορίζεται πως «ο εκδότης μετοχών η χρεωστικών τίτλων δημοσιοποιεί εξαμηνιαία οικονομική έκθεση που αφορά στο πρώτο εξάμηνο της οικονομικής χρήσης...το αργότερο εντός τριών μηνών μετά τη λήξη της περιόδου αναφοράς». Παράλληλα συμπληρώνεται πως με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δύναται να ορίζονται πρόσθετες πληροφορίες και στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνει η ετήσια και εξαμηνιαία οικονομική έκθεση.
Ήδη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με ανακοίνωσή της διευκρίνισε πως μετά από την κατάργηση του άρθρου 6 του Νόμου 3556/2007 με τον Νόμο 4374/2016 (ΦΕΚ Α΄50), οι εκδότες δεν υποχρεούνται να δημοσιοποιήσουν τις τριμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις για την περίοδο που έληξε την 31.3.2016. Ήτοι, δεν είναι υποχρεωτικό να δημοσιοποιήσουν οικονομικές καταστάσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2016, παρά μόνον εφόσον οι ίδιες το επιθυμούν... Το ίδιο, φυσικά, ισχύει, και για το εννεάμηνο.
Το θέμα είναι σύνθετο καθώς από τη μία πλευρά περιορίζεται η πληροφόρηση των επενδυτών σε σχέση με τις οικονομικές επιδόσεις των εταιρειών, από την άλλη πλευρά όμως οι εκδότες, (επιχειρήσεις), εισηγμένες πρωτίστως, απαλλάσσονται από ένα σοβαρό κόστος και κερδίζουν δεκάδες ανθρωποώρες.
Σε κάθε περίπτωση, το σκεπτικό του νομοθέτη είναι ξεκάθαρα η μείωση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων και για το λόγο αυτό, μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις του ν. 4308.2014 πλην εκείνων που είναι δημόσιου ενδιαφέροντος, εξαιρούνται από την υποχρέωση να καταρτίζουν έκθεση διαχείρισης και παράλληλα απαλλάσσονται από την υποχρέωση δημοσίευσης των αποτελεσμάτων χρήσης και της έκθεσης διαχείρισης. Ως πολύ μικρές επιχειρήσεις κατά το ν. 4308/2014 νοούνται οι εταιρείες που δεν υπερβαίνουν τουλάχιστον δύο από τα παρακάτω κριτήρια: έχουν συνολικό ενεργητικό έως 350.000 ευρώ, καθαρό ύψους κύκλου εργασιών 700.000 και μέσο όρο απασχολούμενων 10 άτομα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr