Στο χαιρετισμό που απηύθυνε στους συνέδρους ο κ. Χαράλαμπος Ντόλκας, Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής του ΤΟΜΔΔΑ, επεσήμανε ότι το στοίχημα για κάθε κοινωνία είναι πώς θα αξιοποιήσει την ψηφιακή επανάσταση προς όφελος του πολίτη και της επιχείρησης (που είναι ο οικονομικός πολίτης), πώς θα θεσπίσει τους κατάλληλους κανόνες που θα ενισχύουν την πρόοδο και θα μειώνουν τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις των αλλαγών και πώς θα προσαρμόσει τη διοίκηση στην νέα εποχή.
Τους παριστάμενους στην εκδήλωση υποδέχθηκε επίσης ο κ. Νίκος Χριστοδούλου, Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής του ΕΙΠ, που τόνισε ότι στις επιμέρους ενότητες του Συνεδρίου «θα αναζητηθούν τρόποι για να κάνει η Ελλάδα το ψηφιακό άλμα μπροστά». Επισημαίνοντας στο χαιρετισμό του τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση για τη χώρα, ο Πρόεδρος του ΔΣ ΕΕΔΕ, κ. Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «θα βοηθήσει σημαντικά και στην αύξηση του ΑΕΠ, που πρέπει να αποτελεί κεντρικό στόχο μιας εθνικής στρατηγικής». Από την πλευρά του ο κ. Γεώργιος Πιτσιλής, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων στο Υπουργείο Οικονομικών, είπε μεταξύ άλλων, ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αξιοποιεί ένα σύνολο εφαρμογών που της επιτρέπει να είναι αποτελεσματική στα καθημερινά της καθήκοντα, ενώ προγραμματίζει και νέες εφαρμογές με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής..
Έμπειρα στελέχη από το Δημόσιο, τον ακαδημαϊκό και τον επιχειρηματικό χώρο, μίλησαν για τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις καλές πρακτικές σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, βάσει της ειδικότερης θεματολογίας στις επιμέρους ενότητες του συνεδρίου, που ήταν οι εξής:
1. Οι Μεγάλες Αλλαγές που φέρνουν οι Ψηφιακές Τεχνολογίες στα Συστήματα Διακυβέρνησης, με συντονιστή τον Καθηγητή ELTRUN/ΟΠΑ, κ. Γιώργο Δουκίδη, και ομιλητές τους κ. Νίκο Βέττα, Γενικό Διευθυντή ΙΟΒΕ, Μυλαίδη Στούμπου, Director, Cloud Productivity Sales, Microsoft Γερμανίας, Κεντρικής & Ανατολικής Ευρώπης, Θεόδωρος Καρούνος Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα, Δωρίνα Γεώργα, Account Manager της Modus, και Γιάννη Πουρναρά, Διευθυντή Πωλήσεων Δημοσίου Τομέα της ΙΒΜ Ελλάδος.
2. Υγεία και Ασφάλιση, με συντονιστή τον Αναπληρωτή Καθηγητή ΟΠΑ, κ. Γιώργο Λεκάκο, και ομιλητές τους κ. Σωτήρη Μπερσίμη, Πρόεδρος ΕΟΠΠΥ, Αθηνά Τριανταφυλλίδη, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Λειτουργίας & Υποστήριξης Εφαρμογών ΗΔΙΚΑ, Αθανάσιο Πετμεζά, Γενικός Διευθυντής CosmoOne, και Στέφανο Διονυσόπουλο, Sales Senior Manager της Oracle.
3. Οικονομική Διαχείριση και Δικαιοσύνη, με συντονιστή τον Καθηγητή του ΕΜΠ Δημήτρη Ασκούνη και ομιλητές τους κ. Ειρήνη Γιανναδάκη, Πρόεδρο της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, Παναγιώτη Λυμπερόπουλο, Μέλος της Εταιρίας Δικαστικών Μελετών & Μέλος ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Κωνσταντίνο Παπαδημητρίου, Πρόεδρο Διοικητικού Επιμελητηρίου Ελλάδος & Διευθυντή Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και ο Δημήτρη Βασιλόπουλο, Διευθυντή Πωλήσεων της Intrasoft.
Στο πάνελ που συζήτησε τα συμπεράσματα του συνεδρίου, με συντονιστή τον κ. Νίκο Χριστοδούλου, συμμετείχαν οι καθηγητές Γιώργος Δουκίδης, Δημήτρης Ασκούνης και Γιώργος Λεκάκος, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας κ. Ιδομενεύς Μανωλιτσάκης, ο Γραμματέας Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Στεργίου, ο Εμπειρογνώμων Δημόσιας Διοίκησης & Γραμματέας Κ.Ο. «Το Ποτάμι» κ. Παναγιώτης Καρκατσούλης και ο Αντιπρόεδρος ΔΣ του ΣΕΣΜΑ κ. Λάμπρος Τσόλκας. Τα κύρια συμπεράσματα συνοψίζονται ως εξής:
- Στο πεδίο της φορολογικής συμμόρφωσης είναι απαραίτητη η εφαρμογή προηγμένων τεχνικών συλλογής και ανάλυσης δεδομένων (big data), αλλά και η εξασφάλιση αλληλεπίδρασης με το φορολογικό σύστημα και διαλειτουργικότητας φορέων και επιχειρήσεων.
- Η καθυστέρηση στην απονομή Δικαιοσύνης αποτελεί υπαρκτό πρόβλημα. Οι ηλεκτρονικές εφαρμογές που βρίσκονται σε εξέλιξη αναμένεται ότι θα έχουν ουσιαστική επίδραση στην επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης, που αποτελεί πλέον υποχρέωση της χώρας, ενώ είναι ταυτόχρονα παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης και προώθησης της κοινωνικής δικαιοσύνης. Παράλληλα, η αντιμετώπιση της πολυνομίας και της ανομοιογένειας διαδικασιών θα συμβάλλει ουσιαστικά στην ενίσχυση του αισθήματος εμπιστοσύνης στους θεσμούς, στο πλαίσιο του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου Δικαιοσύνης.
- Η αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού και υλικών πόρων αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για τη βελτίωση της Διοίκησης γενικότερα, με εντοπισμό δυσλειτουργιών, διαχείριση κόστους και βελτίωση του περιεχομένου, ποιότητας και ταχύτητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr